10 storkok som du kan aga till hela familjen.
10 storkok som du kan aga till hela familjen. - Foto: Pexels

Förälder? 10 recept på storkok som passar hela familjen

Som småbarnsförälder kan matlagningen i vardagen kännas svår. För att göra det hela lite enklare kan man därför göra storkok som räcker hela veckan. Här listas 10 recept som passar hela familjen.


Att vara förälder innebär ofta att jonglera både jobb, fritid och inte minst vardagens alla måltider.

MISSA INTE: När ska man börja med vinteroverall? Vi reder ut

Föräldrars utmaningar i vardagen

Det är lätt att känna sig överväldigad när det är dags att laga middag för hela familjen – och samtidigt försöka hålla både smaklökar och näringsbehov i balans.

Men tänk om det fanns ett sätt att göra matlagningen enklare och mindre tidskrävande? Svaret kan ligga i att göra storkok! I Familjelivs forum lyftes nämligen frågan om tips på storkok. Personen i fråga formulerade frågan så här:

"Jag skulle behöva göra matlådor som man kan frysa, gärna storkok. Är för lat för att göra mat på vardagarna och äter tyvärr mycket helfabrikat och det skadar både plånbok och hälsa." 

Och visst stämmer det att storkok har en hel del fördelar. Genom att laga stora mängder mat på en gång kan du nämligen spara både tid och energi, samtidigt som du ser till att familjen får god, hemlagad mat hela veckan.

MISSA INTE: Vanliga misstaget föräldrar gör vid jul – ekonomens tips

Att laga mat i vardagen kan lätt bli stressigt för småbarnsföräldrar. Foto: Pexels

10 Recept på storkok – för hela familjen

Känner du dig sugen på att laga en rätt som både passar till matlådor och att frysa in? Här listas 10 tips på storkok som passar för både små och stora – och som gör veckan betydligt enklare för dig som förälder.

1. Köttfärssås med pasta

Ingredienser:

  • 1 kg nötfärs
  • 2 stora gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 teskedar oregano
  • Salt och peppar
  • 1 dl rödvin (kan uteslutas)
  • 500 g pasta (t.ex. spaghetti eller penne)

Gör så här:

  1. Fräs löken och vitlöken i lite olja tills de är mjuka.
  2. Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt.
  3. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén och rödvinet. Krydda med oregano, salt och peppar.
  4. Låt såsen småkoka i 30-40 minuter, tills den tjocknar.
  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  6. Servera köttfärssåsen med pastan.

2. Chili con carne

Ingredienser:

  • 800 g nötfärs
  • 2 stora lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 burkar kidneybönor (à 400 g), sköljda
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 2 teskedar spiskummin
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 tesked chili (justera efter smak)
  • Salt och peppar
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olja

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök och vitlök tills de mjuknat.
  2. Tillsätt köttfärsen och bryn den.
  3. Lägg i kryddorna och rör om. Häll i de krossade tomaterna och vattnet.
  4. Låt koka i 30-40 minuter på låg värme. Rör om då och då.
  5. Tillsätt bönorna och koka i ytterligare 10 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar och servera gärna med ris eller bröd.

3. Kycklinggryta med rotfrukter

Ingredienser:

  • 6 kycklingfiléer, i bitar
  • 4 morötter, skivade
  • 4 potatisar, tärnade
  • 1 lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 2 teskedar timjan
  • Salt och peppar
  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs kycklingen tills den är lätt brynt.
  2. Tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare i några minuter.
  3. Lägg i rotfrukterna, häll över buljongen och krydda med timjan, salt och peppar.
  4. Låt koka i 30-40 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och kycklingen genomstekt.
  5. Servera med bröd eller ris.

4. Linsgryta

Ingredienser:

  • 3 dl röda linser
  • 2 morötter, hackade
  • 1 stor lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 teskedar curry
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk olja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i oljan tills de mjuknar.
  2. Tillsätt curry, morötter och linser och rör om.
  3. Häll i buljongen och kokosmjölken och låt koka i 30-40 minuter, tills linserna är mjuka.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med ris eller naanbröd.

5. Fiskgryta med tomat och kokosmjölk

Ingredienser:

  • 600 g vit fisk (t.ex. torsk eller kolja), i bitar
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 tesked ingefära
  • 2 teskedar curry
  • 2 msk olja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i oljan tills de mjuknar.
  2. Tillsätt ingefära och curry, och rör om.
  3. Häll i krossade tomater och kokosmjölk, och låt koka i 15 minuter.
  4. Lägg i fiskbitarna och låt koka i ytterligare 10 minuter, tills fisken är genomkokt.
  5. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med ris.

6. Köttbullar i gräddsås

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 1 liten lök, finhackad
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • Salt och peppar
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 tesked soja

Gör så här:

  1. Blanda färs, lök, mjölk, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Rulla till små bollar.
  2. Stek köttbullarna i smör i en stor panna eller gryta tills de är genomstekta.
  3. Häll i grädde och soja, och låt koka i 10-15 minuter tills såsen tjocknar.
  4. Servera med potatismos eller kokt potatis.
Köttbullar med gräddsås. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

7. Vegetarisk pastasås med tomat och bönor

Ingredienser:

  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1 burk vita bönor (à 400 g), sköljda
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 teskedar basilika
  • 2 teskedar oregano
  • Salt och peppar
  • 1 msk olja

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar.
  2. Tillsätt krossade tomater och bönor, och krydda med basilika, oregano, salt och peppar.
  3. Låt såsen koka i 30-40 minuter på låg värme.
  4. Servera med nykokt pasta.

8. Soppa på rostad blomkål och vitlök

Ingredienser:

  • 1 blomkål, delad i buketter
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Rosta blomkålsbuketter och vitlök i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter, tills de får färg.
  2. Koka upp buljongen i en stor gryta.
  3. Tillsätt den rostade blomkålen och vitlöken till grytan och låt koka i 10 minuter.
  4. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

9. Böngryta med quinoa

Ingredienser:

  • 2 burkar blandade bönor (à 400 g), sköljda
  • 2 dl quinoa
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 tesked spiskummin
  • Salt och peppar
  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i olja tills de är mjuka.
  2. Tillsätt quinoa, bönor, buljong och kryddor.
  3. Låt koka i 20-25 minuter, tills quinoan är mjuk och vätskan absorberats.
  4. Smaka av med salt och peppar.

10. Pulled pork

Ingredienser:

  • 1,5 kg fläskkarré
  • 2 lökar, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 dl barbecue-sås
  • 1 dl vatten
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 tesked spiskummin
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg fläskkarrén i en stor gryta eller slow cooker.
  2. Tillsätt lök, vitlök, barbecue-sås, vatten och kryddor.
  3. Koka på låg värme i 6-8 timmar (eller i en gryta på låg värme i ca 3 timmar).
  4. Dra isär köttet med gafflar och servera med ris, i wraps eller som en sandwich.
Pulled pork. Foto: Pexels

LÄS MER:

Zlatan Ibrahimovic har två barn – så ser sönerna Maximilian och Vincent ut idag

Får man lön innan julafton 2024? Vi reder ut

När får man börja julpynta? Det säger traditionen

/
stats