När tar man fram julgranen? Vi reder ut
När vi närmar oss jul uppstår varje år samma dilemman i svenskarnas hem. När får man egentligen börja julpynta och när plockar man fram julgranen? Det reder vi ut, en gång för alla!
Julgranen – denna älskade symbol för julen som får hemmen att dofta skog, glimra av ljus och få myskänslan i decembermörkret till max. Men frågan när det är dags att plocka fram den är en ständig källa till delade meningar, som tycks dela svenska folket varje år: Ska granen upp redan till första advent, eller hör den hemma på plats först dagen före julafton? Är det fritt fram för plastgranen i november, eller är det helt enkelt helgerån?
Då plockar svenskarna fram julgranen
Julen tycks göra intåg i hemmet tidigare för varje år. Redan i slutet av september börjar butikerna fylla sina hyllor med julkulor och annat pynt. Och i USA är det allt vanligare att julpynta hemmen dagen efter halloween – något svenskarna tar efter.
Men vad säger användarna i Familjelivs forum om när julgranen ska plockas fram och smyckas? Även där råder det delade meningar:
"1:a december nu när vi har plastgran (tål inte riktig gran under så lång tid) annars var det på Luciadagen när vi hade riktig gran"
"Tidigast ett par dagar före jul, men helst dagen före! Då man klär den på kvällen och lägger lite klappar under... Så mysigt det är... nu längtar man ju ännu mera!!"
"Det är så mysigt att njuta av granen länge, jag har aldrig förstått det där med att ta fram den dagen före julafton känns stressigt och onödigt."
"Jag julpyntar knappt något före min födelsedag, den 17:e december. Både min egna tradition, plus att jag har varit uppväxt med det under hela min barndom"
"Klär den på natten till julaftonen... Så härligt att se hur lillgumman lyser upp när hon ser den på morgonen sen."
"Vi sätter upp våran julgran (plast) 1 advent. precis som allt annat pynt."
Varför har vi julgran?
Julgranen kom till Sverige under 1600-talet i samband med de svenska erövringskrigen i Tyskland. Under den här tiden lånade Sverige ganska mycket från tyskt område. Först användes den i adelsfamiljer, under 1700-talet dök den upp utomhus, utanför mer välbeställda bönders hem.
Först under senare delen av 1800-talet blev den bredare spridd i befolkningen, både på grund av urbanisering men senare på grund av ett relativt ökat välstånd. Granens stora genombrott är dock under efterkrigstiden.
De första julgranarna var ofta små så de kunde ställas på borden eller hängdes från taket. När man först började pynta julgranen smyckades den ofta med ljus och ätbara saker som äpplen, nötter och kakor.
Traditionen med julgranskulor kom från den lilla tyska staden Lauscha i Thüringen, där de tillverkade dekorationer i form av tennfigurer, glaspärlor, som komplement till de ätbara dekorationerna. Dessa blev så populära att tyskarna började producera julgranskulor av glas och sen spreds den traditionen över hela världen.
Källa: Nordiska museet och Bonden i skolan
När tar man fram julgranen?
Edward Blom är kulturhistoriker och har mycket starka känslor kring julpyntet och menar att svenskarna inte har koll på vad traditionen säger angående advent, jul och julpynt. För Livsstil.se, har han tidigare rett ut när julgranen ska fram.
– Julen börjar på julafton, pyntet ska upp tidigast på kvällen innan julafton.
Men när får man då klä granen? Dra ut på det så länge som möjligt, enligt Edward.
– Så sent som möjligt kvällen innan julafton. När jag var barn var detta självklart. Pyntet och granen markerar att julen har börjat och ska därför inte sättas upp före jul i hemmen. Tyvärr blir det ju lite förvirrat då alla butiker, gallerior, kommuner och så vidare börjar julpynta en månad tidigare.
Edward Blom påpekar dock att man kan börja pynta för advent med stjärnor, elektriska adventsljusstakar och adventsljusstakar med fyra levande ljus, redan första advent.
Men om man ska följa vett och ettikett-reglerna i enlighet med Edward Blom så börjar julen alltså på självaste julafton, och sträcker sig till tjugondagknut, då det alltså är dags att plocka ner julen.
– På Tjugondedagen ( som alltid infaller den 13 januari). "Tjugondag Knut dansas julen ut" lyder ju ordspråket." Julen pågår ju i tre veckor och hela den tiden ska pyntet var uppe, man ska äta julkakor, umgås med vänner, äta en och annan jullunch. Tyvärr har senare års tjuvstart av julen gjort att folk tröttnar och börjar kasta ut julen för tidigt – och det är ett värre etikettbrott än att starta för tidigt.
Svar: Då får du ta fram julgranen
Det råder alltså skilda meningar när man får ta fram julgranen: Du kan med fördel plocka fram den redan första november, precis som många amerikaner gör. Men ska du följa traditioner får du vänta så länge som till 23:e december med att göra det fint för julen med julgran och julpynt!