När kan barn äta rå fisk? Vi reder ut
Sushi är en maträtt som uppskattas både av stora och små, men rå fisk kan innebära fara för småttingarna. Nu reder vi ut i vilken ålder som det är okej att ge rå fisk till barnen.
Rå fisk är för många en delikatess, men innan man serverar sashimi till sina barn finns det vissa hälsoaspekter som man måste tänka på.
MISSA INTE: 10 mest näringsrika grönsakerna – för hela familjen
Familjeliv forum: När kan barn äta rå fisk?
I Familjelivs forum lyftes nyligen frågan om vilken ålder som det är okej att äta rå fisk. Personen i fråga formulerade sin frågeställning så här:
"När är ett barn tillräckligt gammalt för att börja äta sushi? (Sådan sushi man får om man i Sverige beställer typ "10-bitars".) Jag tänker främst på närings-/bakteriemässiga skäl om ni förstår hur jag menar."
I tråden är det många som delar sina åsikter och erfarenheter med sina barn.
"Min pojke är 15 mån och har ätit sushi sen han var ett ca. Dock inte "värstingarna" utan typ samma som gravidsushi. Fast det är ju inget att hänga i granen för en hungrig kille näringsmässigt tycker jag, han behöver lite tillskott, men som lite snacks är det ju perfa!", skriver en person.
"Min son har också ätit sen han var ca 1.5. Han ville smaka och det fick han, och det föll den lille gynnaren i smaken, han föredrar dock sashimi. Han är nu 2.5 och äter gärna nar vi äter, men jag brukar komplettera med lite annat. Ser det som ovanstående inlägg mer som snacks an en "riktig" maltid.", tillägger nästa person i tråden.
"Min son började när han va ca 10 månader... idag ett och ett halvt och han älskar det", säger en tredje.
MISSA INTE: Vanliga misstag föräldrar gör – så undviker du barnolyckor i hemmet
Det ska du aldrig låta ditt småbarn äta
Listan på vad som ska undvikas i matväg för små barn är lång, enligt Livsmedelsverket.
- Fisk som kan innehålla miljögifter.
- Hälsokostprodukter, till exempel växtextrakt och olika örter.
- Njure eller lever.
- Kaffe, svart te eller energidryck.
- Mer än en halv tesked kanel per dag.
- Linfrön.
- Opastöriserad mjölk.
- Riskakor och risdrycker.
- Stora mängder salt.
- Socker, godis, saft och läsk.
- Viltkött som kan innehålla bly.
LÄS MER: Är rött kött farligt för bebis? Vi reder ut
Riskerna med rå fisk – då kan du bli sjuk
Men vad gäller egentligen med rå fisk? Jo, enligt barndietisten Sara Ask brukar man säga att barn från ett års ålder kan äta samma mat som vuxna. Rå fisk kan dock innehålla bakterier och parasiter som gör att man borde vänta lite längre innan man bjuder småbarnen.
– Rå fisk kan innehålla parasiter och bakterier och immunförsvaret hos ett litet barn är inte utvecklat förrän vid tre–fyra års ålder, så vill man vara riktigt säker kan man vänta till dess, säger Sara Ask till Expressen och fortsätter:
– Man bör tänka på att fisken ska ha varit ordentligt fryst först, om man planerar att göra sushi på rå fisk. Då dör eventuella parasiter.
Handlar det om tillagad fisk kan man däremot mata barn redan från sex månaders ålder.
– Fisk är nyttigt och innehåller bland annat Omega 3-fettsyror som påverkar hjärnan positivt. Väntar man för länge med att introducera fisk, kan det vara svårt att få barnet att tycka om smaken, eftersom det inte känner igen den och har lärt sig tycka om annat, säger Sara Ask till tidningen.
LÄS MER: