Så undviker du olyckor i hemmet
Så undviker du olyckor i hemmet - Foto: Envato.com

Låt aldrig ditt barn göra detta hemma – vanligaste skadorna

Hemmet ska vara den tryggaste platsen för ditt barn. Ändå är det i hemmet som flest olyckor inträffar. Här är de vanligaste olyckorna bland barn – och så undviker du dem.


Småbarnstiden är en magisk tid fylld nyförälskelse och glädje med sin lilla – men det är också en tid då hemmet kan innebära en rad dolda risker för de små. Med sin nyfikenhet och växande självständighet utforskar barn världen runt omkring sig, vilket ibland kan leda till att de råkar ut för skador.

Föräldrar gör ofta sitt bästa för att skapa en säker hemmiljö och barnsäkrar de uppenbara farorna, men vissa olyckor är mer vanliga än andra och kan vara svåra att förutse. 

Hemmet är den vanligaste platsen för skador 

Hemmet ska vara barnets plats för både trygghet och lek – men det är också den plats som barn i åldrarna 0-4 år skadar sig som mest. Varje år råkar omkring 60 000 barn ut för skador i sitt hem som är så pass allvarliga att de behöver söka akut vård.

När vintern närmar sig med stormsteg, ökar också familjers tid inomhus, vilket innebär att risken för olyckor kan öka. Enligt uppgifter från Trygg-Hansa, med siffror från Socialstyrelsen är fall, varma ytor och el är några av de största orsakerna till olyckor i hemmet. 

– Barn är nyfikna och utforskande och det är vi vuxna som ska se till att förhindra olyckor när barnet upptäcker sin omgivning och utvecklas. Det viktigaste är att förhindra de olyckor som kan få allvarliga konsekvenser och när familjen håller sig mer inomhus blir det extra viktigt att se över eventuella faror, säger Lisa Halvorsen, Personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande. 

Hon fortsätter: 

– Förutom att barnsäkra hemmet kan en barnförsäkring göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn råkar ut för ett olycksfall. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet om en tidig skada påverkar barnets framtid, 

Fallolyckor är den vanligaste skadan 

Fallolyckor är den vanligaste skadan i hemmet, det innebär även fall från låga höjder under en meter, exempelvis soffor och sängar. För att undvika att barn skadar sig på detta sätt är det viktigt att aldrig lämna barnet utan tillsyn. Extra viktigt vid högre höjer såsom på skötbordet. Har ni en till våning i bostaden är det viktigt att montera trappgrindar.

Andra viktiga ställen att barnsäkra samt tänka på är att sätta säkerhetsspärrar på fönster och balkongdörrar, ta bort stolar och pallar som barnet kan klättra på, kontrollera att barnstolen är stabil, och ställ ner den mellan måltiderna om barnet gillar att klättra.

Barn under sex år bör inte ligga och sova i överslafen i en våningssäng.  

Foto: Envato. com

Brännskador i hemmet 

Brännskador kanske inte är den första olyckan man tänker på när man tänker på olyckor bland barn. Men faktum är att brännskador är den andra vanligaste olyckan bland barn i hemmet: Då är det främst varma plattor, vätskor och öppna lågor som kan utgöra faror.

För att undvika brännskador bör du tänka på vissa parametrar: Barnsäkra spisen och när du lagar mat är det fördelaktigt att använda de plattor som ditt barn inte når.

Andra viktiga saker att tänka på är att aldrig dricka varma vätskor när du har barnet i knät, var noga med att barnet inte når varm mat eller kokande vatten, lämna aldrig en öppen spis eller kamin tänd utan uppsikt och se till att tändstickor och tändare förvaras utom räckhåll för barnet.  

Så undviker du elolyckor 

På tredjeplats över de vanligaste olyckorna bland barn i hemmet är elolyckor, på nolltid kan ett barn peta i ett eluttag och konsekvenserna kan bli förödande.  

För att minimera riskerna för elolyckor bör du dubbelkolla om dina eluttag har inbyggt elsäkerhetsskydd, annars är det en bra idé att skydda dem med petskydd.

Andra saker att tänka på är att ta bort lösa sladdar och håll elprodukter utom räckhåll. Lämna aldrig laddare i uttag när de inte används: Om barn kommer åt dem kan de få ström i sig genom att till exempel suga eller bita på sladden. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Barn som sätter i halsen 

För att minska risken för att ditt barn sätter i halsen: Se till att hen sitter lugnt och stilla när det är dags att äta.

Undvik att lämna småsaker framme, som äldre syskons legobitar eller nötter, då dessa lätt kan fastna i halsen. Om barnet använder napp är det viktigt att säkerställa att den uppfyller gällande säkerhetskrav, och att du varje dag kontrollerar nappen genom att dra lätt i den.

Att gå en kurs i HLR och första hjälpen är också en bra idé; där får du lära dig vad du ska göra om ett barn sätter i halsen.

Förgiftning

Risken för förgiftning är störst bland barn i åldern 1–3 år, då de är som mest nyfikna på sin omgivning. För att förebygga olyckor, förvara alla kemikalier utom räckhåll för barnet, och se till att farliga vätskor, mediciner och batterier alltid är inlåsta och svåråtkomliga.

Läs mer: Melinda Jacobs och E-Types skräck – dottern Izadora på sjukhus

Trygg-Hansas viktigaste råd för att undvika skador

  • Lämna aldrig barnet på skötbordet! Byt gärna blöjor på golvet.
  • Montera en trappgrind både upptill och nertill i trappor.
  • Sätt säkerhetsspärrar på fönster och på balkongdörrar.
  • Ta bort stolar eller pallar på balkongen som barnet kan klättra på.
  • Ha koll på om det finns något hemma som barnet kan klättra på med risk för att ramla ner som bokhyllor eller våningssängar.
  • Om barnet sover i föräldrarnas höga säng, bädda runt barnet och lägg gärna mjuka kuddar på golvet om underlaget är hårt.
  • Kontrollera hur stabil barnstolen är och om barnet kan klättra i och ur själv. Ett tips är att lägga ner stolen mellan måltiderna om barnet tycker om att klättra upp själv.
Foto: Envato. com
/
/
stats