Så ska du aldrig tina köttfärs – då kan du bli sjuk
Köttfärssås och spagetti är en favoriträtt hemma hos många svenskar, men vad gör man om man har glömt att tina köttfärsen? Vi reder ut.
Många känner nog igen sig i vardagsstressen när man tänkt laga en viss rätt men glömt att tina den viktigaste ingrediensen. Det är ett minst sagt knivigt läge där man måste tänka snabbt för att det ska bli någon mat på bordet.
MISSA INTE: Julpyjamas till barn 2024 - Fina pyjamaser till julmyset
"Hur länge man ska tina fryst köttfärs?"
I Familjeliv forum lyftes nyligen frågan om hur man kan tina köttfärs snabbt. Personen berättar att den lagt köttfärsen i vatten för att påskynda processen, men hen är inte säker på hur lång tid det tar.
"Hej! Jag undrar hur länge man ska tina fryst köttfärs i kallvatten? Min köttfärs har legat i vattnet i ungefär 1 timme nu, och jag vet inte hur länge till den ska ligga där...", skriver personen.
I kommentarsfältet tär det flera som delar med sig av sina tips.
"Vad ska du göra med den?Ska du steka den till tex köttfärssås så kan du egentligen göra det direkt från fryst. Vänd ofta i stekpannan och skrapa av det som har blivit stekt. Ska du göra köttbullar/biffar eller liknande behöver den blir så mjuk att du kan forma dem.", skriver en person.
"Det finns ett idiotsäkert sätt att veta - KÄNN på köttfärsen!!", skriver en annan.
"Du har ingen micro? Det brukar kunna tinas på några minuter i den.", tillägger en tredje.
Enkla knepet – så länge ska du tina mat i vatten
Kött kan tinas på flera olika sätt. Enligt Recept.se kan man exempelvis lägga köttet i ett kylskåp. Då tinas köttet långsamt över tid. Totalt kan det ta ett halvt dygn upp till 24 timmar.
Har man mer bråttom än så kan man också lägga paketet med kött i kallt vatten. Hur lång tid det tar kan variera beroende på storlek och typ av kött, men en större köttbit kan ta mellan tre till fyra timmar innan den går att använda i matlagning.
Så ska du ALDRIG tina köttfärs
Att tina kött i vatten går alltså bra, men det finns några andra metoder som man helst ska undvika. Enligt Ica ska man exempelvis aldrig tina köttfärs i rumstemperatur, eftersom det finns en risk för bakterietillväxt i köttet.
Man ska också undvika att tina köttet i mikrovågsugnen. Anledningen till det är att man inte kan kontrollera tiningsprocessen.
LÄS MER: