Kan en förlossning starta utan förvarning?
Kan en förlossning starta utan förvarning? - Foto: Pexels

Kan förlossningen starta utan förvarning? Vi reder ut

I slutet av graviditeten är det vanligt att vara nervös inför förlossningen. Men kan förlossningen starta utan förvärkar? Vi reder ut hur det egentligen ligger till.


Förlossningen är för många en av livets mest omvälvande händelser, och de flesta gravida kvinnor väntar tålmodigt på de första tecknen på att det är dags att ta sig till ett sjukhus. 

MISSA INTE: Vilken ålder lär sig barn gå själv? Vi reder ut

"Kan förlossningen komma igång utan tidigare tecken?"

Men kan en förlossning egentligen starta helt utan förvarning? Trots att kroppen ofta ger signaler som sammandragningar och teckenblödning, finns det de som upplever att förlossningen sätter igång plötsligt och oväntat. 

I Familjelivs forum lyftes nyligen frågan, på grund av att att en forum-användare själv inte upplevde några tecken på att förlossningen närmade sig. 

"Kan förlossningen komma igång utan tidigare tecken? Alltså kan den komma igång på bara några dagar utan att tidigare ha haft några tecken på att det är på gång, alltså inga sammandragningar/ förverkar och ingen slempropp eller blodiga flytningar? Har bf om typ en vecka och har inget som tyder på att kroppen förbereder sig, men finns det en chans att bli överraskad.", skriver personen.

Svaret: "Jag hade inte ett endaste tecken"

I tråden är det många som delar med sig av sina egna förlossningserfarenheter. Gemensamt för flera verkar vara att förlossningen gick snabbt, och att symtomen kan variera från person till person. 

"Jag hade inte ett endaste tecken, inga förvärkar, ingenting. Kände mig helt utan tecken på förestående förlossning på morgonen när jag var 40+3 och gick långpromenad. Det första jag kände var att vattnet gick vid lunch, 20 min senare började värkarna, på sen eftermiddag åkte jag in och födde på natten.", svarar en person.

"Med första barnet var första tecknet en liten blödning på morgonen. Sen fick jag värkar några timmar senare och så föddes barnet på kvällen.", skriver en annan.

"Med första barnet kände jag inget förrän värkarna startade på morgonen två dagar innan BF. 6h senare var hon född. Hann vara på förlossningen i ca 3h.", tillägger en tredje person. 

MISSA INTE: Hur länge får man vabba?

Vissa upplever mindre förlossningstecken. Foto: Pexels

Då vet du om det är dags att föda

Enligt 1177 kan värkarna avgöra när det är dags att åka in till sjukhuset.

Är värkarna upp mot en minut långa, samt att de kommer regelbundet, brukar det vara dags att åka. Till regelbundna värkar räknas tre till fyra värkar inom tio minuter, det vill säga två eller tre minuter mellan varje värk.

Hur kraftiga symptom kan variera från person till person, och för säkerhets skull rekommenderar 1177 alla blivande föräldrar att ringa till en förlossningsavdelning innan man åker in. Barnmorskan kan nämligen ge råd och avgöra om det är dags eller inte.

LÄS MER:

Vad kan man kasta på brudparet istället för ris? 

Grattis till bebis: Grattishälsningar till nyblivna föräldrar

/
/
stats