I maj 2024 förlorade Christina Schollin sin livskamrat Hans Wahlgren
I maj 2024 förlorade Christina Schollin sin livskamrat Hans Wahlgren - Foto: Jonas Ekströmer/TT,  Jari Kantola/STELLA PICTURES

Hans Wahlgrens uppmuntran till Christina innan bortgången

Den 10 maj 2024 somnade Hans Wahlgren in i sviterna av cancer. Efter sig lämnade han sin hustru sedan 67 år, Christina Schollin. Nu berättar hon om nya livet som änka och Hans uppmuntran till henne innan hans bortgång.


Christina Schollin, 86, och Hans Wahlgren var tillsammans i 67 år. 

– Vi var 19 år när vi träffades och bestämde oss på en gång för att vi skulle leva resten av våra liv tillsammans, har Christina Schollin sagt till Aftonbladet.

Den 10 maj 2024 somnade Hans Wahlgren in i sviterna av cancer och lämnade efter sig en stor familj och ett helt land i sorg. 

Christina Schollin, Hans Wahlgren och Niclas Wahlgren på Norra Lagnö 1966. Foto: Alamy Stella Pictures

Finner tröst på scenen  

Sedan Christina förlorade sin livskamrat har hon funnit tröst hos familjen och sina vänner, men även i att hålla sig sysselsatt. Skådespelerskan är nämligen aktuell i teaterföreställningen ”Fanny och Alexander” och till Aftonbladet uttrycker hon hur föreställningen var hennes räddning i sorgen: 

– Jag vet inte, men jag kan säga att ”Fanny och Alexander” var min räddning i och med att min man Hans gick bort den tionde maj. Under en lång sjukdomsperiod levde jag i en bubbla där min enda uppgift var att se till att han mådde så bra som möjligt så länge som möjligt och att han skulle få livskvalitet in i det sista, och det fick han. Hans var klar i huvudet hela tiden och var medveten om vad som skulle hända och han var nöjd med sitt liv och tacksam över det vi fick tillsammans och alla våra barn och barnbarn.

– Men det är så smärtsamt att den man har levt ihop med sedan vi båda var 19 år, vi fick 67 år tillsammans, plötsligt försvinner.

Livet som änka    

På frågan om Christina tänker mycket på framtiden, svarar hon: 

– Nej, just nu lever jag bara i nuet och för teatern. Jag är till och med tacksam för att Hans fick ett sådant fint avslut. Att något så sorgligt som att ens livskamrat går bort kan vara så fint, det är underligt, men det var så fint.

Och någon tanke på att träffa någon ny finns inte, och inga män har försökt sig på att bjuda ut henne. 

– Haha! Nej, det är ingen som har försökt. Men jag lever som sagt i nuet och det hindrar väl inte att livet kan ta nya vändningar och att någonting annat kommer att ändra min livssituation.

Christina Schollin och Hans Wahlgren levde ihop i 67 år. Foto: Jari Kantola/STELLA PICTURES

Hans Wahlgrens uppmuntran till Christina 

Vidare berättar Christina om talet hon höll på Hans begravning, och makens uppmuntran till sin fru. 

– Jag höll ett tal på Hans begravning som prästen läste upp. Då berättade jag att … Jag kan väl lika bra låta er få höra det. Hans sa till mig mot slutet ”Kan jag få ta med mig dig till himlen, Ninna? Nej förresten, du ska vara kvar där nere. Är det så att du träffar någon trevlig snubbe så bli lycklig med honom, du”. Jag svarade att det får bli hur det blir med den saken, men jag tänker fortsätta vårda ditt minne.

Om det skulle dyka upp en man som fångar hennes intresse, har hon alltså ingenting emot det. Men det får komma när tiden är rätt. Just nu välkomnar hon sitt nya liv och anpassar sig fortfarande till sin nya tillvaro. 

– De får väl ställa sig i kö … Jag befinner mig just nu i en process där jag inser att livet inte behöver ta slut när man har mist sin livskamrat, utan att livet måste gå vidare och att det så småningom kan öppnas en ny möjlighet till ett annat liv.

/
stats