När lär sig barn gå själva?
När lär sig barn gå själva? - Foto: Unsplash, Pexels.com

Vilken ålder lär sig barn gå själv? Vi reder ut

Barnets första år är extremt händelserika och varje månad är en ny fas i utvecklingen. Men vilken ålder lär sig barn att gå själva? Vi reder ut!


Första åren i ditt barns liv är väldigt händelserika. Från att vara ett litet knyte som inte gör mycket annat än att sova och amma, till att börja gå, prata och upptäcka världen är en stor omställning. När barnen börjar lära sig gå själv markerar en ny fas i barnets liv, där de börjar utforska sin omgivning på ett mer självständigt sätt.

Men när kan man egentligen förvänta sig att barn tar sina första steg utan stöd? Alla barn är såklart olika och utvecklas i olika takt. Men ändå är det många föräldrar som ställer sig frågan: När är det normalt för små barn att börja gå själv? 

När börjar barn lära sig gå? 

I Familjelivs forum diskuteras frågan efter att en användare oroar sig över att hens barn inte lärt sig gå ännu, trots att barnet närmar sig 1,5 år. 

"Hon kan stå upp och kan gå med en hand efter möbler och annat och om vi håller i henne. Men vet inte om hon är för feg eller balansen inte sitter i men hon går inte själv. Hur sent kan det bli egentligen? 2 år? 2,5 år? Är säkert väldigt ovanligt det här. Folk runt omkring har barn i lägre åldrar som redan går. Man får lätt ångest...", skriver trådstartaren. . 

Fler andra forumanvändare kommenterar inlägget och berättar om deras erfarenheter i frågan. 

"Min dotter gick först vid 16 månader. Vi trodde att hon skulle vara tidig för redan vid 2-3 månader hoppade hon LÄNGE i våra knän (ståendes). Hon rumphasade mellan ca 10 mån - 16 mån. Motoriken hade hon dock för hon var väldigt stadig på en gång." 

"Hon går nog snart.Det är väl normalt tills barnet är 18 månader,sen är det lite sent."

"Min dotter reste på sig mot saker vid 9 månader och nu vid 13 månader tar hon de första stegen och går mer och mer dag för dag." 

"Min son var 17 månader när han började gå. Han kröp inte utan hoppade fram på rumpan. Min BVC sköterska såg inget konstigt med det." 

Svaren ovan kommer från forumtrådarnaNär började era barn att resa sig/ försöka lära sig gå?? och Hur sent kan barn lära sig gå egentligen? Läs mer och var med och bidra med din åsikt du också! 

Foto: Pexels.com

Då lär sig barn att gå själv 

Det är alltså högst individuellt när barn tar sina första steg själv. Alla barn lär sig att själva kontrollera sina muskler i samma ordning. Först lär de sig kontrollera ansiktet och nacken, sedan armarna, överkroppen och sist benen och fötterna. Barnet lär sig till exempel att balansera sitt huvud innan hen kan lära sig sitta eller stå.

Men det finns en tabell med riktmärken om vilken ålder vanligtvis lär sig sitta, stå och gå. 

  • Ligger på mage och lyfter på huvudet – 1 - 5 månader
  • Griper medvetet – 2 - 6 månader
  • Vänder från mage till rygg eller tvärtom – 3 - 8 månader
  • Sitter med stöd – 4 - 9 månader
  • Sitter själv – 5 - 10 månader
  • Kryper(en del barn hoppar över detta) – 5 - 12 månader
  • Reser sig och går utefter möbler – 6 - 16 månader
  • Går själv – 8 - 18 månader
  • Pincettgrepp, att kunna gripa ett föremål mellan tumme och pekfinger eller tumme och långfinger – 9 - 12 månader

Källa: 1177

Foto: Pexels.com

Kan man som förälder träna barnet att börja gå tidigare 

Friska barn påverkas bara ytterst lite av gåträning. Men att någon går med barnet och håller i händerna, eller att barnet går med stöd av möbler eller en gåstol, stärker musklerna som behövs för att barnet ska kunna gå på egen hand.

– Om barnet har medfödda svårigheter som leder till begränsad rörlighet blir musklerna förslappade, och då kan träning ha effekt. Men då handlar det om att träna leder och muskler och skapa förutsättningar för att kunna gå, säger Louise Rönnqvist, professor i biologisk utvecklingspsykologi vid Umeå universitet, till Mama

MISSA INTE: 

Vad kan man kasta på brudparet istället för ris? 

Grattis till bebis: Grattishälsningar till nyblivna föräldrar

Hur länge får man vabba?

Allt om Filip Berg: Flickvän, barn, föräldrar och karriären

/
/
stats