Hur mycket pengar ska en barnfamilj lägga på mat?
Hur mycket pengar ska en barnfamilj lägga på mat? - Foto: Martina Holmberg / TT & Pexels

Hur mycket pengar ska en barnfamilj lägga på mat? Vi reder ut

Att handla mat till familjen kan leda en dyr månadskostad, men hur mycket pengar ska man egentligen lägga på mat varje månad? Vi reder ut.


Det är ingen hemlighet att många familjer kämpar med att få ihop ekonomin. Varje månad är en balansakt där inkomster och utgifter ställs på sin spets, och för många är det just matkostnaderna som utgör den största utmaningen.

Med stigande priser på livsmedel och andra nödvändigheter blir det en daglig kamp att få ekonomin att gå ihop. Men hur mycket pengar ska man egentligen lägga på mat varje månad?

MISSA INTE: 15 tidiga tecken på graviditet

"Hur mycket spenderar ni på mat varje månad?"

I Familjelivs Forum lyftes nyligen frågan om hur mycket pengar barnfamiljer borde lägga på mat varje månad. Personen i fråga formulerade frågan så här:

"Hur mycket spenderar ni på mat per månad (föräldrar med barn)? Vi spenderar jättemycket på mat känns det som och nu när jag ska vara mammaledig igen måste vi försöka minska på det.. Storhandlar på Coop en gång i veckan, mest ekologiskt. Blir ca 2000 - 2500 per gång så 8000-10000 per månad. Två vuxna, ett barn 2,5 år och ett till på väg. Men då är luncher hemma och matlåda till mannen också inräknat förutom frukost, middag mm."

"Förstår inte att så många har så lågt matkonto"

I tråden är det många som delar med sig av sina upplevelser. 

"Räknar jag med all mat, även lunch ute och middag ute så 9-11000:-/mån. Ica har nog minskat till 7000:- när vi inte köper barnmat längre, och när vi inte köper blöjor längre minskar det lite till.Ser det inte som ett problem, hellre dyr och bra mat än billån, eller något annat onödigt.", skriver en person. 

"Vi är 2 vuxna, en 3,5-åring och en bebis. Totalt på Hemköp och Ica blir det ca 4500-5000 i månaden, men vi äter aldrig lunch eller middag ute och det är inklusive alla hygienartiklar utom mitt schampoo. Tycker det är ok, köper mest ekologiskt och vegetariskt.", svarar en annan. 

"Vi är 2 vuxna och en 11-åring och lägger ca 5000 kr/mån på mat och hushålls-/hygienartiklar. Det var betydligt mer när båda jobbade, men just nu pluggar jag så vi har dragit ner och tänker mer på vad vi köper.", säger en förälder som studerar. 

"Tre- fyra vuxna och två barn i vår familj. Två av de vuxna är alltså barn på ca 20 år som bor hemma delvis. Matkostnad ca 7-8000 kr exklusive luncher som ingen äter hemma mer än på helgen då. Lite Matlådor ingår dock i summan.", tillägger en fjärde. 

En person uttrycker att det är märkligt hur många som lyckas hålla ner matkostnaderna, eftersom hen upplever att deras matutgifter på 8 000 är ett försök att handla billigt. 

"Vi är två vuxna och två trettonåringar. Vi köper för minst 6000 per månad på Ica, 500 på Lidl, plus två matkassar per månad. Blir totalt ca 8000 minst. Då har vi ändå en väldigt prisvärd Ica maxi, förstår inte att så många har så lågt matkontot, jag tycker inte vi äter dyr eller exklusiv mat."

Att handla mat är dyrt. Foto: Martina Holmberg / TT

MISSA INTE: Det ska du tänka på när du köper bostad – misstaget kan kosta miljoner

Konsumentverket: Så mycket kostar maten 2024

Den sistnämnda personen i tråden är inte ensam om att tycka 4 000 är en orimlig kostnad för en barnfamilj 2024. Enligt Konsumentverket kostar nämligen mat för en familj med två barn cirka 11 600 kronor per månad.

Det innebär att maten för en vuxen landar på cirka 3 700 kronor i månaden. 

Räkna ut din exakta matkostnad på Konsumentverket.se.

Foto: Mickan Mörk/TT

LÄS MER: 

Allt om Maximilian Ibrahimovic: Flickvän, ålder och Zlatan

Carolas oblyga fråga till taxichauffören

Pernilla Wahlgren rasar - efter händelsen i hemmet: ”Problem”

/
/
Mat
stats