Så minskar du risken att drabbas av hårlöss.
Så minskar du risken att drabbas av hårlöss. - Foto: Foto: Erik Johansen/TT, Mikael Fritzon/TT

Experten: Så minskar du risken att barnen drabbas av hårlöss

Årets kanske mest otäcka säsong är här: Säsongen för hårlöss. Familjeliv har pratat med Catharina Claesson, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat, om hur man bäst undviker att få hem löss och vilka som är de vanligaste misstagen föräldrar begår om barnen drabbats.


De senaste veckorna har förekomsten av hårlöss ökat markant, särskilt bland barn i som går i skolan och på förskolan. Detta småkryp, som kanske orsakar mer klåda än verklig fara, kan snabbt sprida sig från person till person och skapa frustration för både barn och föräldrar. 

Men trots att löss är ett vanligt problem hos barnfamiljer, finns det flera effektiva sätt att både förebygga och behandla angrepp. 

Familjeliv har pratat med Catharina Claesson, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat, som ger tips på hur man kan minska risken att sina barn drabbas av hårlöss. 

Försäljningen av lusmedel har ökat 

Säsongen för hårlöss är i full gång. Senaste fyra veckorna har försäljningen av lusmedel ökat med över 22 procent hos Apotek Hjärtat, jämfört med samma tidsintervall veckorna innan. 

Under de senaste fyra åren, har apotekskedjan kunnat se en försäljningsökning av lusmedel mellan veckorna 24 och 36. 

– Löss brukar vara som mest aktiva under sommaren, så många kanske redan har upplevt besvär. Nu under hösten ökar också smittorisken när barn återvänder till förskolor och skolor. På våra apotek runt om i landet ser vi att många är på jakt efter lusmedel i samband med terminstarten, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat. 

Hur ska man undvika att få hem hårlöss?

Att få hem hårlöss kan vara en mardröm för många. Men det finns ett sätt att minska risken för att drabbas av de små krypen. 

– Löss klättrar från hårstrå till hårstrå, t.ex. när man sitter med huvudena tätt ihop. Därför kan ett tips vara att fläta håret på sitt barn om de har långt hår. Löss kan också överföras via mössor, borstar eller kammar. Därför kan det vara bra att uppmana sina barn att inte låna andras hårborstar, hårband, mössor eller kepsar, säger Catharina Claesson och fortsätter: 

– Det är också viktigt att regelbundet kamma ditt barns hår under perioder när hårlöss förekommer för att tidigt upptäcka om de har blivit smittade och kunna påbörja behandling.

Vanliga misstagen föräldrar begår när barnen drabbats av löss?

Ett sätt för föräldrar att tidigt upptäcka att ens barn drabbats av löss är att se till att luskamma barnen ofta – då kan man även påbörja en behandling innan krypen sprider sig mer än nödvändigt. 

– Ett vanligt misstag är att man inte luskammar under perioder när hårlöss förekommer. Detta leder i sin tur till att man inte upptäcker om barnen har löss, missar att behandla dem omedelbart och ökar risken för att lössen sprids vidare. Löss ger inte alltid symtom i början. Det kan klia, men det är även vanligt att man inte märker av något alls. Därför är det viktigt att regelbundet luskamma om det är säsong för att tidigt kunna upptäcka dem. 

Catharina Claesson menar att det är viktigt att kontrollera hela familjen och behandla alla som man hittar levande löss hos för att förhindra smittspridningen. 

– Ett ytterligare misstag är att endast genomföra behandlingen en gång. För att helt bli av med lössen krävs oftast minst två behandlingar med cirka en veckas mellanrum. Att inte upprepa behandlingen kan leda till att överlevande ägg kläcks och att man får problem med hårlöss igen. Det är också viktigt att fortsätta kamma igenom håret regelbundet under de två första veckorna efter behandlingarna för att säkerställa att lössen verkligen är borta. Man ska också luskamma varje dag mellan behandlingarna.

Riskerna med att gå obehandlad 

Ett tydligt symtom på hårlöss är att det börjar klia, vilket innebär att man i många fall märker att man har blivit smittad ganska snabbt. Men om man mot förmodan inte upptäcker att man själv, eller ens barn, drabbats finns det inga faror. 

– Nej, det är inte farligt. Och eftersom löss i många fall inte ger symtom i början kan det vara svårt att upptäcka. Långvarig obehandlad löss riskerar dock att orsaka intensiv klåda. De kan även orsaka sår och infektioner i hårbotten. Att inte upptäcka hårlöss i ett tidigt skede ökar risken för att de sprids till andra familjemedlemmar eller skolkamrater – vilket i sin tur kan leda till större utbrott. Därför är det viktigt med regelbunden luskamning under säsongen för hårlöss, förklarar Catharina Claesson. 

Apotek Hjärtat: Tips för säsongen för hårlöss

Här kommer några tips från Apotek Hjärtat för säsongen för hårlöss: 

  • Börja luskamma! Det är extra viktigt om du misstänker att ditt barn har blivit smittat eller om det går löss på förskolan/skolan. Men det kan även vara en god idé att göra luskamning till en vana i samband med terminstart i förebyggande syfte. 
  • Ett tips är att luskamma över ett vitt papper för att lättare se om löss trillar ner. Titta även extra noga efter löss bakom öronen och bak i nacken, samt efter små gulvita lusägg på luskammen eller på hårstråna nära hårbotten.
  • Om du hittar löss är det viktigt att påbörja behandling direkt. Det är även viktigt att meddela skola eller förskola om ditt barn har fått löss för att förhindra ytterligare spridning. 
  • Välj i första hand ett lusmedel som kväver eller torkar ut lössen. Följ noga instruktionerna på förpackningen. 
  • Observera att man behöver upprepa behandlingen efter cirka en vecka. Detta eftersom lusägg kan överleva en behandling. 
  • För att undvika att bli smittad är ett tips att fläta håret på barn med långt hår. 
  • Det kan även vara en god idé att rengöra kammar, borstar och kepsar/mössor. Prata också med ditt barn om att de inte ska dela kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och kammar med sina vänner.
  • Du hittar hela sortimentet med lusmedel, luskammar och annat nödvändigt från Apotek Hjärtat här! 

/
/
stats