Allt du behöver veta om hinnsvepningen
Allt du behöver veta om hinnsvepningen - Foto: Pexels.com

Så vet du att hinnsvepningen lyckats – allt du behöver veta

Hinnsvepning är en vanlig metod som används för att påskynda förlossningen hos gravida kvinnor som är nära sitt beräknade förlossningsdatum. Nedan finner du all information du vill veta om ingreppet.


Hinnsvepning är en vanlig metod som används för att påskynda förlossningen hos gravida kvinnor som är nära sitt beräknade förlossningsdatum. Denna relativt enkla procedur utförs av barnmorskor eller läkare och kan hjälpa till att stimulera livmoderhalsen och sätta igång förlossningen naturligt.

Här är allt du behöver veta om hinnsvepning! 

Vad är hinnsvepning? 

En hinnsvepning kan genomföras när modern antingen gått över tiden eller om mamman mår väldigt dåligt i graviditeten och vill försöka att få igång förlossningen lite tidigare. Det är ett enkelt ingrepp som innebär att en barnmorska eller läkare med ett finger sveper hinnorna. 

Hur går en hinnsvepning till?

Ingreppet, eller tillvägagångssättet genomförs vid en vaginalundersökning där barnmorskan eller läkaren för in ett finger genom modermunnen och mellan fostervattenhinnan och insidan av livmoderväggen. Hinnorna lossas genom att barnmorskan gör cirkelrörelser med fingret. 

Genom att göra detta tror man att hormonet prostaglandin stimuleras och frigörs och på så vid hjälper livmodertappen att mjukna. Själva ingreppet tar endast några sekunder och är normalt smärtfritt. 

När gör man en hinnsvepning? 

Hinnsvepning är ett hjälpmedel för att sätta igång förlossningen naturligt, det utförs alltså i slutet av en graviditet. Tidigast görs en hinnsvepning i vecka 37, men det är ovanligt att ingreppet utförs tidigare än vecka 40, när modern gått över tiden. 

Man måste ofta upprepa processen vid flera tillfällen med några dagars mellanrum. Vid genomförandet bör barnet vara fixerat och livmoderhalsen / livmodertappen bör för bästa resultat vara mjuk vid genomförandet.

Gör en hinnsvepning ont? 

Själva hinnsvepningen gör normalt sett inte ont, men det kan upplevas obehagligt. En del mödrar beskriver att det gjort mer ont om livmodertappen inte hunnit öppna sig något allt och tappen därmed fortfarande inte var mjuk. 

Efter en hinnsvepning är det vanligt att man får rosaaktiga flytningar, molvärk och smärtsamma sammandragningar. 

Finns det risker med hinnsvepning? 

Det finns ingen ökad risk för infektion hos varken mamman eller barnet med den här metoden, om den genomförs inom vården med sterila handskar.

Det finns dock en liten ökad risk vid sätesbjudning, tvärläge, placenta previa, misstänkt fetal missbildning och vid andra tillstånd där kvinnan inte kan föda vaginalt.

Källa: Gravid.se

Hur vet man om hinnsvepningen lyckats? 

Det finns ingen garanti på att förlossningen startar spontant efter en hinnsvepning, däremot minskar processen risken att behöva utföra andra metoder för ”igångsättning”. En förlossning som startar naturligt är alltid mer fördelaktig.

Om hinnsvepningen lyckats och fungerar, startar förlossningen oftast inom cirka två dygn. 

Läsarnas erfarenheter 

I Familjelivs forum är det en person som ber om andra användares erfarenheter om hinnsvepning, och det har sannerligen tagit olika lång tid för förlossningen att sätta igång hos de personer som genomgått en ”lyckad” hinnsvepning. 

”När jag gick ut från undersökningen hade jag lite molvärk och efter en halvtimme fick jag en jättevärk som fick mig att stå dubbelvikt. Efter ytterligare ett par timmar blev värkarna kraftigare och mer regelbundna så vi fick åka in, och förlossningen var klar fem timmar senare.”

”Jag fick en svepning på onsdag fm, var öppen 4 cm. Blödde inget, men fick mkt sammandragningar, dagen efter släppte slemproppen å vatten började sippra. Fick åka in till förlossningen med värkar natten till fredag å lillan föddes på fredag em.” 

”Jag fick hinnsvepning i samband med igångsättning. Jag fick hinnsvepning och något medel på fm och sen mer medel på em och så satte värkarna igång.”

Svaren ovan kommer från forumtråden Ni som fått en LYCKAD hinnsvepning. Ta del av svaren och var med och bidra i diskussionen du också! 

/
stats