Här är bästa tipsen för att undvika "mammafällan"
Mammor är föräldralediga fyra gånger längre än papporna. Det gräver hål i plånboken på både lång och kort sikt. Men det finns sätt att minska den ekonomiska smällen för kvinnorna. Här ger privatekonom Magnus Hjelmér sina bästa tips.
Sex tips för att minska mammans ekonomiska smäll
1) Jobba upp en buffert innan barnet föds
2) Dela lika på föräldraledigheten om ni får föräldralön eller motsvarande av arbetsgivaren
3) Kompensera den som är föräldraledig, och ännu mer på dagar utan föräldrapenning
4) För över pension från premiepensionen
5) För över pensionsrätter vid barnaår om det är fördelaktigt för den som är föräldraledig
6) Fortsätt att kompensera om partnern går ned i deltid
Källa: Magnus Hjelmér privatekonom på Ica-banken.
Det allra bästa för ekonomin är ofta att föräldrarna delar lika på föräldraledigheten.
En familj kan tjäna över 1 300 kronor i månaden på att mamman och pappan är hemma sex månader var – även om mannen har högre lön, har Länsförsäkringar räknat ut.
Anledningen är tillägget av föräldralön som de som arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal får, och något som de flesta företag i Sverige har.
Att pappan är mer föräldraledig leder också till högre inkomster för mamman på sikt. Det tycks ske oavsett hur länge mamman själv stannar hemma med barnen, enligt en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).
Viktigt att partnern kompenserar
Trots de ekonomiska fördelarna är det få som delar lika på föräldraledigheten. Mammorna är hemma i snitt fyra gånger längre än papporna under småbarnsåren, visar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Men det finns ändå sätt att minska mammornas ekonomiska smäll om de är mer föräldralediga.
– Det är viktigt att partnern kompenserar, säger Magnus Hjelmér, privatekonom på Ica-banken.
Den som arbetar kan sätta in pengar till den som är föräldraledig, så att den får mer pengar att röra sig med. Ännu viktigare är insättningar på ett sparkonto, som kan kompensera bland annat för den minskade löneutveckling som kvinnor ofta drabbas av efter att de varit hemma med barn.
Det gäller dock att sätta upp ett äktenskapsförord för de par som är gifta, så att pengarna verkligen hamnar hos den det var tänkt om en skilsmässa skulle ske.
Föräldraledigheten påverkar pensionen
Föräldraledigheten påverkar också pensionen. Visserligen betalas pengar in till både allmänna pensionen och tjänstepensionen för den som har föräldrapenning, men pensionen blir ändå lägre än om du skulle ha arbetat.
Därför är det bra om den som arbetar för över den del av pensionen som är valbar – premiepensionen – till sin partner under föräldraledigheten.
– Den lilla delen som vi får placera själv går att flytta över på Pensionsmyndighetens hemsida och där väljer man hur länge överföringen ska gälla, säger Magnus Hjelmér.
Privat pensionssparande
Han rekommenderar även ett privat pensionssparande för den som är föräldraledig och att den som arbetar avsätter pengar dit.
I den allmänna pensionen finns även pensionsrätten för barnaår, som automatiskt går till den som tjänar minst. Även dessa går att flytta om den föräldralediga i vanliga fall har högst lön, men lägre inkomst under ledigheten och man vill jämna ut skillnaden.
– Det är ett extra stöd som många inte känner till eftersom man inte behöver söka det.
Mammor tar ut obetald ledighet
Många mammor är också lediga många dagar utan att plocka ut föräldrapenning.
De dagarna behöver den arbetande partnern kompensera mer för, anser Magnus Hjelmér.
– Om man kommer överens om att det ska kompenseras behöver summan bli högre på obetalda dagar eftersom det då inte betalas in någon pension, bortsett för de som är statligt anställda.
Jobba upp en buffert
Därtill är det viktigt att fortsätta med kompensation om partnern går ned till deltid när barnen har börjat på förskolan.
Magnus Hjelmér tycker det är bra om blivande föräldrar jobbar upp en buffert redan innan barnet kommer till världen.
– Men det är ju inte alltid barn går att planera.
Lästips: Barnbidraget 2023 – här är alla datum och regler enkelt förklarat