Potträning 3-dagars metoden

Sofia Bergenstjerna har tillsammans med sin man Michael Bergsenstjerna gjort en djupdykning i blöjdebatten och summerat resultatet i den ultimata potträningsboken; Potträning på 3 dagar. Boken har hjälpt över 25 000 familjer på vägen mot en blöjfri vardag. Sofia och Michael driver även hemsidan Blöjfri.se med tillhörande supportgrupp. Informationen i den här artikeln är hämtad ur en intervju med Sofia Bergenstjerna och barnhälsovårdspsykologen Malin Bergström, i BVC:podden 2019. 

Vad har boken fått för respons hos andra föräldrar? 
— Vi har fått jättebra respons. 2018 gjorde vi en undersökning där 800 föräldrar fick svara på alla möjliga frågor kring potträning. Svaren på frågorna visade att 30% blev torra på 3 dagar och 80% är torra inom 1- 2 veckor. 

Vid vilken ålder kan man börja potträna? 
— Potträning handlar om att barnet utvecklar sin självständighet. Runt 18 månader är en bra tid att börja potträna. Då kan barnet följa enklare instruktioner. Barnet klarar av att dra upp och ner byxorna och ta sig till toaletten själv.  Snittåldern för att bli blöjfri är betydligt senare och ligger runt 3,5 - 4 års ålder men man kan gott och väl börja tidigare än så. 

Forskning från Vietnam visar att blåskontroll är något man tränar upp. Det kommer inte automatiskt med mognad som vissa vill påstå. 

Man kan såklart börja tidigare om man vill. Det kan vara bra att införa lite rutinpottning som man kan börja med redan vid 10 månader då vänjer sig barnet lite vid pottan. 

Vad går 3 dagars metoden ut på? 
— Målsättning är att hjälpa barnet att bli så självständigt som möjligt i sina behov. Man lär barnet att känna igen signalerna att nu är jag kiss- eller bajsnödig. Sen vill man få barnet att förstå att nu måste jag ta mig till pottan. 

Avsätt några dagar till potträning då du inte ska ha något annat inbokat på schemat. När ni börjar träningen ska ni ta av blöjan helt. Själva potträningen sker alltså blöjfritt.

Förbered barnet på att ni ska potträna. Själva förberedelsen är en viktig del i processen och barnet ska gå in träningsperioden med en positiv känsla. Självklart kommer det att hända en hel del olyckor som inte är så trevliga men se till att städa upp helt enkelt. Försök även att inte se det som "olyckor" eller på något sätt framkalla negativa känslor hos barnet om det råkar kissa på golvet eller missar pottan. Detta är bara ett steg i processen till att bli blöjfri. 

När man ser att barnet kissar lyfter man eller leder barnet till pottan så det får avsluta där. 

De 3 viktiga medvetandestegen under potträningen

Det första steget är att barnet märker att det kissar. "Oj nu blev det blött här". Barnet förstår först inte vad som händer. När barnet har blöja märker det inte när det kissar och första steget blir att inse själva utförandet. Ha barnet naket nedtill i så stor utsträckning som möjligt för att du ska kunna se när barnet börjar kissa. Hjälp barnet till pottan snabbt när kisset kommer. Det försvårar processen om du ska hinna av med byxor innan barnet har kissat klart. 


Det andra steget handlar om att inse att "jag kissar just nu". I det här steget har man kläder på sig och man kan börja ta sig utanför hemmet i små korta stunder. Det här steget handlar om att barnet ska lära sig att känna igen signalerna kroppen skickar när den är kissnödig. 


Det tredje steget handlar om framtiden. Att inse att "jag behöver kissa". Nu känns det sådär i kroppen, nu behöver jag kissa. Jag måste nu ta mig till pottan. 

När barnet själv kan ta sig till pottan och utföra sitt behov kan ni öka utmaningen. Fortsätta sedan öva i olika miljöer och situationer. 

Ska man vänta tills man kan vara utomhus? 
—Många föräldrar tycker att potträning är en sommargrej. Då kan man ha barnet utomhus och det gör ingenting om det sker "olyckor". Men själva ideologin med boken är att träningen ska vara fokuserat hemma och att det blir ett koncentrerat projekt. Övergången till att bli blöjfri ska inte vara en sidogrej och potträningen ska inte ske när det passar. Det blir lättare för barnet om ni är fullt fokuserad på att potträna. Annars kanske man står och diskar och så kissar barnet på golvet och då har man missat ett träningstillfälle. Samma sak om barnet springer naket på sommaren och kissar ute, det gör ju ingenting men det hjälper inte barnet att förstå att den måste ta sig till pottan! 

Det här går emot en föreställning som BVC har om att man bör nå en nivå av kroppslig mognad. Enligt BVC sker den här mognaden av sig självt och man hävdar att det inte är någon idé att börja potträna innan barnet är moget. Vi vill hävda att den här kroppsliga mognaden är något man framkallar och tränar upp. 

Måste man vara hemma under hela potträningsperioden?
—Första dagen är bra att vara hemma så man kan få in några träningstillfällen. Det är svårt om man är ute och man ska hinna få av overall och skor innan barnet har kissat färdigt. När man tar sig nån annanstans byter man miljö och då kan barnet även komma av sig lite och glömma bort att ni faktiskt pottränar. Sen är det självklart bra att ta sig ut lite grann. Det är ju inte bra att bara vara inne men kanske vänta till dag 2 eller 3. Det kan till och med främja träningen att vistas i annan miljö då det automatiskt ställer lite krav på barnet att faktiskt känna efter. 

Hur gör man med nattblöjan?
—Man kan fortsätta ha nattblöja men vänta inte för länge med att vänja er av med den. I vår frågeenkät svarade 67% att de fungerade bäst att ta bort nattblöjan i samband med, eller 1-2 veckor efter det att man slutat med blöja på dagen. De som väntar för länge att vänja bort nattblöjan får det ofta kämpigare. Det skickar också dubbla budskap till barnet som fått lära sig att lyssna att känna in kroppens signaler. Nu ska de bara ska lyssna till dessa signaler på dagen men ignorera dem på natten. Återigen handlar det om blåskontroll, den tränar man upp. 

Man pottränar men det händer ingenting? 
—Jag nämner tidigare de tre viktiga faserna som barnet behöver gå igenom. De faserna tar olika lång tid för olika barn. Det kan ta längre tid än 3 dagar men man måste bara fortsätta kämpa med den här processen.

Kan det bli bakslag? 
—Det händer att man får så kallade bakslag i potträningsprocessen. Det vill säga att barnet går tillbaka till att kissa på sig efter det att har lärt sig att gå på pottan. Man kanske tror att barnet inte bryr sig längre eller att barnet gör det med flit men så är sällan fallet. Det finns ofta en underliggande orsak. Det kan vara tänder på gång eller att barnet håller på att bli sjuk. Har det skett en förändring på förskolan eller hemma? Det kan vara något som kanske inte är märkbart för oss föräldrar men kan vara en stor grej för barnet. Kan det vara en oupptäckt förstoppning? Många föräldrar sätter på blöjan igen och tänker att barnet kanske inte var redo. Det är för att det finns en okunskap kring dessa bakslag som oftast har en naturlig förklaring. Fundera istället ut va det kan vara för bakomliggande orsak till bakslaget istället för att börja med blöjan igen. Pottvanan brukar falla på plats igen när den här perioden av förändring är över.

Potträning på förskolan? 
Ha en öppen dialog med personalen på förskolan och berätta att ni pottränar. Lyssna in personalens villighet att hjälpa barnet med potträningen. De flesta förskolor är väldigt stöttande när det kommer till potträning.

Läs mer om potträning i Famljelivs forum här

Bildkälla: Tomsickova Tatyana/Shutterstock 

/
stats