Donationsveckan donera agg
Denna vecka uppmärksammas olika typer av organ- eller vävnadsdonationer runt om i landet då den Internationella donationsdagen infaller på lördag. Självklart bör du ta ställning till om du vill vara organdonator efter din död, men du kan faktiskt hjälpa människor redan nu genom att donera dina ägg eller spermier.
Det råder stor brist på både donerade spermier och ägg i Sverige och en lagändring nästa år kommer att göra behovet ännu större.
Så går det till
Att donera spermier är en rätt enkel historia, som alla säkert kan föreställa sig, men att donera ägg är faktiskt ganska komplicerat.
För att kunna plocka ut ägg så krävs injektioner av hormoner. Detta är för att fler ägg ska mogna samtidigt, så man kan plocka ut flera under en behandling. Hormonbehandlingen pågår i ungefär två veckor och extraktionen av äggen tar mindre än en halvtimme.
Vilka får donera?
För att ens få donera måste du genomgå flera tester. Bland annat säkerställs att du inte bär på några smittsamma sjukdomar. Man gör även en psykologisk bedömning och du får tala om varför du vill donera.
Runt hälften av de som ansöker om att donera ägg blir godkända. Motsvarande siffror för spermiedonatorer är mycket lägre.
Processen kanske verkar avskräckande men en donation kan verkligen förändra andra människors liv. Genom donation hjälper man par som inte kunnat få barn utan assistans. Ett enormt stort plus på karmakontot, helt enkelt.
LÄS MER: Så funkar provrörsbefruktning
Oavsett om du donerar ägg eller spermier har ett eventuellt barn rätt att få veta donatorns namn när hen blir myndig. Du som donator har dock inga rättigheter eller skyldigheter gällande barnet.
Man brukar få en liten ersättningar när man donerar, några hundralappar för spermier och ett par tusen kronor för ägg. Att donera ägg är dock inget du kommer att bli rik på utan det är något du gör för att hjälpa andra.
Om du vill donera ägg så kan du kontakta ett universitetssjukhus, och så hjälper de dig. Om du vill läsa mer hittar du mer information här.