Christina Schollin är aktuell i ny föreställning
Christina Schollin är aktuell i ny föreställning - Foto: Jari Kantola/STELLA PICTURES, TV4

Det gör Christina Schollin nu – efter Hans bortgång: ”Ensam”

I början av maj 2024 somnade Hans Wahlgren in i sviterna av cancer. Efter sig lämnade han familj och hustrun Christina Schollin. Nu berättar hon om saknaden efter sin livskamrat.


Christina Schollin, 86, är en av Sveriges mest folkkära profiler. Hon inledde sin karriär som skådespelerska redan 1956 då hon gjorde sin första roll i filmen ”Swing it, fröken!”. Två år senare gjorde hon sin första stora teaterroll i uppsättningen ”Gringoire”. På senare år känner många nog mest igen henne från realityprogrammet ”Wahlgrens värld”.  

Missa inte: Så mycket får Christina Schollin i pension – efter långa karriären

Christina fick en guldbagge för sin roll i filmen Ormen 1966. Foto: Freddy Lindström

86-åriga Christina Schollin aktuell i ny föreställning

Trots att Christina passerat pensionsåldern för dryga 20 år sedan, är hon fortfarande högst aktiv på teaterscenen, så sent som 2022 spelade hon rollen som Drottningen i teateruppsättningen ”MacBeth” på Dramaten. 

Och under hösten gör hon återigen en teateruppsättning på Teater Galeasen. Denna gång som farmor Helena i föreställningen ”Fanny och Alexander”, baserad på Ingmar Bergmans storfilm med samma namn. När filmen ”Fanny och Alexander” först kom ut 1982 spelade Christina Schollin rollen som Lydia – hustrun till Carl Ekdahl.

Föreställningen har premiär den 1 oktober och nyligen besökte Christina Schollin TV4:s ”Efter fem” för att berätta om föreställningen. Men programledaren Tilde de Paula Eby är även nyfiken på att höra med om Pernilla Wahlgrens bröllop, som gick av stapeln den 13 september i Marbella. 

Christina om Pernillas bröllop

– Det var en saga. Det var så mycket kärlek, säger Christina i programmet. 

Vidare fortsätter Christina att det var mycket som hände under bröllopshelgen, och att eventen som avlöste varandra gjorde det svårt att ta in. 

– Jag kommer inte ihåg någonting från själva bröllopet för det var bara så mycket all over the place. Det är först nu när man kommit hem och tittat på bilderna som man tänker ”vad har jag varit med om?”. 

Läs mer: Christina Schollins ärliga ord om Pernillas bröllop

[instagram:]

Finner tröst hos vännerna 

Gemenskapen med övriga ensemblen är något Christina finner tröst i och efter den fullspäckade bröllopshelgen var hon glad att hon hade dem att komma hem till. Hon förklarar att det annars hade känts väldigt tomt, när hon inte har sin make sedan över 60 år, i livet.

Den 10 maj 2024 somnade Hans Wahlgren in i sviterna av cancer, men det var nästan exakt ett år sedan som han fick sin diagnos och beskedet att han inte hade så långt kvar. 

– Vi visste att han inte hade länge kvar att leva. När jag fick det där anbudet så sa han att du ska absolut ta det där, för det kommer att vara bra för dig. Och det visade sig att det är det. För jag får någonting annat att tänka på. Jag får vara med i ett sammanhang. Jag behöver inte sitta ensam. Även om man har familj, man har vänner, så är man ensam när ens livsledsagare sedan man var 19 år plötsligt inte finns längre.

– Då behöver man något annat som man kan gå in i. Och det är det jag kan göra med mina kamrater på Galeasen. Det är en underbar ensemble.

Christina Schollin och Hans Wahlgren 1999. Foto: Toni Sica/TT

Missa inte: 

TV4-profilen Filippa Fernqvist visar upp 8 år yngre kärleken Wiktoria

Allt om Anna Anka: Barn, "Dum dummare" och David Johansson

stats