Profylaxgruppen firar 15 000 par
Intresset för den nygamla förlossningsmetoden psykoprofylax ökar starkt i Sverige. Efter 1970-talets profylax-era när velourklädda pappor och mammor satt i ring och andades tillsammans, försvann den nästan helt från föräldraträningen under mitten av 1980-talet.
Effektiva medicinska smärtlindringsmetoder som epiduralbedövnig ökade istället och i snabb takt även kejsarsnitten. Idag föds 22% av alla barn till förstföderskor i Stockholm med kejsarsnitt och 60% använder ryggbedövning. Nicole Silverstolpe som är chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus kommenterar utvecklingen:
-Vi har större förväntningar på förlossningen idag samtidigt som vi är räddare att föda. Ett sätt att ”lösa problemet” kan vara att använda mer smärtlindring och kanske till och med kejsarsnitt. Mediadebatten har påverkat oss att tro att kejsarsnitt är något man har rätt till och bör kräva. Istället borde vi reflektera över varför lägga sig på ett operationsbord för att föda?
Trygghet lägger grunden för en bra förlossningsupplevelse
Kan psykoprofylax hjälpa till att bromsa den utvecklingen? I den respons vi får från våra par ser vi att merparten är väldigt positiv till de mentala och fysiska redskap de får med sig från kursen. Information kopplat till andning och avslappning, samt att partnern involveras skapar trygghet och bygger upp självförtroendet hos båda två. Dessa faktorer kan påverka själva födandet. Vi ser också att kejsarsnittsfrekvensen bland våra deltagare ligger under genomsnittet (15% mot 22%) och behovet av medicinsk bedövning som till exempel epidural miskar (37% jämfört med 60%). Se statistik
-Profylax ger en möjlighet till aktiv förberedelse, säger Nicole Silverstolpe. Det är något konkret som i hög grad involverar partnern och ett sätt att förhålla sig till smärtan, greppa vad det handlar om och att våga se födelsen som något positivt.
Alena, förstföderska berättar
Ett av paren som nyligen födde med profylax är Alena och Karol Ostrovska i Göteborg.
-Jag var ganska skeptisk först till att LÄRA mig andas och förstod inte nyttan med det. Det gör jag idag, konstaterar en nöjd mamma till Klára som föddes på Mölndals sjukhus BB den 18 januari i år.
-Vi andades genom värkarna hemma de första nio timmarna och sedan åkte vi till sjukhuset. Lite till vår förvåning blev det så att jag inte behövde någon annan smärtlindring alls. Massage, långsam andning ihop, mycket stöd från min man Karol gjorde att vi klarade oss ända i mål och med hjälp av andning avslappning och massage.
Skapar team-känsla
Till kursen AnnasProfylax kommer mamman tillsammans med sin partner. Ofta börjar deras gemensamma resa där och då. Det är först när hennes partner aktivt börjar träna andning och avslappning med mamman som han mentalt och fysiskt förstår hur han kan vara ett stort stöd för henne under förlossningen. Den trygghets och team-känsla som växer fram tar paret med sig ända in på förlossningen.
-Skillnaden mellan de par som har förberett sig aktivt handlar mycket om attityden till förlossningen. Istället för att komma in som ”patient” och låta personalen ta hand om förlossningen, har förberedda par hjälp av varandra och dessutom ofta mer energi och tålamod, avslutar Nicole Silverstolpe.
För mer information besök profylaxgruppen.
Eller ring på telefonnummer 08 - 758 02 10.