Urinvägsinfektion + tranbärsjuice = myt eller huskur?

När det blir kallare ute ökar risken att drabbas av urinvägsinfektion, något som de flesta kvinnor drar på sig någon gång i livet. Många har dessutom lättare att drabbas och behöver ofta söka vård mot besvären, i vissa fall tre gånger per år eller mer. Det är även vanligt att barn drabbas, dock kan det vara svårare att upptäcka då symptomen kan vara krångligare att tyda ju yngre barnet är.


Orsaken till urinvägsinfektion är bakterier som kommer in i urinvägarna och letar sig upp i urinblåsan. Tydliga symptom på urinvägsinfektion är:

  • Stort behov av att kissa ofta
  • Svider när du kissar
  • Smärta i nedre delen av buken och urinblåsan
  • Känsla av att vara småfrusen
  • Ibland ha blod i urinen

(1177.se)

Länge har tranbärsjuice klassats som en huskur mot urinvägsinfektion, om än omdiskuterat. Experter menar att tranbärsjuice inte har någon effekt mot en pågående infektion (då rekommenderas en antibiotikakur), men att det kan hjälpa i förebyggande syfte för kvinnor som brukar lida av upprepade infektioner. Att dricka ordentligt med tranbärsjuice och därmed kissa oftare kan dock hjälpa till att driva ut bakterier som inte har hunnit klättra upp hela vägen till urinblåsan. För att det emellertid ska ha någon som helst effekt behöver man få i sig väldigt stora mängder, vilket gör att det i slutändan ofta blir dyrare än antibiotika och dessutom ger ett sämre resultat.

Trots detta står många fast vid att tranbärsjuice eller tranbärsextrakt hjälper vid urinvägsinfektion, och det kan alltså fungera i förebyggande syfte, men den vetenskapliga bevis saknas fortfarande. Har man däremot en kraftig infektion är det viktigt att söka vård och inte självmedicinera med tranbär i olika former!

LÄS ÄVEN: Mer tomater åt männen!

/
stats