Recept på resterna från julbordet
Efter att ha ätit resterna från julbordet på både juldagen, annandagen och dagen efter det är vi oftast rätt trötta på maten. Det är inte heller särskilt kul att slänga mat, så därför har vi här satt ihop tips på rätter du kan laga av resterna från julbordet!
1. Pytt i panna
Du behöver:
Potatis
Julskinka, köttbullar eller annat kött
Rödbetssallad
Gör såhär:
Dela den överblivna potatisen och skinkan i små kuber och stek i stekpannan. Krydda med salt och peppar och servera med den överblivna rödbetssalladen. Vips så har du fått pytt i panna med rödbetor!
(Foto: husmansdeli.se)
2. Knäckebrödspizza
Knäckebröd
Julost
Tomatsås
Annat som blev över från julbordet
Salt
Peppar
Oregano
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg knäckebrödet på en plåt och lägg på tomatsåsen. Riv julosten och strö sedan på pizzan. Toppa med dina valda ingredienser och krydda med salt, peppar och oregano. Ställ i mitten av ugnen och låt stå i cirka 10-15 minuter, eller tills osten har smält.
(Foto: Leksands.se)
3. Toast skagen á la jul
Valfritt mjukt bröd
Stenbitsrom
Räkor
Gräddfil
Röd lök alternativt rödkål
Citron
Dill
Stek bröden så att de blir knapriga, alternativt rosta i brödrost. Blanda gräddfilen med ägg och dill, krydda med salt och peppar. Lägg en klick på brödet och sedan stenbitsrom ovanpå. Strö över hackad rödlök och pressa över lite citronsaft. Dekorera sedan med en citronskiva och en dillkvist.
4. Sushi
Jasminris eller grötris
Crème fraîche
Rödlök
Vitlöksklyfta
Gravad lax
Salt, peppar
Wasabi om man vill
Koka riset. Rör sedan ihop det med crème fraîche, finhackad rödlök, pressad vitlök och kryddorna. Låt blandningen stå i kylen i cirka 30 minuter. Gör sedan små risbollar med hjälp av en sked, om du blöter den innan blir det inte lika kladdigt. Vill du ha wasabi lägger brer du ut en lagom mängd på risbollarna. Skär upp laxen och placera på risbollarna. Ställ svalt en stund och servera sedan.
(Foto: landleyskok.se)