Recept på resterna från julbordet

Efter att ha ätit resterna från julbordet på både juldagen, annandagen och dagen efter det är vi oftast rätt trötta på maten. Det är inte heller särskilt kul att slänga mat, så därför har vi här satt ihop tips på rätter du kan laga av resterna från julbordet!


1. Pytt i panna

Du behöver:

Potatis

Julskinka, köttbullar eller annat kött

Rödbetssallad

Gör såhär:

Dela den överblivna potatisen och skinkan i små kuber och stek i stekpannan. Krydda med salt och peppar och servera med den överblivna rödbetssalladen. Vips så har du fått pytt i panna med rödbetor!

(Foto: husmansdeli.se)

2. Knäckebrödspizza

Knäckebröd

Julost

Tomatsås

Annat som blev över från julbordet

Salt

Peppar

Oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg knäckebrödet på en plåt och lägg på tomatsåsen. Riv julosten och strö sedan på pizzan. Toppa med dina valda ingredienser och krydda med salt, peppar och oregano. Ställ i mitten av ugnen och låt stå i cirka 10-15 minuter, eller tills osten har smält.

(Foto: Leksands.se)

3. Toast skagen á la jul

Valfritt mjukt bröd

Stenbitsrom

Räkor

Gräddfil

Röd lök alternativt rödkål

Citron

Dill

Stek bröden så att de blir knapriga, alternativt rosta i brödrost. Blanda gräddfilen med ägg och dill, krydda med salt och peppar. Lägg en klick på brödet och sedan stenbitsrom ovanpå. Strö över hackad rödlök och pressa över lite citronsaft. Dekorera sedan med en citronskiva och en dillkvist.

4. Sushi

Jasminris eller grötris

Crème fraîche

Rödlök

Vitlöksklyfta

Gravad lax

Salt, peppar

Wasabi om man vill

Koka riset. Rör sedan ihop det med crème fraîche, finhackad rödlök, pressad vitlök och kryddorna. Låt blandningen stå i kylen i cirka 30 minuter. Gör sedan små risbollar med hjälp av en sked, om du blöter den innan blir det inte lika kladdigt. Vill du ha wasabi lägger brer du ut en lagom mängd på risbollarna. Skär upp laxen och placera på risbollarna. Ställ svalt en stund och servera sedan.

(Foto: landleyskok.se)

/
stats