Chistina Schollin spelar rollen som farmor Helena i ”Fanny och Alexander”
Chistina Schollin spelar rollen som farmor Helena i ”Fanny och Alexander” - Foto: Youtube, TV4

Christina Schollins känslosamma ord efter hyllningarna

Christina Schollin blir överöst av komplimanger efter hennes insats i ”Fanny och Alexander”. Nu delar hon ett känslosamt inlägg.


Christina Schollin, 86, är en av Sveriges främsta skådespelerskor, hon inledde sin karriär redan 1956 och har mer eller mindre varit aktiv sedan dess. På senare år har hon synts till mest i ”Wahlgrens värld” men 2022 gjorde hon comeback på Dramatenscenen då hon spelade rollen som Drottningen i teateruppsättningen ”MacBeth”.

Nu är hon återigen tillbaka på scenen, hon har nämligen fått rollen som farmor Helena i föreställningen ”Fanny och Alexander”, baserad på Ingmar Bergmans storfilm med samma namn. När filmen ”Fanny och Alexander” först kom ut 1982 spelade Christina Schollin rollen som Lydia – hustrun till Carl Ekdahl. 

Läs mer: Så mycket får Christina Schollin i pension – efter långa karriären

Christina Schollin vann en Guldbagge 1966. Foto: Freddy Lindström/TT

Gemenskapen efter Hans bortgång

Den 10 maj 2024 möttes Sverige av det tragiska beskedet att Hans Wahlgren gått bort i sviterna av cancer. Hans och Christina träffades i början på 60 talet och gifte sig 1962. 

– Vi var 19 år när vi träffades och bestämde oss på en gång för att vi skulle leva resten av våra liv tillsammans, har Christina Schollin sagt till Aftonbladet.

Hans och Christina levde ihop i över 67 år och hans bortgång lämnade ett stort tomrum hos Christina. När Christina gästade Tilde de Paula i TV4:s ”Efter fem”, berättade hon om beslutet att ta sig an en teaterpjäs så kort efter sin livskamrats bortgång: 

– Vi visste att han inte hade länge kvar att leva. När jag fick det där anbudet så sa han att du ska absolut ta det där, för det kommer att vara bra för dig. Och det visade sig att det är det. För jag får någonting annat att tänka på. Jag får vara med i ett sammanhang. Jag behöver inte sitta ensam. Även om man har familj, man har vänner, så är man ensam när ens livsledsagare sedan man var 19 år plötsligt inte finns längre. 

– Då behöver man något annat som man kan gå in i. Och det är det jag kan göra med mina kamrater på Galeasen. Det är en underbar ensemble.

Läs merHans Wahlgrens testamente avslöjat: De blir helt utan

Christina Schollin och Hans Wahlgren var tillsammans sedan de var 19 år. Foto: STELLA Pictures/Göran Granlund

Christina Schollins känslosamma ord efter Linus hyllning  

Men det är inte bara ensemblen som har en stark gemenskap till varandra. Även familjen Wahlgren står varandra nära och stöttar varandra genom allt i livet. 

När ”Fanny och Alexander” hade premiär på Teater Galeasen den 1 oktober stöttades hon av familjen. Yngsta sonen Linus Wahlgren satt nämligen i publiken. 

Efter att ha sett föreställningen hyllade han sin mamma med en Instagram-story: 

”Inte bara mamma. Genialisk skådespelare också. En teatergigant som levererar en uppvisning i skådespeleri så man nockas! Herregud vad bra du är mamma!!!”

Inlägget fick Christina att bli känslosam och hon publicerade själv ett inlägg för att beskriva sina känslor efter premiären: 

Min älskade son Linus lade ut detta på sitt Instagram efter att han hade varit på premiären på Fanny och Alexander. Känns så härligt när familjemedlemmar kommer och ser föreställningen. Och resten av familjen kommer på kommande föreställningar. Fantastiskt att höra Linus säga att vi det var det bästa han har sett på en teaterscen!”

Christinas känslor: ”Det är stort” 

Efter premiären fick Christina och resten av ensemblen fina recensioner i DN, Expressen och Aftonbladet. I ett inlägg på Instagram beskriver Christina känslorna att se något man arbetat så hårt med belönas med så fina ord och reaktioner. 

”När jag var med i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander för över 40 år sedan visste vi allihop i ensemblen att vi skapade filmhistoria. Något liknande kände jag när vi närmade oss premiär och vi hade våra första publikrepetitioner; här skapar vi teaterhistoria på teater Galeasen. Visserligen vågade jag inte tänka tanken fullt ut, men nu efter att ha läst alla recensioner och mött vår publik som gett oss stående ovationer så inser vi alla att Jens Ohlin och Hannes Meidal har skapat en teaterversion av Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander som går till teaterhistorien.”

Christina fortsätter: 

”Själv känner jag mig så ödmjukt tacksam att få vara en kugge i detta maskineri och dela glädjen med alla mina kollegor, scenarbetare, kostymör, perukmakare, ljus- och ljudkonstnärer. Dessutom blir jag så lycklig när jag får en bekräftelse på att det jag känner och tänker i min rollgestaltning av farmor når ut till en publik och berör deras hjärtan. Det är stort!”

stats