Så mår Izadora efter sjukhusvistelsen
Så mår Izadora efter sjukhusvistelsen - Foto: IDA EKLUND / TT, STELLA Pictures/Ida Åkesson

Så mår Melinda Jacobs och E-Types dotter efter tragedin

Nyligen svalde Melinda Jacobs och Martin E-Type Erikssons dotter Izadora ett batteri och fördes till sjukhus där hon opererades akut. Nu berättar Melinda om dotterns mående efter tragedin.


Nyligen berättade Melinda Jacobs och Martin E-Type Eriksson att deras 1,5 åriga dotter Izadora varit inlagd på sjukhus till följd av att hon svalt ett batteri från en barnleksak. Skadan blev så allvarlig att dottern tvingades kopplas upp till en respirator. 

"Det finns ögonblick i mitt liv som är så extremt fyllda av sorg och smärta, som inte bleks av tiden. Skräcken bor där hela tiden, att det ska hända nåt igen, att vi ska förlora nån mer. Och så är olyckan där, det händer och rädslan får liv.", skrev Melinda på Instagram. 

Så upptäckte Melinda och Martin dotterns olycka 

Föräldrarna hade ingen kännedom om att dottern fått i sig batteriet och visste inte hur allvarlig situationen var till en början. 

– För två veckor sedan så blev hon ledsen på kvällen och pekade på halsen och munnen. Vi tittade i munnen och lös med ficklampa men vi ser ingenting. Sedan går det en timme och hon får feber och vi ger Panodil, som man gör, och tänkte att hon håller på att bli sjuk, hon har fått en halsinfektion eller någonting, säger Melinda Jacobs i Efter fem.

Dagen efter klarade inte Izadora av att äta, vilket gjorde att Melinda och Martin genast uppsökte vård.

– Vi åker till akuten och efter mycket och men där så blir det till slut en röntgen som visar att det sitter ett batteri i matstrupen, förklarar Melinda.

Efter upptäckten gick allt snabbt. Läkarna förstod att Izadora snabbt måste föras till operation. 

– Det tog bara 30 minuter innan hon låg på operationsbordet och efter det gick allting jättefort, de tog det på största allvar. Efter det så låg hon i respirator ett tag och sedan följde fyra dygn på intensiven som var vidriga. 

Dotterns tillstånd är stabilt  

Läkarna fick ut batteriet, men Izadora fick ligga inlagt i två veckor och enbart sondmatas. 

”Batteriet orsakade en allvarlig frät/brännskada i Izadoras matstrupe. Matstrupen måste få läka ifred och inte en enda droppe får passera”, skriver Melinda på Instagram. 

Melinda beskriver att amningen har varit väldigt viktigt i Izadoras liv och att det är bröstet hon ter sig till. Under sjukdomstiden har det varit extremt tufft för både mor och dotter att inte kunna amma som vanligt. 

”Att behöva neka henne bröstet när hon varit så oerhört sjuk och egentligen behövt det som mest har varit extremt jobbigt för oss båda. Så många gånger under den här sjukdomstiden har jag på riktigt trott att hjärtat ska gå sönder. Först och främst av oro men också av känslan att inte kunna trösta. Därför va det otroligt speciellt när vi nu äntligen fick börja amma igen. Första dagen låg vi bara såhär”, skriver hon till en bild på när dottern ligger och ammar. 

Vad ska man göra om ens barn sväljer ett knappcellsbatteri? 

Batterier finns ofta i flera av dina saker hemma. Allt från leksaker till fjärrkontroller kan innehålla olika typer av batterier. 

Knappcellsbatterier är små runda platta batterier som kan innehålla frätande ämnen. Om batteriet fastnar vid nedsväljning kan mycket allvarliga skador uppstå då en elektrisk strömkrets bildas vid batteriet.

Detta ska du göra om olyckan är framme: 

  • Om ett barn petat in ett batteri i näsan, ögat eller örat, ring genast Giftinformation. 
  • Om barnet har svalt ett batteri, ring genast Giftinformation.
  • Om barnet har sugit eller slickat på ett trasigt eller läckande batteri, skölj ur munnen och ge lite att dricka. Ring Giftinformation vid symtom som kräkningar eller smärtor i mun och svalg.

Om situationen är akut ring alltid 112. 

Källa: Giftinformation.se

/
/
stats