Sofia Wistams chock efter beskedet om pappan
Sofia Wistams chock efter beskedet om pappan - Foto: MAX

Sofia Wistams chock efter beskedet om pappan: "Inte min pappa?”

Sofia Wistam fick nyligen ett chockerande besked om sin avlidne pappa.
– Är inte min pappa Leif min pappa?, säger hon i "Wahlgren och Wistam".


Programledaren Sofia Wistam, 58, har stått i rampljuset sedan början på 90-talet. Hon började som fotograf för att sedan ta klivet in i tv-rutan som programledare, idag driver hon även sitt egna smyckesmärke. Tillsammans med vännen Pernilla Wahlgren, 56, driver hon podcasten "Wahlgren & Wistam" som släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Sofia Wistam är inte känd för att vara en blyg pralin och delar med sig av både högt och lågt om sitt liv i podcasten. 

Läs mer: Sofia Wistam avslöjar makens natt med Pamela Anderson: "I stringtrosor..."

Sofia Wistam 2003. Foto: Anders Wiklund / TT

Knepiga relationen till pappan  

Sofia har vid flera tillfällen pratat om sin tuffa uppväxt. Föräldrarna skiljdes när Sofia var tre år. Sofia Wistam växte upp med sin far på Storholmen i Stockholm, och det var inte helt lätt att bo på en ö året runt. 

– Då var det ju typ… om jag ramlade i en vak till exempel, vilket hände några gånger, då tog jag mig upp med isdubbar, gick hem och bytte kläder. Alltså oerhört tufft. Jag berättade inget ens, för det fanns ingen reaktion. Jag tror inte att curling var uppfunnen på 70-talet, har Sofia berättat i "Sofias änglar". 

Och relationen till pappa Leif var inte helt enkel. 

– Han var jättespeciell. Han var helt fantastisk, men reagerade kanske inte som andra gjorde. Vi bodde i en affär. Jag, som tioåring, fick gå och skära frukostbrödet. Du vet. Sedan tog brödet slut… det sa bara ”znn” , så hade jag skurit av två fingertoppar. Blodet sprutade och jag skrek. Min pappa och min styvmor kom inspringande, berättar Wistam.

Hennes styvmor hade föreslagit att ta Sofia till sjukhuset för att få professionell hjälp med att fästa tillbaka fingertopparna, varpå hennes pappa hade svarat: ”Nej, det går inte, för den har jag matat katten med”.

Sofias pappa Leif gick bort i sviterna av cancer 2014. 

Sofia Wistam berättar om tuffa uppväxten i Renées brygga. Foto: TV4

Sofia Wistams chock efter upptäckten med pappan

Leif gifte senare om sig med en kvinna vid namn Gunnel, som också nyligen gick bort. Men Gunnels syster är fortfarande vid liv och gick nyligen igenom sin bortgångna systers saker och hittat både Gunnel och Leifs saker. Däribland ett par papper, som hon tyckte att Sofia borde få se. 

Sofia hämtar ut brevet och fick en smärre chock när hon såg vad som gömde sig inuti kuvertet. 

– Min mamma har berättat för mig att innan min pappa Leif, så var hon gift en Rolf, förklarar Sofia i podden "Wahlgren och Wistam". 

– Det jag har fått är ett papper som jag öppnar när jag står på Östermalmstorg är ett skilsmässopapper mellan min mamma Yvonne och Rolf. Alltså innan min pappa. Och jag tänker "gud så ointressant, varför skulle jag vara intresserad av ett skilsmässopapper". Sen tittar jag på datumet. Jag är född i maj 1966, då står det juli 1966. Alltså efter att jag är född, som de skiljer sig. 

Vidare förklarar Sofia att hon läser vidare i pappret, som är ett domstolsbeslut, och upptäcker ytterligare en chockerande notering. 

– Det står en liten paragraf "makarna kommer överens om att det gemensamma barnet Eva Olga Sofia ska tillägnas modern". Då stannar hela världen. 

Mammans förklaring

Sofias tankar börjar snurra där hon står, mitt på Östermalmstorg i Stockholm. 

– Är inte min pappa Leif min pappa, är denna Rolf min pappa? Vad är det som händer? 

När chocken hade lagt sig bestämde sig Sofia för att ringa upp sin mamma för att fråga vad det är som står på. Hon förklarar att det inte gör någon skillnad i hennes liv om det nu skulle vara så att Leif inte är hennes biologiska pappa och att hon bara ville veta hur det ligger till. 

Yvonne regerar först i chock men berättar sedan hela historien. 

Det var, och är fortfarande så att om man är gift och får barn, tillfaller föräldraskapet automatiskt den personen man är gift med. 

– Det var så att mamma och Rolf hade separerat. Sedan flyttade hon till Stockholm med Leif och de försökte aktivt skaffa barn, och jag blev till. Men skilsmässan från Rolf glömdes av, de var fortfarande gifta. Därav att det står i dokumentet att Rolf är min pappa. 

MISSA INTE: 

Bianca Ingrosso: Lägenhet, pojkvän och så mycket tjänar hon

Allt om Marianne Eklöf Törnblom: Opera, make och sonen Edvin

/
stats