Så lär du ditt barn om pengar och sparande – metoden som funkar
Att lära sitt barn barn om sparande och ekonomiskt ansvar en värdefull lärdom de kommer ha med sig hela sitt liv. Men när bör man börja prata om pengar och vilken är den bästa metoden att lära sitt barn prioritera och budgetera?
Att prata med sitt barn om pengar, budgetering och ekonomiskt ansvar kan kännas svårt och kanske till och med lite obekvämt – men det är en av de viktigaste lärdomarna vi kan ge dem inför framtiden. Och vid vilken ålder är det egentligen rätt tid att börja prata med sitt barn om ekonomi.
Många föräldrar funderar på när – och hur – man bäst introducerar begrepp som budgetering och sparande för att ge sitt barn en stabil grund i ekonomiskt tänkande. Ekonomisk kunskap är en värdefull livsfärdighet som kan hjälpa barn att fatta kloka beslut senare i livet.
Familjeliv har varit i kontakt med Nordnets sparekonom Frida Bratt, som ger sin syn på vilken ålder som är lämplig att börja lära sitt barn om pengar och vilka metoder som fungerar bäst för att lärandet ska bli så effektivt som möjligt.
Läs mer: Så pratar du med ditt barn om pengar – enligt ekonomen
Då ska du börja prata pengar med ditt barn
Genom praktiska tips kan man faktiskt lära sitt barn om pengar och sparande redan från tidig ålder, för att öka chanserna att ditt barn får en sund relation till pengar i vuxen ålder. Men när börjar man egentligen?
Enligt Frida Bratt finns det inga begränsningar på vilken ålder som är lämplig för att börja lära barn om pengar och sparande och det är fördelaktigt att börja så tidigt som möjligt.
– Jag tycker man kan börja i princip hur tidigt som helst. Inte genom att tynga barnet med de egna ekonomiska utmaningarna såklart, men att prata om att bananen kostade fem kronor i affären och sätta det i relation till annat. Börja väcka medvetenheten. Sparar vi in på något har vi råd med något annat längre fram, säger Frida Bratt till Familjeliv.
Bästa tipset: Så lär du ditt barn om ekonomiskt ansvar
I en värld där pengar ofta är en känslig fråga, kan tidig förståelse för i ekonomi göra stor skillnad för barns framtida förmåga att hantera sin egen ekonomi.
Men hur introducerar man ämnet på ett sätt som både engagerar och utbildar? Föräldrar ställs ofta inför utmaningen att förklara allt från sparande till kloka köpbeslut på ett sätt som barnen kan ta till sig och förstå. Enligt Frida Bratt finns det ett sätt att få barnen att lära sig om ekonomiskt ansvar: Och svaret är simpelt!
– Veckopeng! Det är det bästa verktyget. Lär barnet hushålla, och utöka till månadspeng i takt med att barnet mognar och kan ta större ekonomiskt ansvar. Kom överens om vad pengarna ska räcka till. Och prata om att om man sparar veckopengen några veckor så kanske pengarna räcker till något barnet önskar sig från leksaksaffären, förklarar Frida Bratt.
Hur mycket bör barn få i månadspeng?
I en rapport av Länsförsäkringar som gjordes hösten 2024, framgick det att 63 procent av alla barn mellan 6 och 18 år i Sverige får månadspeng, och i genomsnitt uppgår månadspengen till 554 kronor per barn.
I undersökningen, som genomfördes av Verian, framkommer det att faktorer som ålder, antal syskon och föräldrarnas inkomstnivå påverkar hur mycket pengar barn får i månadspeng.
De yngsta barnen (6–8 år) får i genomsnitt 129 kronor per månad medan de äldre (16–18 år) får 942 kronor. Ensambarn får i genomsnitt 720 kronor i månadspeng medan barn som har ett eller flera syskon i genomsnitt får 416 kronor. Föräldrarnas inkomstnivå påverkar också storleken på månadspengen.
Familjer med låg inkomst ger barnen i genomsnitt 456 kronor per månad, vilket är 124 kronor mindre jämfört med genomsnittet, enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar.