Vanliga misstag föräldrar gör – så undviker du barnolyckor i hemmet
Varje år råkar 60 000 barn ut för olyckor i hemmet så pass allvarliga att de behöver söka vård. Till Familjeliv berättar personförsäkringsexperten Lisa Halvorsen om hur man barnsäkrar hemmet, när man bör göra det och de vanligaste misstagen föräldrar gör när det kommer till säkerhet i hemmet.
Hemmet ska vara den absolut tryggaste platsen för ditt barn, men ändå är det i hemmet som flest olyckor inträffar. Varje år råkar omkring 60 000 barn ut för skador i sitt hem som är så pass allvarliga att de behöver söka akut vård.
När vintern närmar sig med stormsteg, ökar också familjers tid inomhus, vilket innebär att risken för olyckor kan öka. Enligt uppgifter från Trygg-Hansa, med siffror från Socialstyrelsen, är fallskador, brännskador, elolyckor, barn som sätter i halsen och förgiftning de vanligaste olyckorna bland barn i åldrarna 0-4 år.
– Barn är nyfikna och utforskande och det är vi vuxna som ska se till att förhindra olyckor när barnet upptäcker sin omgivning och utvecklas. Det viktigaste är att förhindra de olyckor som kan få allvarliga konsekvenser och när familjen håller sig mer inomhus blir det extra viktigt att se över eventuella faror, säger Lisa Halvorsen, Personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.
Hon fortsätter:
– Förutom att barnsäkra hemmet kan en barnförsäkring göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn råkar ut för ett olycksfall. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet om en tidig skada påverkar barnets framtid.
Läs mer om olyckor i hemmet och hur du som förälder kan undvika att ditt barn råkar illa ut.
Då ska du börja barnsäkra hemmet – för att undvika olyckor
Familjeliv har pratat med Lisa Halvorsen som ger sina bästa tips på hur man förebygger och undviker att barn råkar illa ut i hemmet, hur man barnsäkrar sitt hem och vilka misstag föräldrar begår när det kommer till olyckor i hemmet.
Lisa Halvorsen menar att det bästa sättet att undvika- och förebygga att barnen råkar ut för olyckor i hemmet ät att man som förälder bör försöka förutspå farorna för barnen redan innan.
– Genom att alltid ligga steget före. Ett bra sätt är att ta reda på de vanligaste riskerna och barnsäkra sitt hem rum för rum utifrån dem. Jag har sammanställt 5 tips utifrån de 5 vanligaste olyckorna hos små barn. Vi föräldrar kan göra stor skillnad om vi förbereder oss!, säger Halvorsen till Familjeliv.
Men vilken ålder bör man börja tänka på att barnsäkra sitt hem? Lisa Halvorsen menar att du bör börja redan innan barnet fötts.
– Det är bra att börja tänka på redan innan barnet kommer till världen. Gå igenom hemmet och fundera på vad som behöver säkras upp. Det är extra viktigt att ha barnsäkra sitt hem innan barnet börjar krypa och ta sig runt själv, så börja i god tid. Sedan gäller det att följa med i barnets utveckling och anpassa efter den. Ibland har barnet lärt sig något nytt över en dag och då gäller det att vara förberedd!
Så pratar du med ditt barn om säkerhet i hemmet
Att skapa en trygg miljö i hemmet handlar inte bara om att förhindra olyckor, utan också om att lära barnen hur de själva kan bidra till sin säkerhet. Men hur pratar man bäst med sina barn om detta? Det kan vara svårt att nå fram till små barn, däremot måste man fokusera på de vuxna runtikring barnet, det menar Lisa Halvorsen:
– Det är absolut viktigast att föräldrarna pratar ihop sig och påminner varandra om barnsäkerhetsaspekten. Det är alltid föräldrarnas ansvar att försöka förhindra olyckor, eftersom det kan vara svårt att prata med och instruera små barn kring säkerhet. Och glöm inte bort mor- och farföräldrar och/eller andra som är med barnet eller passar barnet. Även de behöver ha ett säkerhetstänk runt barnet.
Vanliga misstagen föräldrar
Många olyckor som sker i hemmet kan förebyggas, men trots föräldrars bästa intentioner finns det några vanliga misstag som ökar risken för att barn skadas. Genom att känna till dessa fallgropar kan vi skapa en tryggare vardag för våra barn.
– Vi ser att det finns mycket vi som föräldrar kan göra för att förhindra de vanligaste olyckorna. Det som föräldrar missar är dels att hålla uppsikt och dels att de inte har varit tillräckligt förberedda med att barnsäkra eller att tänka till kring barnsäkerheten i hemmet. Att det exempelvis är bättre att lägga ett litet barn på golvet på en filt än på en soffa eller säng. En dag har bebisen lärt sig att vända på sig eller rulla och då kan olyckan vara framme, säger Lisa Halvorsen.
Hon fortsätter:
– Det är viktigt att följa barnets utveckling hela tiden och om det finns syskon i familjen gäller det att tänka på risker utifrån olika åldrar. Och sist men inte minst, lägg bort mobilen! Det är lätt hänt att bli försjunken i scrollande och ständiga notiser, vilket gör att man tappar uppmärksamheten på barnet. Det tror jag vi alla kan bli bättre på!
MISSA INTE:
Så lär du ditt barn om pengar och sparande – metoden som funkar
Så påverkas barnfamiljer av räntesänkningen – experten svarar
När är Black Friday 2024? Datum för Black week & Cyber Monday