Tips till föräldrar som ska vabba – det kan du göra
Att ha barn i förskoleåldern innebär en hel del vabbande för föräldrarna. För att underlätta sjukdomstiden har Försäkringskassan listat fyra tips.
Att ha barn i förskoleålder är en utmaning på många sätt. Det är mycket som händer i barnets utveckling och den nya vardagsmiljön innebär också att barnet exponeras för mycket olika baciller. Ett sjukt barn innebär en hel del vabbande för föräldrarna. Men även om det är en viktig del av föräldraskapet, kan vabbdagar ställa till det i vardagspusslet, särskilt när jobbet, hemmet och andra åtagande också kräver uppmärksamhet.
Försäkringskassan har samlat fyra tips som är bra att känna till när det är dags att vabba, som underlättar vardagspusslet för hela familjen.
Dela upp vabbandet
Föräldraförsäkringen erbjuder flexibilitet för att underlätta när ett barn blir sjukt. Om ni är två föräldrar kan ni dela upp vabbandet mellan er, till exempel genom att turas om att ta varsin halvdag eller att vabba varannan dag. Dessutom behöver det inte alltid vara en förälder som stannar hemma – om ni har en annan person i er närhet som kan hjälpa till, som en släkting eller nära vän, kan den personen också vabba och få ersättning, så länge hen inte arbetar eller söker jobb samtidigt.
Ansök om ersättning först när barnet är friskt
När barnet har blivit friskt och du är tillbaka på jobbet är det dags att ansöka om ersättning för vab. Tänk på att ansöka senast 90 dagar från den första vab-dagen. Du kan enkelt använda Försäkringskassans app för att skicka in ansökan. I appen kan du dessutom följa dina vab-dagar, få uppdateringar om ditt ärende och se när utbetalningen kommer.
Glöm inte intyg från vården efter 7 sjukdagar
Från och med barnets åttonde sjukdag behöver du ett intyg från en sjuksköterska eller läkare. Det går bra att ordna detta genom ett digitalt vårdbesök. Kom också ihåg att även dagar då du inte ansöker om ersättning, som helger, räknas in i barnets totala sjukperiod.
Kontrollera att dina uppgifter stämmer
Gå igenom din ansökan och granska noggrant att dina angivna uppgifter fortfarande stämmer. Det gäller till exempel din lön, arbetsgivare och vilken förskola eller skola ditt barn går i. Försäkringskassan vill även ha telefonnumret till skolan eller förskolan, för att kunna dubbelkolla vilka dagar ditt barn har varit frånvarande på.