Så smittar vinterkräksjuka – personerna som bör oroa sig
Säsongen för vinterkräksjuka är här. Men hur smittar egentligen magsjuka? Och kan vem som helst bli sjuk. I podden "Fråga Agnes Wold", svarar professorn på de vanligaste frågorna om sjukdomen.
Vinterkräksjukan är en av de mest fruktade sjukdomarna under vinterhalvåret, med sin snabba spridning och kraftiga symtom. Varje år drabbas tusentals svenskar av denna mycket smittsamma mag- och tarminfektion, som orsakas av calicivirus.
Calicivirus ligger bakom stora årliga epidemier som återkommer under vinterhalvåret och drabbar både samhället i stort och vårdinrättningar. Sjukhus är särskilt utsatta, och det händer att hela avdelningar tvingas stänga för omfattande sanering. Varje år rapporteras dessutom flera livsmedelsrelaterade utbrott. Vanliga källor till smittan inkluderar djupfrysta importerade hallon, ostron och andra livsmedel som har förorenats av en sjuk person.
Hur länge är man sjuk i vinterkräksjukan?
Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber. Inkubationstiden är 12–48 timmar, vilket innebär att sjukdomen bryter ut snabbt vilket också ökar smittspridningen. Man är dessutom smittsam i två dagar efter att symtomen avtagit.
Sjukdomen är självläkande inom några dygn. Återinsjuknanden är ganska vanliga. Eftersom genomgången infektion bara ger ett kortvarigt skydd kan man drabbas flera gånger under kort tid. Vanligtvis krävs ingen behandling mot vinterkräksjuka, men vätskebehandling kan ibland behöva ges eftersom man förlorar så mycket vätska.
Hur smittar vinterkräksjuka?
I podden "Fråga Agnes Wold" svarar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, på frågor om diverse sjukdomar och hälsorelaterade frågor. I ett avsnitt från november 2023, går hon på djupet om den fruktade vinterkräksjukan.
Hon menar att man främst riskerar att bli smittad om man har en insjuknad person framför sig, eller om man äter någon mat som man blir smittad av. Men hur länge kan viruset leva kvar på diverse ytor och smittas på så sätt?
– Det här är ett så kallat naket virus som inte har någon fetthölje på sig, det betyder att det är ganska tåligt och härdigt. Virus lever ju inte, man får ju skilja på om de kan infektera eller inte rent teoretiskt. Då kan det där hålla sig smittsamt ganska länge. Alltså man har ju visat då att det kan ligga kvar på en bordsyta länge, förklarar Agnes Wold i avsnittet.
Hon berättar att man har sett hur viruset smittat celler, efter att man torkat upp dessa från en bordsyta och sedan tillfört det i en cellkultur.
– Det betyder inte att man i praktiken kommer att smittas på det sättet, säger Wold och berättar att det inte är vanligt att man blir smittad av kvarlevande virus på ett bord eller handtag flera dagar efter det hamnat där.
Kan man undvika att bli smittad?
I många år har man pratat om huskurer som ska minska risken att bli smittad av exempelvis vinterkräksjukan. Men stämmer dem verkligen? Agnes Wold menar att man kan undvika att bli smittad, enbart om man inte exponeras för viruset och det finns dessvärre inga huskurer mot vinterkräksjukan.
Immunitiet mot vinterkräksjuka
Det sprids många myter om vinterkräksjukan, några är sanna medan andra är falska. Exempelvis sägs det att ungefär en femtedel av befolkning är immun mot vinterkräksjuka. I en intervju med Femina bemöter Agnes Wold just den myten.
– Det är sant. Det är 20–30 procent som inte har den sockerstruktur på sina tarmceller som det här viruset binder till. Då kan de inte bli sjuka, säger Agnes Wold till tidningen.
Vilka grupper drabbas hårdast av vinterkräksjukan?
En vanlig missuppfattning att vem som helst blir smittad av vinterkräksjuka hipp som happ, och visst är det i teorin möjligt, men Agnes Wold menar något annat:
– Om man är en människa i medelåldern som inte passar småbarn, då exponeras man inte för viruset. Därför är det så löjligt att man ska tvätta händerna för att det finns ute i samhället, smittvägen är ju att du har en människa i din närhet som kräks. Jag tvättar aldrig händerna när jag kommer hem och har åkt spårvagn och jag har aldrig fått vinterkräksjuka, säger Agnes Wold till Femina.
Hon menar att om man inte har barn i sin närhet eller jobbar inom vården, behöver man inte oroa sig för att drabbas av vinterkräksjuka.
– Om du anstränger dig kan du säkert hitta ett och annat kräkvirus ute i samhället men det är betydelselöst. Det är små barn, deras föräldrar och möjligtvis deras stackars mor- och farföräldrar samt vårdpersonal som får det.
Men hon tycker däremot att mor- och farföräldrar ska passa sig för att vabba i föräldrarnas ställe, när barnen är så pass sjuka att de inte kan gå till förskolan eller skolan.
– Det anses ju nu att de ska ställa upp på vab, men det avråder jag ifrån. Alltså, om du är 65 och jättefrisk kan du väl göra det. Men har du lite dåligt hjärta och dåliga luftvägar och är 78 då tycker jag att du ska låta bli, säger Agnes Wold.
MISSA INTE:
Är nyårsafton en röd dag? Så vet du om du är ledig
Smittats av mykoplasma som gravid? Så kan det ofödda barnet påverkas
Sjuk och vab samtidigt – ska jag vabba eller sjukanmäla mig?