Läsare: Mitt jobb känns meningslöst! Karriärscoachen svarar

"Det känns som det jag gör inte spelar någon roll." Familjelivs karriärscoach, Jenny Fingal svarar.


Har du frågor till Karriärscoachen?

Har du frågor om jobbet och karriären? Maila Karriärscoachen här. Märk ämnesraden med Karriärscoachen.

Många kan känna igen sig i känslan att inte trivas på jobbet, men vad gör man när jobbet känns meningslöst och som det man gör inte spelar någon roll, undrar en läsare.

Mitt jobb känns meningslöst

- Hej Jenny,

Jag har varit på mitt jobb i 7 år och jag HAR trivts väldigt bra. Jag trivs med kollegorna, det är liksom dom som får mig att vilja komma till jobbet. Men jobbet och arbetsuppgifter känns meningslöst...

Chefen ser mig inte

Jag jobbar som koordinator och det känns som det jag gör inte spelar någon roll. Jag är aldrig medbjuden på viktiga möten och ingen frågar om min åsikt. Jag känner mig som en bricka. Min chef är bra på att tacka mig för det jag gör, men jag vill ju känna mig värderad – viktig! Jag gör grovjobbet men får aldrig klättra framåt och uppåt som alla andra med finare titlar. Jag är så less. Vad ska jag göra för att komma vidare, ska jag bara söka nytt jobb?"

/Pusselbiten

Bli en del av Familjeliv

Bli en del av Sveriges mest familjära community. Få del av aktuella forumtrådar, senaste nyheterna och Familjelivs nyhetsbrev. Bli medlem gratis här.

Karriärscoachen svarar

- Hej Pusselbiten, tack för din fråga!

Jag förstår att du känner dig less- men vänta inte på att andra ska förstå att du inte trivs på jobbet.

Att ibland känna att jobbet känns meningslöst är något de flesta kan relatera till. Jobbet är en stor del av våra liv och att känna sig uppskattad i sin arbetsroll, på sin arbetsplats, av sina kollegor och närmsta chef är viktigt.

Utvecklas i sin yrkesroll

Om du upplever att du inte är sedd och inte får möjligheten att växa och utvecklas, förstår jag att du inte känner dig värdefull och då kan både arbetsplatsen och arbetsuppgifterna kännas meningslösa. Om, den negativa känslan håller i sig under en längre tid, kan det leda till en tillvaro som du måste bryta.

Det här kan du göra

Jag anser att det finns två saker du kan göra:

1. Prata med din chef

Det ena är att prata med din chef och förklara din situation och se över möjligheterna som finns på företaget och som gör att du åter ska trivas. Tillsammans skapar ni en utvecklings- och karriärplan som skräddarsys just för dig.

Det innebär att du måste ha gjort din hemläxa innan mötet dvs förberett dig genom att skriva ned (t.ex. en tankekarta/mindmap) vad du vill:

  • Jobba med

  • Dina styrkor

  • Vad du drivs av

  • Vad är viktigt för dig i din arbetsroll på nuvarande företag

När du gör din hemläxa, ta gärna hjälp av någon i din närhet som känner dig väl, vågar utmana dina tankar och ger dig självförtroende i samtalet. Det är alltid enklare och roligare att vara kreativ och få idéer ihop med andra.

Varför är det så svårt att våga byta jobb?

Berätta vad du tycker och prata med andra HÄR.

2. Gå vidare

Det andra är att börja söka nytt jobb eller vidareutbilda dig. För att veta vad för typ av jobb du ska söka eller vad du vill studera, behöver du även här göra din hemläxa, dvs din tankekarta. När du har kommit fram till vad du vill jobba med är nästa steg att sätta i gång med att uppdatera ditt CV och börja söka jobb. Kommer du fram till att du vill studera kontakta en studievägledare.

Frågor du kan fundera på:

  • Vad längtar du efter mest, när det gäller jobbet?

  • Vad är det som hindrar dig från att jobba med något du faktiskt trivs med?

  • Om vi ses om 5 år, vart är du någonstans i din karriär?

Bara genom att du sätter dig i förarsätet och börjar leda dig själv, planera, sätta mål och sen genomföra det du bestämt dig för kommer du få positiv energi, känna dig motiverad och att du är på väg mot något bättre och roligare.

Önskar dig all lycka till och hoppas du finner glädje i ditt arbete. Bästa Hälsningar Jenny

Vill du veta mer?

Jenny Fingal driver Jencore AB, där hennes roll är att stötta människor och bolag genom olika förändringsprocesser. Jenny är bl.a. diplomerad professionell coach och diplomerad ledarskapscoach.

Klicka här för att komma i kontakt med Jenny.

/
stats