Magdalena Andersson (S) har formellt meddelat sin avgång, men sitter kvar för att leda en övergångsregering. Ulf Kristersson (M) väntas få uppdraget av talmannen att sondera för en ny regering.
Magdalena Andersson (S) har formellt meddelat sin avgång, men sitter kvar för att leda en övergångsregering. Ulf Kristersson (M) väntas få uppdraget av talmannen att sondera för en ny regering. - Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT, Tim Aro/TT

Magdalena Andersson har avgått – det här händer nu

Väljarna har sagt sitt och högersidan har utropat sig till vinnare i valet 2022. Det här händer nu i svensk politik.


Torsdag 15 september

Statsminister Magdalena Andersson (S) har formellt meddelat sin avgång till talmannen. Hon sitter dock kvar för att leda en övergångsregering.

Förhandlingar mellan högerpartierna

Nu fortsätter förhandlingarna mellan partierna på högersidan: M, KD, L och SD. Partierna diskuterar vilka som ska ingå i en regering och sakpolitiska förslag.

Norlén väntas ge uppdraget till Ulf Kristersson

Från måndag 19 september

Talmannen Andreas Norlén kommer att diskutera möjliga regeringsunderlag i enskilda samtal med de olika partierna efter helgen.

Norlén väntas ge uppdraget till Ulf Kristersson (M) som får sondera för en ny regering.

Riksdagen väljer ny talman för mandatperioden

Måndag 26 september

Riksdagen väljer ny talman för mandatperioden. Det är då det avgörs om nuvarande talmannen Andreas Norlén får sitta kvar eller inte. Det kan alltså vara en talman som inleder arbetet med att få fram en ny regering, och en annan talman som avslutar det.

Talmannen lägger fram förslag på statsminister för första gången

Tisdag 27 september

Riksdagen öppnar. Dagen markerar starten på det nya arbetsåret i riksdagen. Ceremoni hålls med kungen. Nu kan talmannen för första gången lägga fram förslag på en ny statsminister.

Den första omröstningen hålls

Lördag 1 oktober

Om talmannen lagt ett statsministerförslag under riksdagens öppnande så ska en första omröstning hållas senast fjärde dagen efter det.

Talmannen har fyra omröstningar på sig för att utse en ny statsminister. Om riksdagen inte kunnat acceptera en statsministerkandidat efter fyra omröstningar utlyses extraval.

Efter förra valet 2018 tog det 134 dagar innan en ny regering var på plats, den 23 januari 2019.

/
/
/
stats