Midsommarafton stundar och med det kommer det årliga myset: Att plocka blommor och göra egna midsommarkransar. Och varför inte även passa på att plocka sju sorters blommor att lägga under kudden? Det går att hitta många vackra blommor i Sveriges natur, men det kan vara svårt att veta vilka man får plocka och inte. Det kan därför vara bra att hålla koll på vilka blommor som är fridlysta i Sverige och vad som gäller när man befinner sig i ett naturreservat.
Vilka blommor är fridlysta i Sverige?
Det finns en hel del blommor som är fridlysta i Sverige. Att en blomma är fridlyst innebär att man inte får plocka, flytta eller skada blomman på något sätt. Fridlysningen kan gälla i hela landet, eller se olika ut beroende på kommun.
Nedan följer ett gäng blommor som är fridlysta i Sverige:
- Backsippa
- Blåsippa
- Fjällbrud
- Gullviva
- Hedblomster
- Liljekonvalj
- Mistel
- Mosippa
- Våradonis
- Orkidée
Vilka blommor får man plocka i Sverige?
När du har fått koll på vilka blommor som är fridlysta i Sverige är det fritt fram att plocka blommor till din midsommarkrans. Men se upp, det kan som sagt vara olika regler beroende på vilken kommun du befinner dig i när du ska ge dig ut för att plocka blommor. Men som tur är finns det ett gäng blommor som man faktiskt får plocka i Sverige och som kan passa att ha i midsommarkransen. Nedan följer några av de blommor som man får plocka i Sverige:
- Vitsippa
- Blåklocka
- Vallmo
- Rölleka
- Prästkrage
- Käringtand
- Lupin
Får man plocka blommor i naturreservat?
Det är inte tillåtet att plocka fritt i naturreservat. Om du hittar en informationstavla som tillhör naturreservatet står det mycket troligt vilka regler som gäller för det aktuella reservatet. Fridlysta blommor är, även i naturreservat, otillåtna att plocka.