Kavats anställda får 2 500 kronor i lön – i månaden

I Sverige bär många, framför allt småbarn, skor från det populära sverigegrundade varumärket Kavat. Tidigare låg produktionen i Sverige, men faktum är att sedan nästan tio år tillbaka ligger skofabriken i Bosnien – där skorna produceras av anställda med ohållbara arbetsvillkor och med en lön som är under all kritik.


För nio år sedan flyttade skovarumärket Kavat hela sin produktion från Kumla i Sverige till Novi travnik i Bosnien.

– Lönen är 470-480 mark ungefär, berättar en anställd på skofabriken.

Summan motsvarar ungefär 2 500 kronor, det vill säga samma summa som ett par skor från just Kavat.

Därför flyttades Kavats produktion till Bosnien

I SVT:s program Uppdrag granskning berättar föräldrar som blir intervjuade vid en lekplats i Sverige att en av anledningarna att de köper skor från Kavat är för att de produceras i Sverige.

Men så är inte fallet, och en av anledningarna till att Kavats VD, Magnus Ericson, valde att flytta produktionen till just Bosnien är att många av de människor som jobbade på skofabriken i Kumla i början på 2000-talet var Bosnier som hade flytt kriget under 90-talet. Men beslutet hade också personliga kopplingar för Ericson.

– Jag älskar ju det landet, säger han i programmet.

Kavat – en "framgångssaga"

I Sverige ses Kavat som en framgångssaga, men bakom stängda dörrar ser situationen annorlunda ut.

– Skorna är bra, men att arbeta där är inget vidare, berättar en person som vill vara anonym.

Inte tillräckligt med lön

En småbarnsmamma berättar att hennes man har behövt åka till Kroatien och jobba, för att sedan skicka hem pengar till familjen – så att de överlever.

– Vi har småbarn, det gör ont att vara borta från varandra, säger hon.

Enligt Kavats årsredovisning är företaget "kollektivavtalsanslutet och jobbar aktivt för att skapa en bra arbetsmiljö och god kamratanda". Man ska även ha "anständiga arbetsvillkor" samt arbeta för att ge lika möjligheter för alla anställda – oavsett kön, sexuell läggning, nationalitet, religion, funktionsvariation eller etnicitet.

Men det är inte så verkligheten på skofabriken ser ut.

Enligt en kvinnlig anställd som Uppdrag granskning pratar med är lönen dålig, de har inget fackligt stöd som företräder arbetarna, man får bara göra som man blir tillsagd och "gilla läget" – annars är det bara att gå.

I programmet ställer kvinnan en fråga, riktad till Kavats VD: "Hur skulle han själv klara sig på 470 mark i månaden?"

Sparkade kvinna för att hon var gravid

I programmet visar det sig att man får sparken om man inte går med på att jobba övertid, vilket en tidigare anställd fått uppleva – trots att hon gick med på att jobba övertid. Kvinnan var gravid och mådde dåligt när hon fick sparken, vilket hon berättade när hon fick order om att jobba över. Men då gav fabrikens direktör, Smail Sabic, henne beskedet att hon kunde gå hem. Hon fick sparken.

– Det värsta var att han sparkade mig för att jag var gravid. Jag visste att ingen skulle vilja anställa mig som gravid.

När kvinnan gick med ärendet till rätten anklagade Smail Sabic henne för att ha förstört femhundra par skor – och att det var därför hon fick sparken.

– Alla dörrar var stängda för mig, säger kvinnan och tillägger:

– Det var hemskt.

Kavats VD: "Stolt"

Efter granskningen meddelar Magnus Ericson att man tar alla uppgifter på stort allvar och att man är stolt över att ha skapat 130 jobb i Bosnien.

När Uppdrag granskning ifrågasätter hur man kan vara stolt över att ha skapat arbetstillfällen som inte ens bidrar till en lön som människor kan leva på, svarar han att informationen inte motsvarar den bild han har av situationen.

Men Ericson säger att han inom kort ska åka till Bosnien tillsammans med Unionen för att se över lönerna för de anställda, och se till så att de får löner som de kan leva på.

/
/
/
stats