"Kan man koka pasta i sjövatten?" – Experten svarar
Familjeliv har pratat med överlevnadsexperten Torbjörn Selin, som delar med sig av sina tips om att laga mat och dricka sjövatten, havsvatten och bräckt vatten.
Tillgång till vatten är betydligt viktigare än tillgång till mat. En vuxen person behöver mellan 3-5 liter vatten om dagen för att må bra. Men vad kan man då göra med sin direkta omgivning – kan man till exempel koka pasta och potatis i sjövatten om man vill spara på sitt bunkrade dricksvatten?
Torbjörn Selin har tillsammans med Anna-Maria Stawreberg skrivit boken Prepping: Överlevnadshandboken och är med och driver sajten Allinnature.se.
Kan man koka pasta, potatis, ris och liknande i sjövatten?
– Ja det kan man, svarar Torbjörn Selin.
Han fortsätter.
– Så här är det: kokar man vatten är det "rent" – virus och bakterier kokas bort. Det är dessa mikroorganismer som man blir sjuk av och de förstörs vid kokningen.
Överlevnadsexpertens tips om du ska använda sjövatten i matlagningen
1. Rinnande vatten framför stilla vatten
– Rinnande vatten brukar räknas som ett friskt tecken. En grund sjö med aktivt fågelliv undviker man, säger Torbjörn Selin.
2. Sök efter så rent och klart vatten som möjligt
– Rekommendationen är att alltid ta så klart och fint vatten som man kan.
3. Filtrera det gärna genom ett tätt tyg
– Vattnet i naturen färgas av humusämnen från marken och myrar i skogen, färgen kan bli lite brunaktig och det luktar något obehagligt för den som är ovan, men det är inte farligt. Vill man få vattnet lite klarare så låt det filtreras genom ett tätt tyg så som ett örngott.
4. Undvik vatten nära industri eller motorvägar
– Vatten i närheten av jordbrukets åkrar och industriområden eller motorvägar kan förorenas med gifter och tungmetaller. Du kommer troligen inte bli sjuk på kort sikt, men i ett längre persepektiv på flera månader ska du undvika dessa vattendrag, det försvinner inte av att kokas.
5. Regnvatten och pölar går bra
– Regnvatten är ett alternativ om man inte har en sötvattenkälla att tillgå, säger Torbjörn Selin.
Skulle det gå att koka sjövatten över en eld och sedan dricka vattnet?
– Absolut! Kokar du vattnet är det "rent" precis som att koka det på din elspis. Men tänk på att ha lock på grytan då röken från elden ger mycket smak på vattnet och gör det svårt att dricka, på gränsen till äckligt. Principen som gäller är "big bubbles no trouble", stormkoka upp så är det klart, gäller oavsett hur du värmer upp vattnet.
Skulle du rekommendera det även för barn? Finns det någon särskild ålder som ska undvika det i så fall? (både övre och undre?)
– Det går lika bra för ett barn att dricka vattnet som för en vuxen, ja. Kom ihåg att om vi går ut i skogen så är vattnet många gånger fullt drickbart utan att ens rena det. Men vill man vara försiktig så rekommenderar jag att man alltid renar sitt vatten.
Torbjörn tillägger:
– Det finns också vattenreningstabletter man kan använda, men de smakar ofta klor och filter. Fördelen med filter är att vattnet går att dricka så fort du pumpat upp det. På sommaren är det lite jobbigt att vänta på att vattnet kallnar hela tiden efter kokning.
Havsvatten i matlagning
Havsvatten ska du alltid undvika att dricka. Däremot går det bra att använda i matlagning, menar Torbjörn Selin.
– Japp, det går jättebra. Maten kommer dock beroende på vart man tar sitt havsvatten smaka mycket salt, säger han och fortsätter:
– Havsvatten ska man aldrig dricka. Regnvatten är ett alternativ om man inte har en sötvattenkälla att tillgå. Det finns även saltreningsmetoder men de är dyra och omständiga för gemene man.
Och sista: Bräckt vatten?
Precis som sjövatten och havsvatten går det bra att använda bräckt vatten för att koka pasta eller potatis. Men Torbjörn Selin vill understryka att det är viktigt att undvika att dricka bräckt vatten, eftersom det också är salt.
Kan man koka och dricka bräckt vatten, till exempel vattnet som finns i Mälaren?
– Ja, alltså man skall undvika salt i sitt dricksvatten. I nödfall lite bräckt vatten, men undvik det. Det finns nästan alltid om man inte är helt strandad på en öde ö tillgång till sötvatten. En regnpöl, en bäck – vad som helst. Men måste man, så små mängder.