Kiev, Ukraine, efter en raketattack under fredagen den 25 februari 2022 Foto: TT/AP Photo
Kiev, Ukraine, efter en raketattack under fredagen den 25 februari 2022 Foto: TT/AP Photo - Foto: Emilio Morenatti

Förklarat i korthet: Därför är det krig i Ukraina

Vi förklarar i punktform vad konflikten handlar om.


På torsdagsnatten den 24 februari gick Ryssland in i en storskalig militär insats i grannlandet Ukraina. Men varför? Här går vi igenom upptrappningen till konflikten.

Kriget i Ukraina – bakgrunden i punktform

Kriget i Ukraina är en långtgående konflikt. Det finns dock några milstolpar i närtid som brukar pekas ut som tydliga tecken på upptrappningar. Här kommer en liten sammanfattning.

November 2013 – Ukrainarna splittrade i frågan om EU

  • Tiotusentals ukrainska medborgare ger sig ut på Kievs gator för att protestera mot att den dåvarande ukrainska regeringen backar från förhandlingarna kring ett samarbetsavtal med EU. Demonstranterna och den ukrainska oppositionen vill i korthet ha ett närmre samarbete med EU.

Februari 2014 – Majdanprotesterna

  • Demonstrationerna som började i november 2013 utvecklades och blev mer blodiga. Protesterna kom att kallas Majdanprotesterna eller Euromajan-protesterna och drygt 100 personer ska ha dödats i protesterna.
  • Framför allt riktade man sin kritik mot dåvarande presidenten Viktor Janukovitj, som man ansåg hade korrupta band med Kreml i Ryssland.

22 februari 2014 – Ukrainas president avgår

  • Ukrainas president Viktor Janukovitj tvingas avgå. Han har bland annat anklagats för förskingring av statskassan och oppositionen pressar på hårt med Majdanprotesterna.

Februari-mars 2014 – Krimkrisen

  • Krimhalvöns nationella status blossar upp till en konflikt. Även om Krim erkändes som ukrainskt territorium var majoriteten av befolkningen rysktalande och beskrev sig vara lojal med den avsatte Viktor Janukovitj.
  • Efter ett uppror som fått assistans av Ryska federationen genomförde man en folkomröstning på halvön där man ombildade Krimrepubliken till att bli ryskt territorium. Något som FN:s generalförsamling fördömde.
  • NATO och USA har sedan dess bistått Ukraina med ekonomiskt stöd för att stärka deras militära kapacitet.

April 2021 – Ryska trupper övar i närheten av ukrainska gränsen

  • Bilder i sociala medier sprids på stridsvagnar och tungt artilleri tillhörande ryska armén. De rör sig i riktning mot den ukrainska gränsen. Ryssland kallar det en övning och trupperna dras senare tillbaka.

December 2021 – Ryssland vill inte att Ukraina, Finland och Sverige ska gå med i NATO

  • Ryska trupper samlades återigen vid ukrainska gränsen, nu dubbelt så stor som i april 2021. Ryssland är tydliga i sin kommunikation med NATO och USA: den ryska suveräniteten är hotad och de vill se en garanti på att Ukraina inte blir medlem i NATO – inte heller Sverige eller Finland.

24 Februari 2022 – Kriget i Ukraina ett faktum

Ryssland genomför en storskalig militär insats i Ukraina.

Varför vill Ryssland kriga med Ukraina?

Rysslands president Vladimir Putin har varit tydlig i sin kommunikation: hans mål är att "avmilitarisera" och "avnazifiera" Ukraina.

– Jag har fattat beslutet om en militär insats, har Vladimir Putin sagt i ett tal innan angreppet.

– Ryssland kommer att agera omedelbart och kraftfullt om andra nationer lägger sig i, säger han och varnar för ”konsekvenser som man aldrig tidigare har skådat” om så skulle ske.

/
/
/
/
stats