Efter covidutbrott: Tantrafestival återvänder
Den omtalade tantrafestivalen kommer tillbaka. Den här gången med nya insikter och mål. – Det finns en bild av tantra om att det handlar enbart om sex. Vi vill visa att det inte är så, säger Lin Holmquist, tantraveckans programkoordinator.
Över hundra covidsmittade och stängd gräns mot Norge blev facit efter tantrafestivalen i värmländska Molkom i fjol. Trots det räknar arrangören med att genomföra årets upplaga av festivalen.
Färre deltagare, mer utomhusvistelse, större avstånd och “dörränglar” som räknar antalet deltagare i varje rum är några av åtgärderna som ska se till att smittspridning undviks, meddelar arrangören Ängsbacka kursgård.
– Förra året fick vi oerhört många insikter och i år har vi ett koncept som är tryggt, säkert och mycket djupare, säger Lin Holmquist, programkoordinator för tantraveckan på Ängsbacka.
Tantra är en beteckning på vissa texter inom buddhism och hinduism som bland annat beskriver yoga och rituella handlingar.
Enligt Ängsbacka handlade festivalen om filosofi och tekniker för att öka deltagarnas medvetande, och få dem att må bättre. I fjolårets inbjudan stod också att "användning av sexuell energi är en stor del av våra tantriska övningar".
Nytt kursprogram
2021 års upplaga av festivalen resulterade i att 107 personer smittades av covid-19, varav två behövde sjukhusvård. Utbrottet fick Norge att skärpa reglerna för inresa över gränsen markant.
Då närvarade cirka 500 personer, varav omkring 250 var deltagare och övriga volontärer och arrangörer. I år räknar man med att ha cirka 200 deltagare, och totalt mellan 400 och 450 personer på plats. Man har även sett över kursprogrammet.
– Det finns en bild av tantra om att det handlar enbart om sex. Vi vill visa att det inte är så, utan att tantra också handlar om att höja medvetandet och dyka ner i meditation, ceremonier och ritualer. Så det går att göra ett tantraprogram som också går att distansera, säger Lin Holmquist.
Inte tagit beslut om vaccinpass
Man har ännu inte tagit ett beslut om vaccinbevis ska krävas av deltagarna eller inte, berättar Ängsbackas vd Ida Freyschuss.
– Självklart kommer vi att följa de restriktioner som är. I dagsläget så har Ängsbacka tagit en linje där vi inte vill separera människor utan alla är välkomna, vaccinerade som ovaccinerade. Men det beror helt på hur läget ser ut i sommar, säger hon.
Lin Holmquist berättar att hon haft kontakt med flera av de som smittades förra året, och att många har uttryckt ett intresse av att komma tillbaka.
– Konstigt nog så är det många som har upplevt det som något positivt. En stund av vila, återhämtning. Många tog sig ut i skogen, isolerade sig och hade en veckas meditation efteråt. Så de är absolut sugna på att komma tillbaka igen.