Så mycket tjänar en barnmorska – och så mycket mer kräver de
Vad tjänar egentligen en barnmorska idag – och hur mycket mer kräver de i lön för att lösa förlossningskrisen?
Missa inget nytt!
Signa upp till Familjelivs nyhetsbrev här (gratis, såklart!)
I Sverige råder just nu en förlossningskris, som Familjeliv tidigare har rapporterat om.
Ett av barnmorskornas centrala krav när det kommer till en lösning på förlossningskrisen är att se över arbetsmiljön för att minska den hårda belastningen på barnmorskorna.
En central sak som diskuterats är också barnmorskornas lön, som enligt barnmorskorna är alldeles för låg för att det ska vara hållbart. Enligt DN har barnmorskorna på Södersjukhuset i Stockholm krävt upp till 8 000 kronor i löneökning.
Men vad får barnmorskorna egentligen för lön, och varför är det en så viktig fråga? Det har Familjeliv tagit reda på med hjälp av leg. barnmorskan Rebecca Nilsson!
Läs också: Regionen och barnmorskorna överens – här är 6 åtgärder på förlossningskrisen
Därför är lönen en viktig fråga för barnmorskor
En del tycker att medellönen för barnmorskor låter "tillräcklig", vad säger du till dem?
– Det är inte så att barnmorskor är giriga och bara är ute efter pengar, men man vill att lönekuvertet ska spegla den utbildningsnivå och den kompetens man besitter, och även det ansvar man har varje arbetspass, säger Rebecca Nilsson och fortsätter:
– Få barnmorskor orkar jobba 100% på grund av den höga arbetsbelastningen och det påverkar både privatekonomin och pensionen. Därför önskar man dels ett arbetsklimat som möjliggör heltidsarbete för de som vill, men även en höjd lön med bättre löneutveckling, då år av erfarenhet och kompetens är en så otroligt viktig del av yrket.
Är lönen viktigast?
– Lönen är absolut en central fråga, men arbetsmiljön är viktigare. Ett hållbart arbetsliv är viktigast av allt, jag har inte träffat en enda barnmorska som inte älskar sitt yrke så det är så himla sorgligt att så många inte orkar. Men ens egen hälsa är alltid prio ett.
Läs också: Irene Svenonius: Halv miljard extra för att lösa förlossningskrisen
Barnmorskors ingångslön är individuell
Enligt SACO (Sveriges akademikers centralorganisation) är den rekommenderade ingångslönen för barnmorskor 34 650 kronor i månaden.
Lönesättningen är dock individuell för barnmorskor, och därför kan ingångslönen variera mycket. Dessutom varierar lönen mycket beroende på var du jobbar. Som barnmorska kan du både arbeta på förlossningen, i mödravården eller med sexualupplysning.
Efter drygt 10 år efter examen är medianlönen för barnmorskor drygt 38 850 kr i månaden, och efter 20 år är medianlönen drygt 41 500 kronor.
Vad ligger medellönen på idag för barnmorskor?
Det varierar lite mellan hur medellönen ser ut. Medellönen för barnmorskor ligger på 39 325 kronor i månaden enligt vårdförbundet.se – men enligt SCB är barnmorskans medellön 38 700 kronor i månaden – och är dessutom ett av få yrken där män och kvinnor i genomsnitt tjänar lika mycket.
Rebecca Nilsson, leg. barnmorska, vill problematisera diskussionen om medellönen för barnmorskor:
– Det är svårt att sätta en generell ingångslön som funkar på alla barnmorskor då vi kommer från olika bakgrund. En del har flera års erfarenhet som sjuksköterskor inom diverse områden innan de utbildar sig vidare till barnmorskor, medan andra kommer direkt in på barnmorskeutbildningen som nyfärdiga sjuksköterskor. Man måste ta hänsyn till personens bakgrund och framförallt ska man inte gå ner i lön, i synnerhet inte flera tusen, men helst inte alls, när man kommer ut som färdig barnmorska.
Barnmorskornas löneutveckling är sämre i privat sektor
Löneutvecklingen brukar ses som ett centralt problem för barnmorskor och är något som brukar återkomma i debatten om förlossningskrisen.
Mellan 2019 och 2020 ökade en barnmorskas lön i snitt med 4,0 % (i genomsnitt 1 502 kronor i månaden) i offentlig sektor. I privat sektor var löneutvecklingen sämre – där ökade bara barnmorskans lön med 992 kronor i månaden, eller i snitt med 2,5 % mellan 2019 och 2020, skriver Vårdförbundet som hämtat sin statistik från Vårdföretagarna.
Däremot är medellönen för barnmorskor inom privat sektor högre än i offentlig sektor, enligt SCB.
"Borde premieras att stanna på en arbetsplats"
För många barnmorskor är problemet med löneutvecklingen att det inte premieras att stanna kvar på en och samma arbetsplats, utan att det är mer effektivt att hoppa mellan olika kliniker för att komma upp i lön.
– Om du utmärker dig och är "duktig" kan du ju påverka att få lite mer i löneökning än dina kollegor. Men generellt är löneutvecklingen dålig om man stannar på en och samma klinik i många år, så därför är det många barnmorskor som byter klinik med jämna mellanrum för att ha en chans att förhandla om sin lön. Det borde såklart vara så att det premieras att stanna på en arbetsplats i många år, att arbetsgivaren visar att den barnmorskans kunskap och kompetens är värd mycket, säger Rebecca och fortsätter:
– Arbetsgivaren måste se till att igen halkar efter och tjänar mindre, det är en sak som gör att man söker sig till andra kliniker, fast man kanske inte vill. Men då får man en chans att förhandla upp lönen sen dröjer det kanske ett halvår, ett år och sen är man tillbaka på sin gamla arbetsplats igen med högre lön. Det borde vara bättre för alla parter att ha en rimlig löneutveckling istället.