Äggtestet – så undviker du ett ruttet ägg och därför är ägg nyttigt
Många livsmedel är hållbara långt efter bäst-före-datum – även ägg. Det finns tre knep som visar hur färska äggen är.
Ägg är nyttigt – det är sedan gammalt och rekommenderas ofta i samband med hälsosam livsstil. Ägg är ett bra livsmedel eftersom det är rikt på protein och aminosyror som främjar kroppens återhämtning.
Ska män äta ägg?
Det har varit omdiskuterat ifall ägg kan ge ökad cancerrisk vid prostatacancer, men enligt World Cancer Research Fund så finns det inte tillräckligt starka vetenskapliga bevis för det. Så för de män – och kvinnor – som vill minska cancerrisken genom att lägga om sin livsstil, kan istället göra det med hjälp av livsmedel som forskningen kunnat visa har en hälsosam effekt. Läs hela artikeln här.
Äggtest: så undviker du ruttna ägg
Många livsmedel är hållbara långt efter bäst-före-datum – även ägg. Det finns tre knep som visar hur färska äggen är.
1. Nere på botten
Om ägget lägger sig på botten av en kastrull med vatten – då är det så färskt som det kan bli och du kan lugnt njuta av äggmackan.
2. Halvt stående
Om ägget reser sig lite upp men fortfarande har kontakt med botten av en kastrull med vatten, så är det ungefär en vecka gammalt och fortfarande ätbart.
3. Håller sig flytande
Ett flytande ägg ska man se upp med, då är ägget för gammalt.
Därför ska du som tränar äta ägg
Ägg innehåller en fin kombination av E-vitamin, protein och D-vitamin – näringsämnen som hjälper till att återuppbygga muskelvävnad och stärker skelettet. Ägg är även rikt på järn som bildar röda blodkroppar, vilket hjälper till med syretillförseln i blodet.