Så sparar vi till barnen
Föräldrar sparar allt mer till sina barn, visar en undersökning från Länsförsäkringar. De som har ett regelbundet sparande lägger i snitt undan 500 kronor i månaden, men summan varierar. Mest sparar familjer i Stockholm och minst sparar familjer i Västernorrlands län. Inte oväntat sparar familjer med högre inkomster mest.
Oavsett hur mycket man väljer att sätta undan till barnen kan det vara värt att fundera över hur man utformar sparandet. Ska man spara i fonder eller på ett vanligt bankkonto? Ska pengarna stå i barnets eller förälderns namn? Här gäller det att väga fördelar och nackdelar mot varandra.
- Nackdelen med att spara i barnets namn är att barnet kan ta ut pengarna på 18-årsdagen. Förhoppningsvis går pengarna till rätt saker, men det är inget föräldrarna kan styra över, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.
Men redan före 18-årsdagen finns det begränsningar för vad föräldrarna får göra med barnens pengar. Står pengarna i barnets namn ska de användas ”till barnets bästa” och inte till exempelvis vanliga hushållsutgifter. Så länge barnen inte har ett större kapital sker dock ingen kontroll och i praktiken kan föräldrarna använda pengarna.
- Ett alternativ är att spara i sitt eget namn. Eftersom gåvoskatten är borttagen förlorar man inget på att ge barnen pengarna i en klump, säger Elisabeth Hedmark.
Det finns dock en hake. Skulle föräldern avlida innan barnet hunnit få pengarna måste det stå i testamentet att pengarna ska gå just till barnet. Annars ingår de i arvet som helhet och fördelas kanske annorlunda än föräldern tänkt sig.
Elisabeth Hedmark tycker att fördelen med att spara i barnets namn är att barnet ser pengarna växa på sitt bankkonto. På så sätt blir barnet förhoppningsvis mer motiverat att spara själv.
- Börja prata sparande med barnet så tidigt som möjligt. Det kan till exempel handla om att spara lite av veckopengen för att kunna köpa en större grej.
Hon menar att ett eget sparande underlättar när man flyttar hemifrån.
- Pengarna som föräldrarna och barnet sparar ger en större ekonomisk trygghet när man flyttar hemifrån. Det kanske kan gå till körkort, studielån eller möbler till lägenheten, säger hon.
Fakta om sparande
• Generellt sett har sparandet till barnen ökat i Sverige jämfört med år 2005.
• De föräldrar som sparar sätter av 5 978 kronor i snitt per år per barn.
20 procent av föräldrar med barn under 18 år sparar inte till sina barn.
• De som har ett barn sparar i genomsnitt 7 286 kronor per år till barnet (607 kronor per
månad)
• De som har två barn sparar i genomsnitt 5 535 kronor per år per barn (461 kronor per
månad)
• De som har tre barn sparar i genomsnitt 5 130 kronor per år per barn (427 kronor per
månad).
• Fondsparande är den populäraste sparformen till barnen. 62 procent sparar i fonder till
sina barn.
• 43 procent sparar på bankkonto och 8 procent sparar i aktier till barnen.
Källa: Länsförsäkringar
Det finns olika sparformer att välja mellan, men den vanligaste är att spara i fonder. Därefter kommer sparande på ett vanligt bankkonto. Det är den säkraste sparformen, men fondsparande ger ofta högre utdelning. Vilket man väljer beror på hur hög risk man vill ta och hur lång tid det är kvar tills barnet ska få pengarna.
Skulle barnets pengar växa väldigt mycket är det viktigt att tänka på att en överförmyndare kommer att blandas in. Gränsen går vid åtta prisbasbelopp, som motsvarar 342.400 kronor. Har barnet så mycket eller mer på ett sparande i sitt namn måste man redovisa kapitalet för kommunens överförmyndare. Man måste också få tillstånd för att till exempel placera om pengarna. Men överförmyndaren kan faktiskt träda in redan vid lägre summor. Om barnet ärver pengar eller får ut en summa från en försäkring som överstiger 42.800 kronor så ska de hamna på ett spärrat konto. Vill föräldrarna använda pengarna för barnets räkning måste överförmyndaren godkänna det. Den regeln är ny för i år och kan vara bra att känna till.
Men långt ifrån alla familjer väljer eller har möjlighet att spara till barnen. Ungefär vart femte hushåll avstår från att spara.
- Det viktigaste är att få vardagsekonomin att fungera, påpekar Elisabeth Hedmark. Innan man börjar spara till barnen bör man spara till en hushållsbuffert som man kan använda till oförutsedda utgifter.
Så sparar vi - röster från några Familjelivsföräldrar:
"Vi sparar 1000kr. Jag rundade av barnbidraget. Sparar i fonder åt bägge barnen."
ElinOhlsson
"Vi sparar ingenting. Det som finns på deras sparkonton är doppresenter och födelsedagspengar de fått som riktigt små. I perioder har vi inte haft råd att spara alls, och då vi faktiskt har råd att lägga undan lite, så har vi valt att lägga det på familjens sparkonto (som buffert)."
Lövet2
"Vi sparar 300 kr i en kapitalförsäkring och 200 kr i en fond var till barnen (sammanlagt alltså 2000 kr/mån). Kapitalförsäkringarna bestämmer vi när de får tillgång till men sparpengarna får de vid 18 år och då får de göra vad sjutton de vill med pengarna. Men jag hoppas givetvis att vi uppfostrat barnen bra och att de förstår pengarnas värde och gör något "vettigt"."
Valmar
"Vi sparar 300kr varje månad och sen lägger vi in lite extra då och då samt om sonen får pengar i julklapp/födelsedagspresent."
Gladskit