Det här bör du främst tänka på för att undvika köldskador

Lager på lager
Konceptet är gammalt men fortfarande lika aktuellt, nämligen löst sittande kläder i flera lager hellre än ett tjockt lager. Det yttersta lagret bör vara ett vindtätt material. Vind och fukt gör att man kyls ner fortare. Packa med extra sockor och vantar att byta till om ni blir blöta. Undvik om möjligt glasögon, klockor och smycken då det kan ge ytliga köldskador. Alltid mössa, och gärna luva. Vantarna får gärna vara tumvantar med fårull på insidan.

Så visar sig köldskador
Det börjar med att huden blir vit. En stickande smärta kan uppstå, och känseln försvinner fort. Oftast är det utsatta ställen som kinder, öron, näsa, fingrar och tår som skadas först.

Håll koll på varandra
Eftersom man snabbt tappar känseln på en förfrusen kroppsdel så märker man inte alltid om en köldskada uppstår. Är man fler är det därför viktigt att titta efter vita fläckar på varandras kinder, näsa och öron. Håll koll på barnen! Rör extra mycket på fingrar och tår för att kontrollera att känseln finns kvar.

Tvätta ansiktet kvällen före
En ren och torr hud står bäst emot kyla, men man bör inte tvätta ansiktet samma morgon som man ska ut. Duscha i stället kvällen innan. Då hinner det naturliga fettlagret som skyddar huden återbildas. Det finns inga salvor som hjälper mot kyla!

Det här bör du göra om en kroppsdel förfryser
Gå om möjligt inomhus så fort som möjligt. Värm upp direkt men långsamt – hud mot hud. Fingrar och tår värms bäst i någon annans varma armhålor. Skynda inte på uppvärmningen med något upphettat föremål, det kan leda till att huden skadas. Du ska heller aldrig massera det skadade området eller gnugga det. När huden värms upp blir den ofta röd, varm och svullen, och det kan göra rejält ont. Men det är viktigt att ändå fortsätta uppvärmningen ända tills normal färg och känsel har kommit tillbaka fullt.

Lätt att förfrysa sig igen
En köldskadad kroppsdel kan lätt bli köldskadad igen. Var därför extra försiktig med att utsätta huden för kyla tills skadan har läkt helt.

Kontakta alltid vården vid djupa köldskador!

Diskutera ämnet vidare i forumet här →

Källa: 1177

/
stats