Ta bättre bilder på barnen

Alla är fotografer – eller? För glada amatörer kan det vara svårt att fånga familjens ögonblick precis som man vill minnas dem, men lyckligtvis finns det en mängd smarta proffsknep att ta till. Eva Sjöberg, fotografen bakom boken ”Konsten att fotografera ditt barn”, berättar hur du ska tänka när det gäller ljuset, perspektivet och skärpedjupet i dina bilder.

1. Tänk på ljuset
Bilder i rent solsken är de svåraste att få till; det skarpa solljuset ger hårda ansiktsskuggor och gör att solbelysta detaljer försvinner. Ett knep är att söka upp det som kallas ”öppen skugga”. Precis i kanten mellan solljuset och skuggan får bilderna ett mjukt, varmt ljus.
– Allra vackrast är den ”gyllene timmen” som infaller strax efter att solen gått upp och precis innan den går ner. Vill man inte gå upp i ottan eller hålla familjen vaken till sent på kvällen funkar också kvällsljuset jättebra. Be barnen att vända sig mot ljuset och plåta på, tipsar Eva Sjöberg.
Ett annat tips är att helt enkelt ta bilderna i skugga, något som dessutom oftast är mer behagligt för barnen. Problemet med det är att färgtemperaturen lätt blir blåaktig i helskugga.
– Det går dock att undvika genom att ändra vitbalansen i kameran innan man tar bilden, eller efteråt i ett bildbehandlingsprogram.

2. Välj rätt perspektiv
Ett av de vanligaste misstagen när man fotar barn är enligt Eva Sjöberg att ta bilderna stående.
– Det är bättre att komma ned på barnets nivå. Sätt dig på huk eller lägg dig på magen i gräset om du ska ta bilder på bebisen. Det gör ingenting om några grässtrån hamnar i förgrunden – det ger bilden en fin inramning.
Men ovanifrånperspektivet är inte alltid fel. Om barnen leker i trädgården kan det till exempel vara effektfullt att bara låta gräsmattan vara bakgrund.
– Se om du kan klättra upp på en stege eller en annan höjd, då kan du undvika bakgrundsdetaljer som får att bilden att kännas rörig.

3. Sätt skärpedjupet
Skärpedjupet är också avgörande för bilden. Ett kort skärpedjup skapar ett mer koncentrerat fokusområde, vilket till exempel kan lyfta fram ögonen vid porträttbilder. Bakgrunden blir suddig och allt fokus riktas mot ansiktet. Andra gånger kan det vara stämningsfullt att lyfta fram miljön runt omkring barnet med ett långt skärpedjup.
– Detaljer i bakgrunden hjälper till att berätta en historia om bilderna. När man tittar tillbaka är det roligt att minnas platserna som man har besökt tillsammans, säger Eva Sjöberg.

Evas 5 snabba tips för fina barnbilder …
• Kom ned på samma nivå som barnen.
• Prata och lek samtidigt som du tar bilder. Då blir det lättare för barnen att strunta i kameran.
• Glöm inte vardagsögonblicken, som kvällsbadet eller morgongröten.
• Fånga ögonblicken när barnen leker med favoritsakerna. Det bli fina minnen om några år.
• Får du kalla handen? Respektera när barnen inte vill vara med på bild.

… och 3 klassiska missar
• Sladdar och bråte gör sig inte på bild. Undvik bakgrundsdetaljer som stör motivet.
• Hårda ansiktsskuggor gör ingen rättvisa. Leta upp helskugga så slipper du problemet.
• Fina ögonblick passerar snabbt. Var kameraredo när du tror att ett ”Kodak moment” är på gång.

/
stats