”Låt barnen smaka all sorts mat”
– Det känns roligt att göra en kokbok igen. Jag är kock i grunden, även om jag har blivit ”Leila bakar” med hela svenska folket. Det är inte som att jag har slutat äta gräddtårta eller kanelbullar, men det kan man ju inte leva på varje dag, säger Leila Lindholm, tv-personlighet och mamma till Walter, 5 år, och Olivia, 2 år. Det var när de föddes som Leila på allvar fick upp ögonen för vad det är vi stoppar i oss egentligen.
– I den här boken pratar jag mycket om vad maten faktiskt innehåller. Det sägs att vi får i oss två kilo bekämpningsmedel varje år. Vi ger våra barn russin för att vi tror att det är ett slags nyttigt godis, men russin är gjorda av vindruvor som är en så oerhört besprutad frukt. Det överskrider gränsvärdena för vad barn bör få i sig med 800 procent. Det är galet!
Alla recept i The Fresh Foodie är enkla, fräscha rätter för hela familjen som funkar i vardagen. De bygger på tanken att laga mat från grunden, av det som brukar kallas rena råvaror – obesprutade livsmedel utan tillsatser. Dessutom har Leila varit noga med att inte stänga ute någon. Genom hela boken guidar flikar till maträttens eller dessertens innehåll: glutenfritt, nötfritt, laktosfritt, utan vitt mjöl och så vidare.
– För mig har det varit viktigt att inkludera alla: vegetarianen, veganen, den som är gluten- eller laktosintolerant eller kanske allergisk. Jag får mycket frågor från föräldrar som har barn som är nötallergiker eller äggallergiker och som undrar vad de ska baka till födelsedagen, och många andra har frågat efter glutenfria recept.
Men barnen då – gillar de verkligen den här rena, nyttiga maten? Självklart, menar Leila Lindholm.
– Barn älskar all sorts mat, därför ska man låta dem smaka den mesta, inte bara det som vi förutsätter de ska gilla.
Det sista kapitlet i boken består av bakverk och desserter – för visst är Leila fortfarande intresserad av sötsaker. Skillnaden den här gången är att alla kakor, glass, pajer och tårtor är helt fria från vitt socker – och många gånger till och med helt sockerfria.
– Jag har till exempel gjort en glass som är gjord av frysta ärtor, och roliga foodpops som bara är fryst frukt som jag har doppat i choklad. Man vill ju kunna äta en glass om dagen på sommaren, men det känns inte heller bra när köpeglassen innehåller en massa skit som man inte behöver få i sig. Då är det bättre att botanisera bland naturliga sötningsmedel, och göra till exempel en chunky chokladglass av banan, dadlar, kakao och hasselnötter istället.
-----------------
Här hittar du receptet på Leilas Chunky Monkey Ice Cream --->
Läs mer om Leila Lindholm och The Fresh Foodie här på Leila.se --->