Så mycket får möhippan kosta

I Bröllopstorgets forum går diskussionerna varma när det kommer till möhippor och svensexor. Idéerna när det kommer till aktiviteter tar aldrig slut. Det är champagneprovning, spabesök och fina middagar. Men aktiviteterna påverkar givetvis kostanden för kalaset.

Så här kan det låta i möhippeforumet när tärnorna diskuterar vad som är som är en okej kostnad:
– Jag ska med kort varsel anordna en möhippa till den blivande bruden. Vi ska bland annat på dagspa, middag på stan och sedan blir det nattklubb. Så allt som allt blir kostnaden för en själv och bruden cirka 1200 kronor. Men jag är rädd för att det är på tok för mycket, skriver en medlem som undrar vad andra tycker och om någon har förslag på andra lite billigare aktiviteter.

Pris eller lyx?
Svaren i tråden spretar, vissa menar att maxbeloppet för en hippa inte borde överstiga 800 kronor, då en bröllopsinbjudan ofta innebär även andra kostnader för nya kläder och present. Andra inte tycker att priset är det viktigaste utan att fokus borde ligga på att anordna en lyxig dag.

Etikettdoktorn Mats Danielsson menar att det finns stora risker med att man gör möhippan alltför dyr.
– Risken är att möhippan blir uteslutande och alla som blir tillfrågade att vara delaktiga inte känner att de kan vara med för att de inte har råd, säger Mats Danielsson.

hippa

Så får ni möhippan att flippa och inte floppa - ekonomiskt- Bruden ska naturligtvis inte betala för någonting.- Stäm av innan vad deltagarna kan tänka sig att betala och anpassa er efter det.- Var tydlig med kostnaden och låt deltagarna betala i förskott.- Ta hänsyn till hur brudens/brudgummens vänkrets ser ut och anpassa kostnaderna.– Oftast vill bruden/brudgummen hellre ha med fler kompisar än att det ska vara lyxigare aktiviteter.- Utnyttja kontakter och laga mat själv.- Exempel på kostnader att räkna med; Mat, dryck och tillbehör, utklädnad och detaljer till bruden, priser och presenter vid lekar, inträden, aktiviteter och resor hela dagen.

Utgå från vännerna
Hans bästa tips för de som planerar en hippa eller svensexa är att fundera över vem bruden är och hur hennes umgängeskrets ser ut. Är många småbarnsföräldrar eller kanske fortfarande studerande? Utgå från umgängeskretsen när planeringen börjar ta form.
– Ett annat tips är att prata ihop sig om vad som är en rimlig kostnad och ta fram lite alternativ till aktiviteter. Sedan gör man en budget, innan man låter de andra ta ställning till om de vill vara delaktiga. Säkert kan fler vara med om ni kan hålla nere kostnaderna, säger Mats Danielsson.

Dela upp dagen
Ett annat bra tips kommer från en av Bröllopstorgets medlemmar. Det är att dela upp möhippan eller svensexan och ge vännerna möjlighet att vara med under delar av dagen.
– Dela upp dagen är absolut en grej som verkligen fungerar och är kul. Vi gjorde så med min syster. Först var vi fyra tjejer som kidnappade henne och tog med henne till den första aktiviteten, sen mötte vi upp fem till som var med resten av dagen. De betalade ändå för brudens del i första aktiviteten, men sparade in lite då de själv inte var med! Inga sura miner alls, skriver signaturen Nikkita.

Brudparet betalar
Ett annat alternativ om man önskar sig en stor möhippa eller svensexa är att göra som medlemmen Fröken Emma berättar om i Bröllopstorgets forum. För henne är det viktigt att alla ska kunna deltaga och att både möhippa och svensexa blir så bra som möjligt.
- Jag gifter mig, förhoppningsvis, bara en gång i livet. Och det ska firas STORT!! Därför väljer vi att lägga 5000 kronor vardera som startbidrag, skriver Fröken Emma i forumet.

/
stats