Så blir ditt barn den nye Zlatan
Femåringar som går på tennislekis, tremånadersbebisar som går på babysim och så gympa för fyraåringar. Med dagens utbud av specialaktiviteter från låg ålder är det lätt att luras att tro att tidig specialisering är den enda vägen till idrottsliga framgångar. Och många är vi föräldrar som skjutsar våra barn hit och dit för att, som vi tror, ge dem de allra bästa förutsättningarna för att lyckas i idrottsvärlden.
Familjelivsmamman Pernilla har en femårig son med en ovanlig fotbollstalang. Det har hon fått höra från många i omgivningen, både tränare, förskolelärare och äldre fotbollskillar. Hennes man är entusiastisk och kallar redan sonen för den nya Zlatan, men själv är Pernilla rädd för att pressa sonen för mycket.
– Många i min omgivning säger att jag måste ta honom till ett visst lag eller liknande redan nu, men jag tycker det känns fel. Jag känner mig lite pressad att se till att "förvalta" hans talang, hur ska jag göra för att stötta honom på bästa sätt? Jag vill varken pressa eller låta hans talang stå outvecklad, säger hon.
Varje familj vet vad som är bäst för deras barn, men tanken att tidig specialisering ska vara vägen till framgång är en myt. Det menar Rolf Carlson, som är forskare på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. Faktum är att det är precis tvärtom, menar han.
– Barn som specialiserar sig väldigt tidigt når nästan aldrig den framgång som barn som specialiserade sig sent gör. Tvärtom är det de som väntar med specialiseringen som har störst chans att bli idrottsstjärnor, säger Rolf Carlson. Golfspelaren Rikard S Jonsson är ett exempel på en framgångsrik idrottsman som höll på med helt andra idrotter tills han fyllde 16 år och började spela golf. Senare nådde han ända till spel på PGA-touren i USA. Även skidesset Pernilla Wiberg hör till de stjärnor som nått toppen i sin idrott utan att ha drillats i alpin skidåkning som knatte. Och det finns fler med dem.
Rolf Carlsson har i sin forskning följt framgångsrika idrottare i deras karriärer och han har kommit fram till vad den absolut viktigaste faktorn för att nå framgång som idrottare är.
– Det är att röra på sig allsidigt från tidig ålder för att utveckla grovmotoriken, säger han. Det kan vara fysiska lekar som klättring i träd, lek, hopp och att springa, som barn i alla tider har sysslat med.
Möjlighet till lek och fysisk aktivitet är med andra ord de viktigaste förutsättningarna man kan ge sitt barn, om man vill ge honom eller henne möjlighet att utvecklas i positiv riktning när det gäller idrott.
– Den andra gemensamma nämnaren för framgångsrika idrottsmän- och kvinnor är att de som barn höll på med många olika idrotter samtidigt, berättar Rolf Carlson. Den här mixen av olika aktiviteter kunde hålla i sig länge, ända upp i tonåren. Det finns även en tredje viktig faktor och det är föräldrarnas attityd. Forskningen visar att föräldrar som uppmuntrar barnen utan att lägga onödig press på dem, är de som i slutändan kan se sitt barn vinna Wimbledon eller OS.
Inte nog med att tidig specialisering inte gynnar idrottskarriären, det är till och med så att den faktiskt kan motverka sitt syfte, enligt Rolf Carlson.
– Forskning visar att tidig finmotorisk träning motverkar att barn blir riktigt duktiga på sin idrott. Dessutom finns det risk för att de skadar sig eftersom deras kroppar inte klarar den fysiska påfrestningen som många idrotter innebär, säger han.
Det här med talang då? Går det att se i tidig ålder vem som har talang för vilken idrott? Det man kan säga är att man ska vara försiktig med att dra för tidiga slutsatser. Skulle man göra ett muskelfibertest hos barn skulle man se vilka som har anlag för mer explosiva muskler och vilka som har mer uthålliga muskler, men även andra faktorer spelar in. Det handlar till exempel om syreupptagningsförmåga och teknik. Och eftersom kroppen utvecklas ända upp i gymnasieåldern kan det vara vanskligt att avgöra i tidig ålder vilka som har talang eller inte. Variationerna i fysisk tillväxt kan i 12-års åldern uppgå till 40 kilo i vikt eller 40 centimeter i längd mellan barn av samma kön.
– Det är orättvist att jämföra barn i samma ålder med varandra, för barn som är sent utvecklade kan förstås inte mäta sig med dem som är tidigt utvecklade. Faktum är att undersökningar har visat att det ofta är bland dem som plockats bort som de riktiga talangerna finns, men den talangen visar sig inte förrän längre upp i åldern, säger Rolf Carlson.
Blir ditt barn bortsållat från hockeylaget kan du därmed upplysa tränaren om att det är sannolikt att han eller hon begått ett stort misstag.
Vill du ge ditt barn de bästa möjligheterna att överhuvudtaget utveckla sin talang så kan du lika gärna skippa tennisskolan och småbarnskurserna i golf och istället erbjuda ditt barn möjligheten att röra på sig allsidigt och därigenom utveckla grovmotoriken. Att så småningom uppmuntra barnen att vara med i en eller flera idrottsföreningar utifrån hans eller hennes förutsättningar verkar däremot inte vara så dumt. Och att prova på många olika idrotter.
Vill du förresten ge ditt barn möjligheten att vinna OS eller VM, då räcker det inte bara med det. Då måste du göra vad du kan för att se till att ditt barn tycker att det är riktigt, riktigt roligt att röra på sig!