Sminkets historia
Egypten
Kosmetika har använts i tusentals år för att försköna både män och kvinnor. Det var egyptierna som först började tillverka kosmetika i större skala och preparaten är förvånandsvärt lika dagens produkter. De egyptiska damerna målade ringar runt ögonen med kol och hade turkos ögonskugga gjord av grön koppar och bly. Läppar och kinder färgades med rouge av pulvriserad lera. Handflator och fotsulor färgades rosa med hjälp av henna likaså tå och fingernaglar. Hygienen hade en hög prioritet.
Kleopatra
badade i åsnemjölk, som gjorde huden otroligt mjuk. Högättade män och kvinnor gned in sina kroppar med kryddiga och väldoftande oljor.
På denna tid rakade både män och kvinnor sina huvuden och bar i stället konstnärligt klippta och ornamenterade peruker. Vid utgrävningar av gamla egyptiska gravar har man funnit diverse spår av deras kultur. Såsom fint arbetade krukor för kosmetika, en del med spår av salvor kvar. Små skedar, paletter, skålar och mortelstötar som har använts för att mäta, blanda och mala sminket. Man har dessutom hittat ornamenterade behållare (vackert utsmyckade askar) för kolstift och ögonskuggor, parfymburkar med juveler samt metallspeglar och hårredskap såsom kammar och locktänger.
Antikens Rom
I antikens rom användes ofta starka blekmedel och hårfärger så rigoröst att följden ofta blev skallighet. Men innan societetsdamerna tog till peruker - försökte de ofta åtgärda problemet med hjälp av gödsel som inpackning. Man kan ju bara föreställa sig vilken hemsk odör det blev. På den här tiden var det även populärt att använda sig av blyvitt puder som applicerades i ett tjockt lager i ansiktet, på halsen, axlar, barmen och armarna.
England - Drottning Elizabeth 1
Det var drottning Elizabeth l, som introducerade den bleka looken i England. Hon använde blyvitt och masker av äggvita, mald alabaster och lera för att förstärka sin naturliga blekhet. Blek hy var ett tecken på förfining och man gjorde allt för att undvika solen. De enda människorna som hade solbränna var "arbetarna". Kläderna och huvudbonaderna vid denna tid var otympliga och svåra att ta av. Vilket gjorde att den personliga hygienen nådde ett lågvattenmärke - och kraftiga parfymer såsom sibet och mysk användes för att dölja otrevliga kroppsodörer. Dessutom behandlades ögonen med belladonnadroppar för att man ville vidga pupillerna och stimulera sexuell upphetsning. För mycket belladonna ledde dock till att man fick oåterkalligt nedsatt syn.
Mot modern tid
Under 1800-talets början kunde det vackra folket inte längre överträffa dessa galna överdrifter utan skapade istället en fräschare och mera naturlig trend. Makeupen blev diskretare och mindre skadlig för hyn. Pudrade peruker blev omoderna, vilket banade väg för mjukare frisyrer. Under senare delen av 1800-talet, under drottning Viktorias tid - var man nästan besatt av den personliga hygienen och hemmagjorda örtpreparat blev oerhört populära.
Makeup ansågs vara ett tecken på omoral - så kosmetika fick användas mycket diskret och i hemlighet. Viktorias svärdotter Alexandra gjorde dock målade ansikten på modet igen. Med stumfilmens intåg blev det senaste modet kritvit hy, röda kinder, mörka ögonlock och senare även platinablont hår. Läppstiftet var det viktigaste i en kvinnas sminkväska. Man kände sig inte klädd utan klarröda läppar förrän på 1960-talet, när läpparna blev nästan osynliga under de kraftigt markerade ögonen. Svart eyeliner backades upp av starka klara ögonskuggor och enorma lössögonfransar.
Hippierörelsen på 70-talet ville tillbaka till naturen och i och med 80-talet kom en ny entusiasm för naturliga produkter.