• Anonym (Rob)

    Övervikt bland barn och vuxna

    Bra att du belyser detta samhällsproblem.  Man ser tjockisar överallt idag.

  • Anonym (Rob)
    Mrs Moneybags skrev 2024-04-29 09:25:30 följande:
    De är i alla fall visuellt smalare när man åker till t ex Frankrike, Spanien och Italien. Måhända är det fördelat annorlunda i åldrarna. 
    Core skrev 2024-04-27 20:35:14 följande:

    Det har nog mest med nya rörelsemönster att göra mer än kost.

    Sen kan man verkligen ifrågasätta de generaliserande siffrorna, vad baserar man det på? Jag som 183 cm lång har magrutor när jag väger runt 100kg, väger nu 110. Enl BMI överviktig, men inte i verkligheten.


    BMI tittar inte på individer utan på samhället som helhet. Vid vilket BMI börjar livsstilssjukdomarna komma? Därav har man satt gränsen 25. Det betyder inte att varje individ som har BMI över 25 har högt blodtryck eller är fet. 

    T ex i Östasien har man satt gränsen vid BMI 23, eftersom det är vid den gränsen som de börjar få livsstilssjukdomar. Med andra ord finns det variationer. 
    Ett par procent ger ganska stora skillnader.  I Norrland tex är 6 procent fler överviktiga.  Åker man sedan till Stockholm så ser man betydligt fler smala än i Norrland där nästan alla är överviktiga.
  • Anonym (Rob)
    Anonym (Py) skrev 2024-04-29 10:30:47 följande:
    Jag har levt som ätstörd i många år. Nu lever jag med sviterna av det. Jag skulle hellre se mina barn lite överviktiga, än anorektiska. Det helvete jag levt i, med självförakt, ångest och självhat, är ingenting jag önskar någon. Ett liv med ordentlig, god mat och en sund syn på kropp och träning, önskar jag alla. 
    Det är övervikten som gör att anorexia ökar. Skulle man se till att barn inte vart tjocka från början hade de inte behövt utveckla ätstörningar.
  • Anonym (Rob)
    Anonym (Py) skrev 2024-04-29 10:47:59 följande:
    Nej, så är det verkligen inte. Läs på lite och skaffa lite kunskap!
    Läs på lite själv!

    "Evidence shows that the prevalence of eating disorders is higher in adults with overweight or obesity, compared to those of lower weight,4"
  • Anonym (Rob)
    Anonym (Py) skrev 2024-04-29 11:03:26 följande:
    Ätstörningar är ett brett begrepp som inbegriper flera olika diagnoser. För att få diagnosen anorexi, måste du ha en viss undervikt. Den vanligaste insjuknandeåldern är för övrigt tidiga tonår och inte vuxna. 

    atstorning.se/om-atstorningar/atstorningar-och-fetma-3/atstorningar-och-fetma/

    5 % av de som sökte vård för ätstörningar på specialiserad klinik sen 2005 hade ett BMI över 25. Då är det självfallet inte anorexi de sökt för, utan annan ätstörning. För anorexi kräver som sagt att du är underviktig. 
    Oavsett, så är övervikt ett mycket större problem än anorexia. 
    Siffrorna säger sig självt. 
  • Anonym (Rob)
    Anonym (Py) skrev 2024-04-29 11:21:08 följande:
    Vad innebär "större problem"? Fler drabbas av influensa årligen, än av hjärntumör. Är influensa ett större problem än hjärntumör för den sakens skull?

    Så sent som i höstas publicerade DN en artikel om att lätt övervikt inte var farligt. www.dn.se/varlden/lagom-tjocka-lever-langst/

    "Den senaste publicerades så sent som i somras, då forskare hade analyserat utfallet för 550 000 amerikaner mellan 1999 och 2018. Det visade sig att de allra flesta överviktiga inte hade en ökad risk att dö i förtid, jämfört med normalviktiga. Tvärtom hade de en lägre risk, något som dock inte gällde för dem med fetma." (studien)

    En av de mer ambitiösa undersökningarna publicerades 2013, då forskare vid den amerikanska hälsomyndigheten CDC hade sammanställt data från 97 tidigare studier med närmare tre miljoner människor. Resultatet, som presenterades i tidskriften Jama, visade att personer som klassades som överviktiga enligt BMI löpte 6 procent mindre risk att dö i förtid, jämfört med normalviktiga.


    Axel Carlsson är inte förvånad. Hans egen forskning pekar i samma riktning.


    ? Att fetma inte är bra är alla överens om. Men att ha några extrakilon är inte så farligt. Det viktigaste är att leva hälsosamt. Att inte röka, att gå sina steg, att dricka måttligt, att äta frukt och grönt och så vidare. För varje sådan hälsosam vana du har, desto större chans till ett långt och friskt liv.


    Det där är redan motbevisat, pga missvisande data som inte tog hänsyn till muskelmassa. Det hade inte med övervikten i sig att göra . Utan muskelmassa. För mycket fett är inte bra nånstans.
Svar på tråden Övervikt bland barn och vuxna