• Anonym (E)

    Drömmer om att vara hemmfru

    Gelas1 skrev 2024-04-24 21:04:18 följande:
    Drömmer om att vara hemmfru

    Jag drömmer om att vara hemmafru!!!
    Jag hade älskat att ta hand om hem och hushåll, samt barn och min man när han kommer hem efter jobbet..

    Finns det män därute som hade velat i en liknande relation 2024 eller är allt 50/50??


    Jag har levt som hemmafru under åren barnen var små. Två tätt och var hemma helt tills äldsta var drygt 3 år. Jag är introvert och älskar att pyssla på hemma så det passade mig väldigt bra. Under dom åren sparade vi separat till min pension för att täcka upp att jag var föräldraledig. 


    Efter det har jag hittat en livsstil som liksom kombinerar det bästa för mig. Vi bor billigt i ett hus på landet och driver tillsammans företag som jag jobbar med några få timmar/dag. I övrigt sköter jag mycket med hemmet, gården (minus det tyngsta) och praktiska kring barnen. På papperet har jag en normal lön eftersom jag och mannen tar ut 50/50 trots att jag jobbar väldigt lite. Jag får en stressfri vardag, mycket tid med familjen, har tid att baka/laga mat från grunden, sköta om trädgården, ta en promenad mitt på dagen, åka iväg och sköta ärenden under dagtid osv. De flesta måsten är fixade när mannen kommer hem och han får mer tid tillsammans med barnen och mig. Helger hjälps vi åt där det behövs.  

    Vi råkar vara rätt traditionella i intressen/vad vi är bra på och har delat upp det så för att det helt enkelt passar oss bra - utan att jag tycker det är så man SKA dela. Jag gillar en "manlig man" som kan ta hand om en familj, är driven och lite av en naturlig ledare. Ska ej blandas ihop med mansgris/mansbebis som vill ha allt serverat haha. Att tex inte vilja ta ansvar för barnen utan bara jobba, komma hem och förvänta sig att få allt serverat är inte manligt.. 


    Även om man inte delar upp det efter stereotypiska könsroller tror jag absolut det är jättebra att komplettera varandra, ingen är ju ALLT. Om det däremot är kvinnan eller mannen som helst lagar mat, sköter tvätten, bygger altanen eller ser till att bilen kommer till verkstan är ju egentligen skit samma. Motsatser attraherar osv.  

  • Anonym (E)

    En tanke angående föräldraskap och pappor. Om det är så viktigt med båda föräldrarna (tänker på alla som värnar om kärnfamiljen och vikten av att ha just en mamma och pappa), varför anser samma människor att pappans roll med barnen är så oviktig? 

    Det är inte omanligt att skapa en relation med barnen. Det är inte omanligt att ge barnen manliga förebilder. När barnen är riktigt små är det så klart absolut naturligt att mamman vill vara nära - jag hade aldrig klarat av att lämna dom när dom var små. Under året var väl en dusch det längsta jag var ifrån dom haha. Att pappan däremot OCKSÅ är närvarande är ju däremot jättebra? 
    Vi var föräldralediga tillsammans gaska länge, sedan har jag jobbat hemma när pappan varit föräldraledig så vi båda ändå varit nära. Det har inte gjort honom mindre manlig. Han är fortfarande sig själv?? 
    Barnen däremot har en jättefin relation även med honom idag. Jämför jag med när jag var liten, med en ganska stereotypisk pappa som jobbade mkt, hängde i garaget på kvällarna osv så minns jag inte att jag hade något direkt RELATION med honom, - något som jag absolut inte vill att mina barn ska uppleva. 

  • Anonym (E)
    Anonym (Nonym) skrev 2024-04-25 23:29:32 följande:
    Jag undrar fortfarande vad ni skulle prata om i längden om en enbart är hemma på heltid och en ute i yrkeslivet, eftersom vardagarna då faktiskt ser extremt olika ut.  Vad skulle du intellektuellt ge din partner. Alltså inte visuellt, utan som hans livskamrat.

    Jag tror inte man ska tänka så svartvitt. Det finns dom som arbetar som inte har något intressant att prata om och de finns dom som är hemma som är otroligt engagerade inom många områden, är allmänbildade och gärna diskuterar intellektuella frågor. Bara för att man "är hemma" så är man ju inte bokstavligt talat fastlåst hemma. 


    En medelålders bekant jag har, arbetat inom vården hela sitt liv, är så otroligt ointressant att prata med. Hon har ingen koll på vad som händer i omvärlden, för hon bryr sig inte (Vem är Trump?) och det enda hon kan prata om är sitt jobb. Det är många brukare, många stackare som inte får besök och det är SÅ jobbigt när kollegor tar ledigt/är sjuka (eller "sjuka") eller inte klarar av sina arbetsuppgifter och bara diverse meningslöst skvaller.. Hon har inga intressen och inget liv utanför jobbet. Jobbar mkt övertid och har liksom tappat bort sig själv helt. Det finns liksom inget förutom hennes jobb. 


    Hur ställer du dig till någon som arbetar hemifrån? Eller läser en universitetsutbildning på distans? Bara för att man är stationerad hemma så betyder inte det att man per automatik lever i en bubbla. Jag har haft flera "vanliga" arbeten och jämfört med hur jag lever nu så kan jag inte säga att restiden eller arbetskamrater på plats har gett mig så mycket mer att prata med min man om när jag arbetade utanför hemmet. Jag kanske har haft tråkiga jobb, men SÅ mkt intressant händer det inte. 

    Just jobb har jag nog aldrig tyckt varit kul att prata om med min man. Det finns ju så mycket annat kul som rör intressen, saker kring barnen, aktuella händelser i världen, sådant jag pratat med människor om (jag träffar ju faktiskt folk trots att jag inte har en arbetsplats utanför hemmet att gå till), våra framtidsplaner (hus, semester, trädgård osv) Samtalsämnena tar ju aldrig slut! Varför skulle vi tråka ut varandra med jobb? 

  • Anonym (E)
    Anonym (Nonym) skrev 2024-04-26 13:32:31 följande:
    Fast långt, långt från alla barn har det också så dåligt som de länkar du plockar ut här. 

    Nej, det är klart det inte är optimalt med stressade föräldrar och långa dagar. Det propagerar jag givetvis inte för. Men att gå tillbaka till att just mammor är hemma och att det en könet igen så får kass pension och kvinnor lever som fattiga kyrkråttor på ålderns höst (som numera lätt blir lång eftersom vi lever allt längre) kan verkligen inte vara en lösning. Att lösa ett problem med ett annat är inte rätt.

    Om vi kunde sluta se som norm att en Thailandsresa, en påsksemester med liftkort i Åre, skönhetsbehandlingar, akrylnaglar, fransförlängning, fillers, Hello Fresh till middag och all frukt oavsett årstid, restaurangbesök och att renovera om kök och badrum var 5 år är det man ska ha för att vara en medelsvensson så skulle också mycket hets över att behöva tjäna in så mycket pengar försvinna. Då kanske det kunde i högre grad gå att gå ned lite % för bägge på jobbet, och ge barnen kortare dagar när de är små.

    Men man kan ju plocka russinen ur kakan. Gör om gör rätt, så att säga. Vi vet att det blev en kvinnofälla där dagens kvinnliga pensionärer är stora förlorare. Vad händer om vi som är yngre idag ser till att ordna med sparande till pensionen, så vi och männen har samma villkor i familjen? OM man nu vill vara hemma och sköta om familjen.Jag tror även att fler kvinnor idag (även de som vill vara hemmafruar) både har möjlighet och ser värdet i att göra sådant som är utvecklande för en själv. Gå kurser, ha hobbys, vara involverade i föreningar osv. Där får man ju både erfarenhet, ett kontaktnät och social stimulans på ett annat sätt än förr. 


    De flesta jag känner till som vill leva sådant liv konsumerar inte heller sådant du rabblar upp utan lever snarare "landsbygdsromantik", med hemlagad mat med egenodlade grönsaker, barn som kan springa runt på gården och leka fritt (ingen dyr lägenhet i stan), absolut inga akrylnaglar, restaurangsbesök osv.. Allt det där ser jag mer yngre, barnlösa influencers framför mig och det är inte riktigt dom jag sett prata om hemmafru och familjeliv? Antagligen lever jag i en helt annan bubbla och jag håller med dig om att den där konsumtionen inte är bra. 

  • Anonym (E)
    Anonym (Sverige är sämst) skrev 2024-04-26 14:07:42 följande:
    Fast det där med kvinnofälla och pension är inte sant längre, det är något som folk fortsätter att rapa upp utan att ha tagit reda på hur det verkligen ligger till. Sanningen (efter den senaste höjningen av garantipensionen) är att majoriteten av alla pensionärer får garantipension idag, och detta blir alltså samma antal kronor för samtliga av dem. Hur stor del som består av egen-intjänad pension och hur stor del som fylls upp till normen med skattepengar gör ju ingen skillnad för den enskilda pensionären. Och till detta kommer ett saftigt bostadstillägg om man är ensamstående.

    (Enda gången det gör skillnad hur mycket egen-intjänad och hur mycket garantipension man har, är om man hade tänkt flytta utomlands som pensionär, för det går inte längre att ta med sig garantipensionen. Utan då kan man bara ta med sig den intjänade pensionen, och man får såklart inget bostadstillägg heller.)

    Det är även så, att för väldigt många kvinnor lönar det sig inte att ha arbetat heltid hela livet, för det enda som händer då är att de får så hög egenintjänad pension att bostadstillägget bortfaller. MED bostadstillägget hade de fått ut exakt samma antal kronor i handen - och sluppit offra sina barn genom att lämna bort dem när de var små, och själva slita halvt ihjäl sig med dubbelarbete under småbarnsåren. Jag känner flera äldre kvinnor som känner sig lurade: de gick som nyblivna mammor på det där budskapet att man måste tänka på pensionen och därför fortsätta arbeta heltid, men i verkligheten tjänar de inget på det nu som pensionärer. Det ger en stor bitterhet.
    Ja, jag har ett sådant exempel i familjen. Min mamma har jobbat sedan hon var 16 år, aldrig varit arbetslös. Ofta jobbade hon helger, storhelger och på våra lov. Nu när jag har barn jobbar hon fortfarande så mycket att hon aldrig hinner hälsa på oss. Hon har missat mitt ena barns dop och hade inte vi hälsat på henne så hade hon nog bara träffat mina barn ett par gånger. (äldsta är 5 år) Vi pratade pension nyligen och hennes är pinsamt dålig! Inte värt allt hon offrade familjen för. 
    Anonym (Nonym) skrev 2024-04-26 14:20:54 följande:
    Nu pratade jag om den generella stressen i samhället som ger ett behov att tjäna mer pengar och därmed jobba mer.

    Ang det första stycket så absolut, men då är det ju en fråga om vad hemmafrulivet tillåter. Om mannen ska tjäna in allt och därmed arbetar väldigt mycket, arbetsresor, borta kvällar och helger, kan ju det ge att frun faktiskt inte har sådär mkt tid över för egna hobbys. 
    Ah, jag förstår. Jag läste det lite fel. Du har ju verkligen helt rätt i det. Det är en otrolig press gällande vad som är normalt och vad som generellt förväntas. Kanske märks det av lite mindre här på landet, men samhället är ju verkligen uppbyggt på konsumtion och där krävs det ju två arbetande i hushållet för att det ska gå runt. Förhoppningsvis slår det tillbaka så trenden vänder snart, för som du säger tror jag många hade tjänat på att båda får mer tid med familjen, inte bara mammorna. 
  • Anonym (E)

    Det här tror jag är en anledning till att många kvinnor blir utbrända. Många män missar hälften av alla sysslor som behöver göras och tror att resten gör sig själv. 


    baambaam skrev 2024-04-26 15:46:47 följande:
    Jag är en man och vill ha 50/50. Jag kan känna att jag vill också träffa mina barn och inte vara på ett jobb 12 timmar från måndag till söndag. Sen förstår jag inte riktigt vad man ska göra hemma? diska gör maskinen, tvätta behöver man inte göra varje dag. det gäller ju städning också. lita pocka undan möjligtvis. Förbereda maten behöver man väl inte 8 timmar på sig. Barnen är ju i skolan.... 

    Har du barn? Hur mycket gör du hemma idag? Och är man hemmafru är det ju ofta för att man har små barn man vill vara hemma mer med. Jag har två, visserligen ganska små barn men här går tvättmaskinen varje dag. Det är alltid tvätt som ska tvättas, hängas på tork, plockas ner från torkställningen och sorteras. Diskmaskinen ska fyllas och tömmas. Är familjen hemma så blir det på något sätt kaos i köket på 5 minuter oavsett hur nyligen jag plockade eller torkade bord/bänkar. Jag vet inte hur många gånger jag behöver dammsuga och torka golv. Oavsett hur nyligen jag gjort det så är det grisigt två sekunder senare. Har jag precis dammsugit så lovar jag att barnen springer in och vänder en stövel med grus upp och ner över golvet. Det ligger alltid leksaker överallt. Blommor ska vattnas, ibland planteras om. Det ska lagas frukost, (lunch), middag och mellanmål. Det ska plockas undan efter detta. Mat ska planeras och handlas. Vi lagar mycket från grunden, bakar bröd osv och det tar sin lilla tid, även om man ofta kan multitaska. Det ska gås ut med sopor, vilket är ett mindre projekt när man sopsorterar. Detta ska även köras till återvinningen. Fönster ska putsas. Just nu är det små ketschuphänder på köksfönstret och då tog jag ändå en fönsterputsrunda nu i veckan. Toaletterna ska städas. Dvs toalettstol, handfat, spegel, duschen (inkl avlopp). Det ska inte göras typ en gång i månaden och mitt ex som viftade med toaborsten och sa "den här kan vi väl slänga för den använder man ju ändå aldrig" har fel.. Det är massor av saker som ska planeras gällande barnen och högtider. Utflykter, födelsedagar, midsommar mm - bjuda, planera, laga matt, baka osv (presentlistor, julklappslistor och gud vet vad till hela släkten) Det ska ordnas kläder inför varje ny årstid och det ska alltid finnas i rätt storlek. Sedan är det tandläkarbesök, bvc, utvecklingssamtal och lappar som ska lämnas in till förskolan. Det ska skjutsas till aktiviteter och det blir antagligen värre ju äldre barnen blir. Djuren ska ha mat, vaccin, veterinärbesök osv. Och så har vi ju trädgården, odlar man mycket, har höns och lite så så kan det vara ett heltidsprojekt bara det... Jag skulle kunna fortsätta bra mycket längre ..


    Har man inga barn hemma och bor i lägenhet är det ju en annan femma, men då är det kanske inte det typiska "hemmafrulivet" heller?  


     

  • Anonym (E)
    Anonym (JK) skrev 2024-04-27 00:54:35 följande:

    Jag har ingen trädgård eller höns men allt det andra (minus diskmaskin för det har jag inte så diskar för hand) har jag gjort när jag har varit ensamstående och alltså försörjt hela familjen själv samtidigt, hade bara hjälp av mamma som passade barnen när jag jobbade (och som jag betalade en slant för det). Så jag vet inte om jag köper att du inte kan jobba alls för att du gör det.. nästan alla mammor gör det mesta av det (utom höns). Många ensamstående gör det + försörjer sina barn själva. Många mammor jobbar heltid och gör det.

    Jag har aldrig jobbat heltid när jag har haft småbarn eftersom jag har haft jobb där jag inte har behövt det , jag kan tänka mig att det är svårt att få ihop det..men att säga att man inte kan jobba alls , speciellt om barnen är i skola eller förskola .. nja. Det är en sak om du inte vill jobba och din man är med på det upplägget. Men att säga att du absolut inte skulle ha tid att jobba blir lite fel när det finns så otroligt många mammor som gör allt det du beskriver och ännu mer och jobbar också. 


    Men ja som sagt så är jag absolut för att man är hemma länge med småbarn, min yngsta började inte på förskola förrän han var 2.. och att man går ner i arbetstid om man kan när man har barn. Jag vill helst inte jobba heltid när barnen är små.


    Jag säger inte att man inte kan jobba. Jag jobbar, men inte heltid.  
    Jag reagerade bara på inlägget. Han rabblade dels upp ett par sysslor och skrev att dom skötte sig själva. "Diskmaskinen diskar ju själv så det krävs 0 egen insats" typ. Sedan fortsatte han med att han inte förstod alls hur man kunde ha sysslor att göra för att täcka upp en hel dag. Det är inte svårt att täcka upp med saker att göra hemma . Jag har bott både i hus och lägenhet och jag köper att det är sjukt mycket mindre att göra om man bor i lgh. 
    Självklart gör många mammor allt detta samtidigt som de jobbar heltid men det är ju ofta dom som tillslut bränner ut sig, eller är på vippen att göra det. 
Svar på tråden Drömmer om att vara hemmfru