• Anonym (JK)

    Drömmer om att vara hemmfru

    Min mamma var i princip hemmafru under hela vår uppväxt , hon jobbade lite med något (konstnärligt) men det var nästan bara pappa som försörjde henne och oss.. sen blev hon lämnad efter 30 år med pappa. Nu har hon kvar huset men jättedåligt med pengar, ingen bra pension alls. 


    Så att dels måste du hitta någon som tjänar tillräckligt bra för att ni ska klara er på en inkomst.. det är nog svårare nu än när jag var barn. Och så måste du tänka på vad som händer sen om han lämnar dig (eller du lämnar honom). 


    Eller om du helt enkelt inte vill ha ett vanligt jobb kan du ju tjäna pengar på andra sätt hemifrån  , ska inte gå in på exakt hur här för då kommer jag få så mycket påhopp men inget olagligt. Det har jag gjort, mer eller mindre självvalt ..var hemma med yngsta barnet tills han var 2, långt efter förändradagarna tog slut. Tycker också det kan vara svårt att få ihop jobb och småbarn .. men vet inte om lösningen är att vara hemmafru. Åtminstone jobba deltid känns lite smartare. Jag hoppas att när jag är klar med en utbildning jag håller på med kommer jag kanske kunna jobba deltid och klara mig hyfsat, kanske fortsätta litegrann med mitt extraknäck för att dryga ut kassan. 

    Men visst, hittar du nån som är med på den lösningen och tjänar tillräckligt bra.. tänk bara på hur det blir om ni skiljer er..

  • Anonym (JK)
    Anonym (Daah?) skrev 2024-04-24 22:43:07 följande:
    Som om män som kommer hem efter att ha jobbat 12 timmar är så mycket piggare? Ni kan ju få vara hemmafru i 30 år, och sen åka ut. Lär bli en bra pension.

    Det var ungefär det som hände min mamma.. det är inte kul. Skulle inte rekommendera nån att sätta sig i den sitsen. 


    Tycker också det är svårt att få ihop jobb och småbarn..  har varit ensamstående förut också.. Det är inte lätt. Men isåfall känns det (som jag redan har skrivit) smartare att åtminstone jobba deltid. Att inte jobba alls känns inte som en så bra lösning. 


    Nuförtiden är det nog svårare att försörja en hel familj, både barn och en till vuxen människa med bara en inkomst också. Däremot tycker jag inte det är fel att vara hemma lite längre innan barnen börjar på förskola om man kan , jag var hemma med min yngsta i 2 år , då tjänade jag iförsej pengar hemifrån. 

  • Anonym (JK)
    Gelas1 skrev 2024-04-24 23:08:10 följande:
    Tack för ditt gulliga inlägg och att du dela med dig av erfarenheter. Jooo, självklart får man vara realistisk men en ung kvinna 2024 kan allafall få drömma haha..
    Jo sant haha :)
  • Anonym (JK)
    Anonym (Lova) skrev 2024-04-25 09:53:35 följande:

    Jag vill inte ha nån feminin fjolla till "man", det ska vara en riktig man. Jag vill dock jobba, men inte heltid vilket jag inte gör just nu heller. Jag vill att mannen ska tjäna mer och ta hand om mig på ett stabilt och tryggt sätt. 


    Håller nog med där.. Jobba fast kanske inte heltid känns som den bästa lösningen. För heltidsjobb och småbarn och sköta det mesta i hemmet ensam är svårt att få ihop .. tror jag iallafall , har aldrig riktigt jobbar heltid. 

    Inte jobba alls är nog inte så bra om det skulle ta slut sen och så blir man kanske uttråkad också speciellt sen när barnen går i förskola och skola. 
  • Anonym (JK)
    Anonym (Söker också gentleman) skrev 2024-04-25 09:24:37 följande:
    Ja
    Kan nog hålla med på ett sätt.. Har du barn också? Jag har ammat mina barn länge och jag tycker det är mest naturligt att mamman är hemma längre. Ammar fortfarande min 2-åring som precis har börjat förskola. Känner att det är väldigt många som är anti att man ska amma länge nuförtiden för pappan måste också kunna ha barnet lika mycket. 
  • Anonym (JK)
    Anonym (Lova) skrev 2024-04-25 10:15:13 följande:
    Exakt, det är alldeles för riskabelt att inte ha någon inkomst alls så jag skulle inte våga sätta mig i den situationen. Att jobba men att jobba mindre känns som det rätta för mig i alla fall. 
    Precis.. även när jag var ensamstående så hade jag möjlighet att jobba mindre än heltid. Nu ska jag precis börja plugga igen (min yngsta har nyss börjat på förskolan) men hoppas att jag kommer kunna jobba deltid sen när jag är klar med utbildningen.
  • Anonym (JK)
    Anonym (Oj) skrev 2024-04-25 10:50:48 följande:

    Är det fel att vilja att även pappan ska vara lika delaktig som mamman? 


    Det är väl inget du behöver bry dig om, amma du på och låt andra göra som de vill. 


    Ja såklart gör alla som de vill. Jag tycker inte det spelar någon roll alls hur andra gör men tycker man borde få välja helt själv. Och att det inte skulle vara sån press att man måste dela exakt lika. Och ja jag tycker det är naturligt att ett litet barn är mest med mamman , t.ex om man separerar ska inte ett barn under 3 år bo halva tiden.. Det är skillnad sen med större barn. 
  • Anonym (JK)
    Anonym (Jaha) skrev 2024-04-25 13:05:19 följande:
    Påhopp för jobb hemifrån? Det lär du väl inte få såvida det inte handlar om sexrelaterad inkomst och/ eller svartjobb?
    Sådant kan ju inte försvaras, men annars är ju sidoinkomst jättebra.

    Beror på vad man menar med sexrelaterad, som sagt inget olagligt och jag träffar eller ligger inte med nån. Men ska inte gå in på det mer nu för jag känner inte att jag orkar ta den diskussionen , det blir väldigt OT också :) Det har funkat för mig så att jag har fått mer tid med mina barn och mer pengar till att göra roliga saker med dom. 


    Finns säkert andra bra sidoinkomster också som man kan göra hemifrån  , min kille har byggt hemsidor förut t.ex .

  • Anonym (JK)
    Anonym (Nonym) skrev 2024-04-26 10:02:15 följande:
    Om du läser vad jag skriver och inte bara antar vad du tror att jag säger, så pratar vi inte om jobb i någon större utsträckning. Men jobbet ger att vi träffar fler som lyfter dagsaktuella frågor, man tar hem olika perspektiv om vad som händer som vi pratar om. 

    Hemmavistelse med barn blir i större grad ett fokus på barnet, med mat, bajs, utvecklingssteg. Det är naturligt eftersom fokus när man är hemma med barn såklart bör vara på barnet, men den världen blir en annan än den som är utanför.

     


    Det var lite det som pappa klagade på med mamma , hon pratade aldrig om nått intressant tyckte han eftersom hon bara var hemma. Hon var ganska introvert också, hade inte många vänner , pratade mest med sin syster, ville oftast inte följa med på fester och sånt. Hon är ganska speciell .. Kan också bli lite irriterad på att min mamma har så lite livserfarenhet och inte vet hur saker funkar .. hon kan liksom vara väldigt naiv. Min syster brukar klaga på det också. 


    Har man jobbat och umgåtts med väldigt mycket olika människor så är man på ett annat sätt.
    Nu är jag faktiskt mest hemma med barnen (träffar såklart vänner också)  men tidigare har jag jobbat med något där jag träffade väldigt mycket folk. 

  • Anonym (JK)
    Anonym (Söker också gentleman) skrev 2024-04-26 11:35:39 följande:
    Undrar om ni själva arbetar?? Ni pratar som att alla jobb är anpassade efter individer, som att alla människor är högutbildade och kan sitta på kontor. De flesta kvinnor jobbar mest inom hemtjänst, kassaarbete, lagerarbete, servitris och sjukvård. 

    Om vi önskar att bli hemmafruar betyder inte vi är naiva och inte kan någonting i samhället. Jag har börjat jobba sedan jag var 18 år och haft många olika yrke och har mycket kunskap inom yrkeslivet. 

    ?Ni? , nu tror jag du skriver sånt som andra personer har sagt, inte jag . Jag pratade bara om min mamma och hur hon är. Det finns fördelar och nackdelar med båda (jobba heltid eller inte jobba alls). Själv tror jag som sagt att det bästa när man har småbarn är att jobba deltid om det går. Och att hitta ett jobb som man inte hatar (om det går). 

    Just nu jobbar jag faktiskt inte på ett vanligt jobb iallafall utan jag försörjer mig på cam och sälja videos och sånt , kanske inte att rekommendera men det har gjort så jag kunde vara hemma länge med min yngsta .. var iförsej hemma ännu längre än jag hade tänkt eftersom vi behövde vänta på förskoleplats. Nu hade jag tänkt fortsätta plugga till sjuksköterska , har inte så långt kvar. Sen är förhoppningen att jag kommer kunna jobba som det men helst deltid .. beror lite på hur det blir med mitt yngsta barns pappa , vi vet inte riktigt om vi kommer vara tillsammans eller inte.


    Tidigare har jag mest jobbat på strippklubb. Så det är så mitt liv har sett ut eftersom du undrade :) Det har gjort att jag har haft lite mer pengar och lite mer tid med barnen även när jag var ensamstående men som sagt det är kanske inte att rekommendera . Ångrar att jag inte pluggade tidigare men bättre sent än aldrig, fick mitt första barn väldigt tidigt också.

    Men oavsett hur mitt liv har sett ut kan man ju diskutera ämnet mer almänt   


     

  • Anonym (JK)
    Anonym (Sverige är sämst) skrev 2024-04-26 16:53:20 följande:
    De där månadernas pappaledighet avgör inte vem som är en bra pappa eller inte. Det är en uppfattning som bara finns i Sverige, och bara sedan c:a 25-30 år tillbaka. Med den logiken, skulle alla pappor i världshistorien fram till dess ha varit dåliga pappor, och alla i exempelvis arabvärlden, Asien, Afrika, Sydamerika och Sydeuropa fortfarande, samt övervägande i Östeuropa och USA - samt naturligtvis hos alla naturfolk där könsrollerna är skrivna i sten - och det måste väl alla förstå att så inte kan ha varit eller är fallet!

    I nästan alla kulturer är det, och har varit, så att pappans viktiga roll kommer senare i barnens liv. Han behöver inte ha gett flaskor, bytt blöjor eller passat dem när de var små. Det handlar om helt andra saker - om att föra barnen ut i livet. T.ex. att han ska kunna säga till mamman - som ofta är mycket harigare kring barnen - att "NEJ Kalle behöver inte ha på sig vinterkläder, det är vår nu, och nu går han och jag och fiskar". Och när det gäller döttrar, så är det oftast så att när en flicka/kvinna bär som en osynlig prinsesskrona på huvudet... så är det hennes far som har satt dit den. 

    Det är ingen tvekan om att pappor ÄR otroligt viktiga, och därför anser jag även att det var fel att ensamma samt lesbiska kvinnor fick rätt att göra insemination. (Att ensamma kvinnor får adoptera, kan man försvara med att det är bättre att de barnen får EN förälder än ingen alls.) För de barnen kommer att sakna mycket i sin mentala make-up - men av någon märklig anledning brukar det alltid vara SAMMA människor som skriker om att detta ska vara tillåtet, och hyllar ensamma morsor, som även skriker om att pappor måste ta pappaledigt för annars tar deras barn skada för livet. Ingen logik alls, ingen hemma på loftet...

    Håller med om en del men inte riktigt det där med ensamstående. Alla pappor är inte bra pappor och ibland är det bättre att vara ensam. Det behöver inte alltid vara så att barn till ensamstående föräldrar ?saknar mycket i sin mentala make-up?. Det finns många barn till ensamstående som det har gått väldigt bra för.

    Hade du träffat ett av mina barns pappor hade du nog tyckt samma sak. Man kan ha andra manliga förebilder ,morfar , vänner , styvpappa osv. Tänk dig hur många som har varit ensamstående genom tiderna efter att pappan kanske har dött i krig eller vadsomhelst.

    Varför ska man inte hylla ensamstående mammor menar du? Du pratar om det som att det är något slags politiskt statement att vara ensamstående. De flesta har inte planerat det. Man kan bli oplanerat gravid och förhållanden kan ta slut , personer kan gå bort. Man gör det bästa av situationen och så ska personer som du göra politik av det. Som att man måste vara vänster och woke , tro mig , det är inte första gången jag hör sånt .. jag var själv ensamsteånde  i många år och röstar höger. Barn till ensamstående mår inte heller bra av att höra att de är utdömda från början, 


    Men visst , tycker inte heller det finns nån logik i att man samtidigt ska tjata om att det är livsviktigt att pappor är föräldralediga.

  • Anonym (JK)
    Anonym (E) skrev 2024-04-26 16:15:27 följande:

    Det här tror jag är en anledning till att många kvinnor blir utbrända. Många män missar hälften av alla sysslor som behöver göras och tror att resten gör sig själv. 


    Har du barn? Hur mycket gör du hemma idag? Och är man hemmafru är det ju ofta för att man har små barn man vill vara hemma mer med. Jag har två, visserligen ganska små barn men här går tvättmaskinen varje dag. Det är alltid tvätt som ska tvättas, hängas på tork, plockas ner från torkställningen och sorteras. Diskmaskinen ska fyllas och tömmas. Är familjen hemma så blir det på något sätt kaos i köket på 5 minuter oavsett hur nyligen jag plockade eller torkade bord/bänkar. Jag vet inte hur många gånger jag behöver dammsuga och torka golv. Oavsett hur nyligen jag gjort det så är det grisigt två sekunder senare. Har jag precis dammsugit så lovar jag att barnen springer in och vänder en stövel med grus upp och ner över golvet. Det ligger alltid leksaker överallt. Blommor ska vattnas, ibland planteras om. Det ska lagas frukost, (lunch), middag och mellanmål. Det ska plockas undan efter detta. Mat ska planeras och handlas. Vi lagar mycket från grunden, bakar bröd osv och det tar sin lilla tid, även om man ofta kan multitaska. Det ska gås ut med sopor, vilket är ett mindre projekt när man sopsorterar. Detta ska även köras till återvinningen. Fönster ska putsas. Just nu är det små ketschuphänder på köksfönstret och då tog jag ändå en fönsterputsrunda nu i veckan. Toaletterna ska städas. Dvs toalettstol, handfat, spegel, duschen (inkl avlopp). Det ska inte göras typ en gång i månaden och mitt ex som viftade med toaborsten och sa "den här kan vi väl slänga för den använder man ju ändå aldrig" har fel.. Det är massor av saker som ska planeras gällande barnen och högtider. Utflykter, födelsedagar, midsommar mm - bjuda, planera, laga matt, baka osv (presentlistor, julklappslistor och gud vet vad till hela släkten) Det ska ordnas kläder inför varje ny årstid och det ska alltid finnas i rätt storlek. Sedan är det tandläkarbesök, bvc, utvecklingssamtal och lappar som ska lämnas in till förskolan. Det ska skjutsas till aktiviteter och det blir antagligen värre ju äldre barnen blir. Djuren ska ha mat, vaccin, veterinärbesök osv. Och så har vi ju trädgården, odlar man mycket, har höns och lite så så kan det vara ett heltidsprojekt bara det... Jag skulle kunna fortsätta bra mycket längre ..


    Har man inga barn hemma och bor i lägenhet är det ju en annan femma, men då är det kanske inte det typiska "hemmafrulivet" heller?  


     


    Jag har ingen trädgård eller höns men allt det andra (minus diskmaskin för det har jag inte så diskar för hand) har jag gjort när jag har varit ensamstående och alltså försörjt hela familjen själv samtidigt, hade bara hjälp av mamma som passade barnen när jag jobbade (och som jag betalade en slant för det). Så jag vet inte om jag köper att du inte kan jobba alls för att du gör det.. nästan alla mammor gör det mesta av det (utom höns). Många ensamstående gör det + försörjer sina barn själva. Många mammor jobbar heltid och gör det.

    Jag har aldrig jobbat heltid när jag har haft småbarn eftersom jag har haft jobb där jag inte har behövt det , jag kan tänka mig att det är svårt att få ihop det..men att säga att man inte kan jobba alls , speciellt om barnen är i skola eller förskola .. nja. Det är en sak om du inte vill jobba och din man är med på det upplägget. Men att säga att du absolut inte skulle ha tid att jobba blir lite fel när det finns så otroligt många mammor som gör allt det du beskriver och ännu mer och jobbar också. 


    Men ja som sagt så är jag absolut för att man är hemma länge med småbarn, min yngsta började inte på förskola förrän han var 2.. och att man går ner i arbetstid om man kan när man har barn. Jag vill helst inte jobba heltid när barnen är små.

  • Anonym (JK)
    Anonym (M) skrev 2024-04-27 13:17:27 följande:

    Jag lever i ett förhållande där jag arbetar mest och min kvinna sköter om det mesta i hemmet. Vi har ingen 100% fördelning utan hon hjälper till en del med företaget och jag städar eller lagar mat ibland. Vi har gjort så att hon tar ut en del lön så att det inte blir tokigt med pension osv. Hon gör ju arbete för bolaget så inga konstigheter.

    Tycker det är väldigt skönt och harmoniskt. Istället för att båda ska stressa hela dagarna så har hon rätt lugna dagar och jag kan varva ner när jag kommer hem. Hon har middagen färdig och servar mig osv. Också mycket trevligare att ibland kunna mötas i dörren av en naken och sugen fru än en stressad och grinig sådan.


    Hoppas hon inte möter dig naken när barnen är hemma bara ..Annars är det väl inget fel om det passar er. 
Svar på tråden Drömmer om att vara hemmfru