Inlägg från: Anonym (Fick inte komma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fick inte komma)

    Okej att inte bjuda båda i ett gift par?

    Anonym (Jgblfjl) skrev 2024-04-24 10:08:22 följande:

    Nja: <Ja, jag skulle aldrig själv låta bli att bjuda syrrans man eller mammas nya på födelsedagar bara för att.
    Däremot vid andra tillställningar och göromål. Bara för att syrran är gift och jag sambo så måste inte våra respektive med på allt hela tiden. Vi måste inte med på allt de på varsitt håll gör heller.>

    Händer ofta att jag, pappa och syrran reser tillsammans. Eller jag, syrran och mamma. Jag, sambon och mamma el pappa, pappa och syrran, jag och mamma och vice versa. Alla tänkbara konstellationer.
    Jag och syrran gör något tillsammans väldigt ofta utan att ha med våra partners. Verkar näst intill vara ett väldigt syndigt beteende enligt vissa här.
    Jag och systern är båda barnfria/lösa. Men är det verkligen så att barn förändrar allt? Att när de kommit, om de kommer öht, så anser många att man aldrig någonsin delar på den "nya" familjen.
    En förälder kan inte längre bjuda båda sina barn utomlands, utan måste då bjuda bådas familjer med barnbarn också? Fast jag gissar att de som sitter ihop med sina "nya" familjer inte är dem som rest och hittat på andra saker i olika familjekonstellationer innan familjebildning heller. Att det alltid varit alla eller ingen. Otänkbart att ett vuxet barn och en förälder gör saker tillsammans?

    Ni som absolut inte vill dela på er familj. Kan ni inte se fördelen att som äldre kunna få åka på tex. spahelg tillsammans med ett av dina barn utan att bjuda med dennes partner och barn också?


    Det viktigaste är ju att det inte blir "snett". Alltså att t.ex. det äldre paret bjuder två av sina barn med familjer på en charterresa, men det tredje barnet får bara följa med ensamt eller inte alls, för att det äldre paret ogillar hans/hennes partner. Sådant förbättrar ju inte heller relationerna för framtiden.

    Födelsedagsfiranden är även ganska "officiella" tillställningar. Det är inte bara som att ett par syskon råkade titta in hos sina föräldrar på väg hem från jobbet - utan det är planerat, folk är inbjudna. Att då inte få komma med, skulle kännas som ett aktivt avståndstagande från deras sida. 

    Jag blev inte bjuden när min dåvarande svägerska gifte om sig, jag fick sitta hemma med ungarna medan min ex-man (som alltså var min make då) gick dit ensam. Hans syrras nye make var en lokal kändis, och det var ett stort reportage från bröllopet i lokaltidningen med mingelbilder, och där var min make också på bild med sin bordsdam. Jättekul. Sådant förlåter man aldrig. Detta - att han gick dit fast jag inte var bjuden - var en av de sakerna som jag hade i åtanke, den dag då jag  beslutade mig för skilsmässa. Han borde ha varit på min sida, och stannat hemma han också när inte jag fick komma.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (XX&) skrev 2024-04-24 10:00:20 följande:
    Tillhör familjen gör de väl? Bara inte kärnfamiljen. 

    Jag håller i övrigt med om att det är ett ohälsosamt fokus på ursprungsfamiljer i vissa släkter och det är en av många anledningar till att relationer går i kras. 
    Ja, det är ett "klantänk". Allra värst är det i vissa sydländska kulturer - där är det de biologiska släktingarna som utgör klanen hela livet, det är de som håller ihop. Ingifta hustrur är bara ingifta, de räknas aldrig riktigt, dem kan man alltid göra sig av med igen. Men barnen (inom äktenskapet födda barn) stannar i klanen, till och med om det krävs våld för att säkra detta.

    Men jag har märkt att vissa svenska familjer har samma tänk, eller en del av det i alla fall.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (M) skrev 2024-04-24 14:56:58 följande:

    Jag skulle inte vilja ha alla i ?familjen? med och kan ju tycka om någon ingift. Tycker inte det måste ha med blodsband att göra utan man ska väl få ha det som man vill på sin egen födelsedag, oavsett det är släkt eller ej. Umgås inte ens med syskonen personligen, låt folk ha som de vill är vad jag vill säga med mitt inlägg


    Och du bryr dig inte om att detta förstör relationerna framåt i tiden? Jag tror att man tjänar i längden på att vara lite diplomatisk. Bjud in alla som enligt etiketten "bör" bjudas, på de "officiella" firandena. Typ födelsedagsfest, bröllop, dop. Sedan kan man om man vill träffa bara de biologiska släktingarna i något sammanhang som inte är så laddat, om man vill det. 
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (M) skrev 2024-04-26 17:21:13 följande:
    Umgås du aldrig med några utan din fru?
    Men även om man gör det, så är det stor skillnad på 

    a) ett stort jubileum som t.ex. en jämn födelsedag (eller ett bröllop) och t.ex. en tjejmiddag, ett AW eller en krogrunda med t.ex. det gamla kompisgänget där INGEN har med sin partner

    och 

    b) en familjehändelse, eftersom en svåger (liksom en svägerska, svärmor, svärfar, svärson, svärdotter) officiellt hör till familjen. Att inte bjuda en av dessa personer på en familjehändelse, är ett väldigt tydligt avståndstagande från den personen som individ.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (M) skrev 2024-04-26 22:20:09 följande:
    Varför ska det vara skillnad för att du säger det? födelsedagsbarnet kanske inte ser det som du. Får man inte bjuda in sina kompisar till födelsedagsfesten då om man vill eftersom du anser att det är en familjehändelse?
    Klart man får, men först och främst måste alla familjemedlemmar bjudas in. Detta gäller om man har normal kontakt med sin familj överhuvudtaget. En del människor har tagit avstånd från sin ursprungsfamilj, efter en uppväxt av sexuella övergrepp, misshandel och/eller svek, och skaffat en ny "familj" i sina vänner. I så fall är det förstås en annan sak.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (M) skrev 2024-04-26 23:08:14 följande:
    Eller så får man göra precis som man vill själv och bjuder eller inte bjuder av vilka skäl man själv anser tunga nog och struntar i dina regler för detta
    Det är inte bara "mina" regler utan allmänna umgängesregler. Titta i vilken etikettsbok som helst. 

    En annan tanke: om en ursprungsfamilj är så där väldigt nära och inkrökt i sig själv, så är det ju också en idé att de inte skaffar partners. Eller bara har typ KK:s. Men inte riktiga partners, som förväntar sig att komma först - men gång på gång prioriteras bort för den biologiska ursprungsfamiljen. 
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (M) skrev 2024-04-28 00:54:14 följande:

    Spelar ingen roll även om det vore sant, finns annat än etikett att prioritera här i livet

    Ja då får du väl säga åt TS att det var dumt att hon gifte sig då


    Nä, men det var dumt att hon gick på syrrans kalas. Hon borde antingen ha ställt ultimatum att maken skulle få komma också, annars kommer inte hon heller - eller bara tackat nej utan förklaring och låtit syrran lägga ihop två och två själv.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (M) skrev 2024-04-28 01:06:31 följande:
    Fast nu svarade jag dig på att du tyckte man inte ska skaffa partner, vad tänker du att TS har för nytta av det rådet?
    Jag pratade generellt om sådana familjer. TS är ju inte som sin syster, vad jag förstår. 
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (J) skrev 2024-04-28 08:48:44 följande:
    Man bara tackar nej givetvis.

    Det är också en etikettbrott att peka på andras etikettbrott eller kräva att värden bjuder gäster som är inte bjudna.

    Antingen bryr man sig om etikett eller inte.

    Det fungerar inte så med etikett att du väljer ut vilka etikettregler som passar dig och struntar i dem du inte gillar om du ska ha etikett som argument.
    Fast nu var det ju mellan två systrar, som borde kunna prata öppet - och i förtroende - med varandra om precis allting. Om de inte har en mycket dysfunktionell relation. Hade det varit någon annan relation utanför den närmaste familjen, så hade jag inte föreslagit att hon skulle ta upp ämnet.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (J) skrev 2024-04-28 09:12:30 följande:
    www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/03/08/10123/

    blogg.vett-och-etikett.com/papeka-inte-vilka-andra-ska-eller-inte-ska-bjuda/

    Man frågar inte om man får ta med andra.

    Man tackar nej om man är inte nöjd . 

    Lustigt att du anser att etikett och uppfostran gäller när det passar dig.

    Magdalena Ribbing har ofta sagt att " värsta etikettsbrott man kan göra är att påpeka att någon annan gör fel. " 
    ...och det stämmer som huvudregel, men sedan finns det undantag. Och jag tycker, att om en hel familj kommer att splittras annars (för att TS bara slutar umgås med sin syster), och systern inte har en aning om varför, för att man inte får upplysa henne om att hon gör fel i vissa sammanhang, så är det snällare även mot henne (systern) att upplysa, än att bara dra sig undan - och så rinner kontakten ut i sanden. 

    Och när det gäller den du svarade nu, så var det också force majeur anser jag. Hade det varit bättre att mannen hade fått gå på den här festen ensam, och så hade värdinnan kanske förfört honom där? Ja mannen kunde ju också bara ha tackat nej, men eftersom det så uppenbart låg onda avsikter bakom inbjudan, så tycker jag att det var rätt med en öppen markering även i det speciella fallet. Annars hade kvinnan kanske fortsatt med sina raggningsförsök.
  • Anonym (Fick inte komma)
    Anonym (J) skrev 2024-04-28 12:55:20 följande:

    Anonym (Fick inte komma) skrev 2024-04-28 12:09:04 följande:
    Fast nu var det ju mellan två systrar, som borde kunna prata öppet - och i förtroende - med varandra om precis allting. Om de inte har en mycket dysfunktionell relation. Hade det varit någon annan relation utanför den närmaste familjen, så hade jag inte föreslagit att hon skulle ta upp ämnet.
    Du har rätt till dina åsikter såklart.
    Men etikett och personliga åsikter är olika saker.
    ...etiketten går dock inte utöver precis allting. SYFTET med etiketten är inte att splittra familjer. Syftet är att det ska gå lättare och smidigare att umgås, men sedan får man göra undantag när det finns speciella omständigheter. 

    Du minns väl vad Jesus sa om dem som "hörer lagen" respektive dem som "görer lagen"? Skrattande Det gäller att göra rätt enligt ANDEMENINGEN av lagen, inte att följa den blint.
  • Anonym (Fick inte komma)
    molly50 skrev 2024-04-28 14:22:50 följande:
    Ja,det står dig fritt att tycka. Jag sitter inte ihop med min man,men skulle bli ytterst förvånad om min syster plötsligt skulle utesluta honom från en fest.
    Det är en annan sak om det är t ex en tjejfest. Men det här handlar om en födelsedagsfest.

    Jag skulle vilja veta varför då det kan finnas andra orsaker än att man själv väljer vilka man vill bjuda.
    Jag skulle vilja veta om han hade gjort något som gör att han inte blir bjuden t ex.
    Men exakt. Det är ett så grovt etikettsbrott, att man inte kan låta bli att tänka att det måste ligga något allvarligt bakom, som man själv inte sett. Han kanske har tafsat på någon av kvinnorna på en tidigare fest? Eller ännu värre: på något av barnen? Eller har han kräkts i diskhon? Sagt något oförskämt? Gjort helikoptern?
Svar på tråden Okej att inte bjuda båda i ett gift par?