• AHAS

    Mitt 9 årig barn är GENI

    Mitt 9 årig barn som går på 3 åk är geni. Han är otrolig duktig. Han läser flyttande sen han var på ettan. Han kan allt på matte i sitt 3 åk så har sin lärare lånat 4 åk matte bok, han beklagar att det är jätte lätt ändå och han vill uttmanar sig mer. han kan avancerad Engelska och kan förstå allt, han är bäst i klassen på Svenska trots att hans föräldrar har utländska bakgrund och vi pratar modermål språk hemma. Han förstår avancerad kunskapliga dokummentärer liksom mediciniks eller historisk eller vad som hels. han kan förklara kompliserat information på lätt och enkelt sätt. VG och full betyg på allt. Han beklagar att han går på skloan utan nytta för att han kan allt och tycker att allt är väldigt lätt.   Vi har funderat lite att han kanske kan hoppa till 4 åk men jag är väldigt tveksamt att diskutera det med skolan då han är ganska kortväxt även hans mående och beteende är ganska barnsligt därför är jag rädd att han inte kommer klara sig sociala relationer med äldre klasskamrat. Hur kan jag hjälpa honom att han utnyttjar sin intelligens för att tjäna sig själv och tjäna samhället? Vilka myndigheter som kan hjälpa till såna smarta barn? Vad rekommenderar ni? har ni erfarenhet om såna situationer?


    Mamma
  • Svar på tråden Mitt 9 årig barn är GENI
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (1234) skrev 2024-04-22 09:01:56 följande:
    Varför skulle det inte finnas särbegåvade barn nuförtiden? 
    Och varför skulle han ha autism? Bara för att man har högt IQ behöver man inte ha autism. 
    Helt rätt. Ta en titt i universitetskorridorerna, de borde ju vara fyllda av autister.... Dvs inte alls ett rimligt antagande.
  • Anonym (Ytlig)
    AHAS skrev 2024-04-22 08:01:04 följande:
    Han får lära sig svenska från skolan ,inte hemma. trots att du är inte nöjd om mitt språk men jag har stor lycka i Sverige ändå och kan utföra mitt jobb utmärk. Jag jobbar på en av störta farmaceutiska företag i Sverige och bor i hus som kostar flera miljöner, har fin bil och reser lyx resa varje år. Jag säger det här till dig bara för att du ska veta att det finns olika sätt att man kan levererar bra jobb ändå..Du behöver inte vara ytlig.
    Det verkar vara du som är ytlig, sett till ditt inlägg ifråga.
  • Anonym (?)
    Anonym (Ytlig) skrev 2024-04-22 18:19:49 följande:
    Det verkar vara du som är ytlig, sett till ditt inlägg ifråga.
    +1 på den. Verkar vara väldigt viktigt att hävda sig med ytliga tillgångar.
  • Fliselisan

    Har läst tråden och undrar vad det är för skola som ger betyg i åk 3? Nu för tiden så har barnen A,B, C osv och inte g eller vg, och betygen ges först i åk 6.

  • Jemp
    Fliselisan skrev 2024-04-22 20:40:28 följande:

    Har läst tråden och undrar vad det är för skola som ger betyg i åk 3? Nu för tiden så har barnen A,B, C osv och inte g eller vg, och betygen ges först i åk 6.


    Här får de omdömen från ettan, når målen/ når över målen/ når inte målen. Jag antog att det är sånt ts syftar på. 
  • cosinus

    Jag tycker du tänker helt rätt som inte vill flytta upp honom en klass om han inte är mogen socialt. 

    Jag var den ungen när jag gick i trean. Räknade femmans mattebok och hade otroligt lätt för allt.

    Min ena son har också varit där. Hans kompis flyttade upp och hoppade över årskurs fyra och jag frågade då min son om hans tankar om det. Svaret var typ "Det kommer gå bra, han är jätteduktig. Men jag är bättre" Dock var det aldrig aktuellt för min son för han var som din inte tidig socialt.

    Jag utbildade mig i slutändan till civilingenjör. Tyckte även universitetet var enkelt. Men sen om folk tycker man nyttjar sin fulla potential. Det är ju mer tveksamt. Jag lever ett liv jag vill leva, som passar mig och tycker om mitt arbete. Men jag räddar inte världen och jag hade garanterat kunnat tjäna mer pengar om jag gjort andra val. Men jag vill inte göra saker jag inte tycker om bara för att jag skulle kunna.

    Min son går årskurs två på gymnasiet nu. Tycker också skolan är enkel. Överanstränger sig inte men umgås med vänner, tränar, har bra betyg och har roligt.

    Han hade mest kunnat gå igenom med A i allt om han velat men han vill inte och jag tycker det är sunt på sitt sätt. Han ser till att ha A i det han tycker är kul (allt som går räkna) och resten nöjer han sig med typ C. Visst han kommer inte in på läkarutbildningar men det vill han ändå inte så det finns eg ingen anledning för honom att jaga den typen av betyg. 

    När man har lätt för sig är det lätt att folk nästan blir provocerade om man inte levererar fast man hade kunnat. Men jag tycker det är viktigt att också göra det man vill. Man är inte en maskin.

    Sen är det helt ok att vara otroligt driven och duktig om man vill lära sig allt och naturligtvis jättekul så länge barnen har det drivet. Men jag tycker man får vara lite försiktig också. Är man van att alltid vara bäst blir förväntningarna höga och då kan man ibland få höra att det är ok att misslyckas någon gång också.

  • Mrs Moneybags
    Fliselisan skrev 2024-04-22 20:40:28 följande:

    Har läst tråden och undrar vad det är för skola som ger betyg i åk 3? Nu för tiden så har barnen A,B, C osv och inte g eller vg, och betygen ges först i åk 6.


    Man får ge betyg från åk 4 numera. Men det är inte alla skolor som gör det. 

    Innan dess fick i alla fall vi skriftliga omdömen som var tydliga. 
  • Anonym (M)

    Ja känner igen de mitt barn ligger också långt fram i dax läget e 9år med å börjar känna sig omoteverad att de inte kommer framåt,
    Tar hem böker å jobbar hemma med för att de e kul med skola,
    Ja sa till skolan  att de ska mixa klasserna till 4an , med de tyckte inte att man ska göra så, ja tyckte att de tar alla som vill framåt å lär sig snabbt å tycker  skolan e kul i en klass så de kan köra på , så kan ju de som inte e så intresserade få gå e annan slipper de störa med :)!!

  • Anonym (Bv)

    Låt han va barn varför stressa fram, lever ni hans liv eller får han göra de han vill?

    Fick en i min klass som hoppade upp, gick inte så bra i livet för han. Stenhård pappa som krävde alldeles för mycket så han blev knäckt 
    Slutade så illa att han fick många år i fängelset 

  • Anonym (Suck)

    Varför måste man prestera och leverera då?

    Jag kunde själv läsa vid 2-3-års ålder och är med i Mensa sen många år. Mina föräldrar hetsade dock aldrig mig i skolan eller skulle pressa mig till det yttersta där utan jag fick utlopp genom att jag helt enkelt fick läsa mkt hemma och vidga mina egna vyer så. 

    Har en akademisk examen idag och bra jobb men har valt att inte maxa karriären utan även se till annat i livet med.

    Är tacksam att jag inte blev pressad att försöka maximera mig, det är nog med press på människor som det är.

Svar på tråden Mitt 9 årig barn är GENI