Inlägg från: Anonym (Suck) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Suck)

    Mitt 9 årig barn är GENI

    Varför måste man prestera och leverera då?

    Jag kunde själv läsa vid 2-3-års ålder och är med i Mensa sen många år. Mina föräldrar hetsade dock aldrig mig i skolan eller skulle pressa mig till det yttersta där utan jag fick utlopp genom att jag helt enkelt fick läsa mkt hemma och vidga mina egna vyer så. 

    Har en akademisk examen idag och bra jobb men har valt att inte maxa karriären utan även se till annat i livet med.

    Är tacksam att jag inte blev pressad att försöka maximera mig, det är nog med press på människor som det är.

  • Anonym (Suck)
    Jemp skrev 2024-04-24 07:20:05 följande:

    Jag håller med om att man inte ska bidra till press, men vad får dig att tro att det är det det handlar om? 


    Du säger ju själv att du är medveten om att man kan prestera bra/tidigt utan press. 


    Det blir lite som att inte låta ett barn springa av sig för att elitidrott kan innebära press. Hjärnan måste också stimuleras. För min son handlar det tex om hur många år han ska behöva räkna saker han kunnat sen han var 4, att hantera att han blir ledsen för att det bara är dåligt att kunna saker (då får man inte lära sig vilket är det bästa han vet), hantera oro att det inte skulle finnas mer (tex matte) att lära sig (det finns det absolut, men han får ju inte se det i skolan). Att hållas tillbaka i läsningen Osv. 


    Jag tycker hela Ts osar av press. Hoppa upp en klass, tjäna samhället, betygsprat för en 9-åring. Det låter för mig mer som prestation än att 9-åringen ska få glädje och utlopp för sin talang. Jag ser inte en TS som handlar om barnet utan en TS som handlar om en skrytsam förälder.

    Jag fick tex mer avancerade böcker för läsläxa än resten av klassen, men det gjordes ingen grej av det. Jag fick på min nivå bara, de som var osäkra läsare fick enkla böcker, de som var på en standardnivå för åldern fick för sig.

    Jag vänder mig mot prestationspress både för knopp och kropp på barn i den åldern helt enkelt.
Svar på tråden Mitt 9 årig barn är GENI