• Anonym (Nja)

    Någon som varit med om falsk anmälan?

    Blivit falskt anklagad för misshandel av mitt barn och anmäld till Soc. Men inte Polisen. Känslan av att bli falskt anklagad är hemsk. Personen som anmälde (som jobbade i vården) har efteråt fått skarp kritik av IVO för sitt dåliga arbete generellt och vi funderar på att polisanmäla också. Det var jätteviktigt för mig att på något sätt få upprättelse. 


    Vår upplevelse med Soc var vidrig. Hur går det för er? 

  • Anonym (Nja)
    Anonym (Ja) skrev 2024-04-20 12:33:02 följande:
    Du har ingen aning vad du snackar om. Har du någonsin blivit utsatt för en orosanmälan själv? Det är samtal, misstankar åt alla håll och kanter och om soc "känner" att det finns en oro så prackas det på s.k. frivilliga insatser, som snabbt blir tvingande om man inte går med på dem. Man finns kvar i deras rullar i flera år framöver och kommer det då fler såna som du som "oroar sig" så läggs det snabbt på hög och soc gör fler och fler insatser för att det måste ju finnas något fel när det fortsätter komma in anmälningar osv osv. Minsta är väl 6-12 månader som man liggar kvar i deras system, även om den första anmälan inte leder till något! Föreställ dig den oron att gå omkring med under hela den tiden, med stress, sömnproblem och annat! Bara för att såna som du känner en "oro", utan något som helst tillstymmelse till bevis! Vem fan behöver fiender med såna "vänner".....

    Så jo, det gör otroligt mycket skada!! Det minsta man kan göra är att ha BEVIS i form av att personen sagt något, att man faktiskt sett våld mot personen eller vad som helst påtagligt!

    Instämmer delvis. Om Soc hade varit bra på det de gör hade en felaktig anmälan inte varit så illa, men vår erfarenhet är tyvärr att de är både okunniga och allmänt oskickliga. Det var högre kvalitet på mina fördjupningsarbeten i gymnasiet än på det de gjorde. Vissa grejer visste man inte om man skulle skratta eller gråta åt för att det var så korkat. De hittade på jättekonstiga saker om oss som hade varit hur lätta som helst att kolla upp om det stämde, men de hade väl inte lust med det. Det var väl roligare att ljuga ihop något, eller vad vet jag? Jag vet att det här låter helknäppt, men det var så. 


    Soc gjorde vår familj väldigt illa, främst barnet, ironiskt nog. 

  • Anonym (Nja)
    Anonym (Ja) skrev 2024-04-20 12:45:30 följande:
    Jo, det gör de faktiskt. Som sagt, det märks att du inte har en aning vad du talar om! Nej, de omhändertar inte barn hur som helst men det finns många steg innan dess med många andra insatser, omhändertagande är verkligen inte det första de gör utan det sista.
    Jag, och framför allt mitt barn, hade önskat att det du skriver här vore sant. Men det är det inte och mitt barn lider fortfarande, långt efteråt, av det Soc - och den falska anmälaren - utsatte hen för. 
  • Anonym (Nja)
    Anonym (Ja) skrev 2024-04-20 13:55:16 följande:
    Lider med er! Jag trodde verkligen att de såg till att ha någonting på fötterna innan de slet barn ur sina hem hur som helst, men det här visar tyvärr bara ännu tydligare varför man ska vara försiktig med sina egna hjärnspöken innan man "hjälper" sina vänner med en orosanmälan.

    Tack! Man kan förmodligen ha tur eller otur med sin handläggare. Vi hade flera vårdgivare som försökte stoppa Soc, men de lyssnade bara på anmälaren. Det ska ju inte kunna hända, det som hände oss. IVO ska få titta på det så får vi se vad de säger. Enligt vården har Soc gjort flera fel. 


    Det är svårt detta. Soc ska ju vara en myndighet som hjälper och man ska kunna lita på dem. De har enorma befogenheter och får både ta barn från sitt hem och sina föräldrar och frihetsberöva utan rättegång. Med såna befogenheter behöver det ställas enorma krav på personalen, men jag tror att det är för få som kan tänka sig att jobba där för att det ska vara möjligt att hitta folk som lever upp till de kraven. 


    Soc är en organisation med uppenbara problem - stress, stor personalomsättning (vilket ger kunskapsdränering och erfarenhetsbrist), kunskapsbrist gällande bla neuropsykiatriska funktionshinder och ungdomar i kriminell miljö. Personligen skulle jag ha svårt att orosanmäla när jag sett vad de här bristerna kan leda till i praktiken. Men om jag såg uppenbar misär så skulle jag ändå orosanmäla. 

  • Anonym (Nja)
    Anonym (Ja) skrev 2024-04-20 16:29:41 följande:
    Kan vara skriva under på det som du skriver, alltihop. Jag tror ärligt talat att soc har alldeles för stora befogenheter dessutom. Och ja, självklart anmäler man om man VET att barn far illa, men det är just den skillnaden då mellan att veta och att i sitt eget huvud skapa omständigheter som man inte vet ett dugg om.

    Ja, det är läskigt vad mycket de får göra. Jag och min man blev frihetsberövade en vecka i Soc regi och delvis frihetsberövade ytterligare fem veckor. Barnet ännu längre i och med att hen också var i ett jourhem mot sin vilja. På pappret står det att alltihop var frivilligt, men det var det verkligen inte, för alternativet de gav var att vi förlorade vårdnaden. 


    Sitter man oskyldigt häktad kan man få ekonomisk ersättning. Vi får ingenting. 

  • Anonym (Nja)
    Anonym (Komplicerat) skrev 2024-04-20 18:28:45 följande:
    Frågan är varför ni fick detta från första början? 
    Barnet blev sjukt men när vi sökte vård fick barnet ingen hjälp utan det gjordes istället en orosanmälan för ngn påstod att symptomen berodde på vanvård/misshandel. Flera andra i vården försökte stoppa soc vansinniga tilltag, men lyckades inte. Så länge soc höll på kunde vården inte undersöka barnet (för barnet mådde så dåligt av det soc utsatte hen för), så det dröjde flera månader innan hen kunde få rätt diagnos och medicinering. 
  • Anonym (Nja)
    Anonym (P) skrev 2024-04-20 18:04:48 följande:
    Jag förmodar att det handlar om ett utredningshem. Det finns nog få föräldrar som hellre förlorar sitt barn än att bli frihetsberövade tillsammans med barnet.
    Ja, precis så var det. (Och barnet tycker likadant.)
  • Anonym (Nja)
    Anonym (Ja) skrev 2024-04-20 19:07:59 följande:
    Fruktansvärt!! Hoppas ni får lite upprättning via IVO sedan  // Gråter Nej, det där med "frivillighet" är ungefär lika frivilligt som att låta bli att rösta på Putin om man bor i Ryssland....
    Tack! 
  • Anonym (Nja)
    Anonym (M2) skrev 2024-04-20 20:12:42 följande:
    Om ditt barn behövde får undertiden soc var inblande så skulle ni tagit barnet till läkare med en gång. För nej, soc stoppar aldrig ett barn från att undersökas av läkare. 
    Soc var absolut inte emot att vi tog barnet till läkare! Var lite otydlig. (Det är svårt att berätta utan att lämna ut för mkt info om barnet.) Det var vården som sa att så länge barnet var med om det Soc bestämde så kunde de inte diagnosticera. De kunde inte avgöra vad som var sjukdomssymptom och vad som var stressreaktioner på Soc. åtgärder. 
  • Anonym (Nja)
    Anonym (Ftpl) skrev 2024-04-20 21:59:27 följande:
    Dom inleder inte något då det står klart och tydligt från räddningstjänst och polis att larmet var falskt. Grannarna undrar ju och det kan jag inte göra något åt.

    Vad skönt! 


    Jag tycker också att du ska polisanmäla det som hände. En del jurister har ju fri rådgivning vid ett tillfälle. Du skulle kunna kolla med någon av dem först så att du har lite mer på benen när du pratar med Polisen igen. 


    Jag funderar på om Brottsofferjouren kan hjälpa dig också. 


    Oron och sömnproblemen lägger sig förmodligen med tiden, men är det riktigt svårt så finns det hjälp om du ringer vårdcentralen. Sover man inte skiter sig ju så mycket annat, så det kan vara värt att få hjälp med det om det drar ut på tiden. 

    Det är ju toppen att du har dina föräldrar som stöttar! Utan socialt nätverk är man rätt körd när det krisar. Jag har tänkt på det ofta under det vi har varit med om, att tänk om jag hade varit ensamstående och utan socialt nätverk. Då hade jag nog varit på psyket nu och mitt barn kanske inte fått rätt vård utan satts i familjehem istället. 


    Grannarma får tro vad de vill, tänker jag. Jag småpratar som vanligt. Det är ju också ett sätt att visa att läget är ok. 

Svar på tråden Någon som varit med om falsk anmälan?