Inlägg från: Anonym (Utlandssvensk) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Utlandssvensk)

    Bra lön för två utan barn+skulder?

    Tjänar du 40 000 så kommer ni ha ca 30 000 att röra er med. Ni kommer inte svälta, men ni kommer behöva leva hyfsat sparsamt om ni ska ha råd med både hus och bil. 

    Ett problem kan bli att få lån. Bankerna är som regel skeptiska till att bevilja lån om man inte har deklarerat i Sverige åtminstone en gång (been there, done that). Att ni bara har en lön kan också ställa till det. Du kan räkna på det här tex: www.sbab.se/1/privat/lana/bolan/sa_mycket_kan_du_lana.html.
    Glöm inte pantbrev och lagfart.

    Bensin är dyrt, så det är dumt att bo för långt från jobbet. El är billigare men elbilar i bra skick kostar en del. 

    Som du säkert vet av erfarenhet så är det också ganska mycket pengar som går åt i början när man ska etablera sig i ett land. Förutom kostnaden för en eventuell flytt av bohag så är det försäkringar som ska skaffas, mobilabonnemang, andra abonnemang som elnät och sophämtning, möbler, trädgårdsprylar etc.

  • Anonym (Utlandssvensk)
    Henrik S skrev 2024-04-18 18:48:19 följande:

    Jag har för övrigt funderat kring att leasa en (el)bil istället för att köpa - det är kanske ett bättre alternativ för att spara pengar? 🤔


    Njae, man betalar en hel del extra för bekvämligheten, och är låst till avtalet i X månader.

    Fördelen för er är möjligen att ni slipper att lägga en stor klumpsumma i början när ni har många andra kostnader. 

    Ett alternativ, om ni kan hitta en lägenhet hyfsat nära allmänna kommunikationer, arbete och matbutik, är att skjuta upp bilköpet ett tag och hyra bil när det behövs. Behöver du köra i jobbet är det ganska vanligt med tjänstebil, så det är inte säkert du behöver skaffa en egen bil för det. 
Svar på tråden Bra lön för två utan barn+skulder?