Inlägg från: Anonym (D) |Visa alla inlägg
  • Anonym (D)

    Bör barn (från 16 år) få välja juridiskt kön utan att ha fått diagnos?

    Lagen berör inte bara de få som avser byta. Kön är inte bara viktigt för transpersoner eller andra med könsidentitetsstörning. Det är viktigt för alla!
    För mig är det en djupt liggande sak.
    Jag är inte bara en livmoderbärare.
    När jag ser en man på gata kommer det alltid vara en man för mig.

    Män är män och kvinnor är kvinnor för mig och det är viktigt för mig. Många känner likadant, det är ju grunden för hela vår existens och fortplantning.

    Att då omdefiniera vad som är vad och låta ett fåtal personer med könsidentitetsstörning omdefiniera vad som är vad, det påverkar en djupt liggande känsla hos många, som om något ifrån oss.

    Upp till 1/3 av dem som upplever sig som trans är autistiska, och många har även psykiska problem. DET om något säger något. Hyperfokus på en sak och man ger inte upp förrän man får det. Men ingen ska ifrågasätta utan dessa personer hittar varandra och driver på. Varför inte ta reda på varför många flickor plötsligt lider av könsidentitetsstörning?

    Jag inser att om man verkligen är transsexuell så kan man väl få operera sig och byta för att det ska hjälpa just den. Vet inte om jag tycker det är rätt att använda skattepengar till det, men fine. Låt gå. Men det ska inte vara lättvindigt. Det ska utredas ordentligt. Och inte heller ta för kort tid. För det är en så tydlig avvikelse från hela grunden till artens fortlevnad och existens och i grunden många gånger beror det säkert på andra faktorer. Att byta i passet är en viktig fråga. Även om frågan om att ta bort kroppsdelar är ännu viktigare. Det ska inte ske lättvindigt.

    Och det berör inte bara individerna. Det berör de flesta. Alla jag talat med känner samma sak.

    Fåtalet med könsidentitetsstörning bör kunna få hjälp efter noggrann utredning men ska samtidigt inte stöpa om verkligheten för oss andra. Det är inte bara deras röst som ska få höras.

  • Anonym (D)

    @XXX Jag håller nog inte heller med om just att det lär finnas ett samband med genuspedagogiken.

    Genuspedagogik handlar väl mest om att barn får vara sig själva, inte tvinga dem till att göra tvärtom. Dock finns förvirrade föräldrar som gör sånt och det får säkert barn att må dåligt även om de inte får könsdysfori av det. Och en hel del andra aspekter lite överdrivna i de fall man faktiskt uppfostrar barn med en starkt uppluckrad bild av att kön är något helt annat än vad det är.

    Men genuspedagogik, njae, inte boven i dramat enligt mig. Jag lekte inte tjejiga lekar som barn och har överhuvudtaget inte blivit mindre kvinnlig för att jag fick leka som jag ville. Min son var den ENDA grabb som vågade dansa till en Disneyprinsesslåt i skolan och han är inte mindre grabbig för det. Han är den grabbigaste man kan tänka sig. Genuspedagogiken i det fallet blev mest att man helt enkelt inte fick hacka ner på honom för det (även om han inte kunde bry sig mindre). Man blir inte heller bög av att leka med dockor om man nu vill det.

    Däremot har fenomenen, som du säger, uppträtt relativt samtidigt. Jag tror dock inte en så simpel sak som genuspedagogik skapar könsidentitetsstörning.

    Däremot behöver anledningen till den tsunamiliknande ökningen av könsdysfori utredas. För sannolikt behöver en stor del av dessa personer framförallt annan hjälp.

    Jag tror starkt på samexistensen med autism och annan NPF, samt psykisk problematik och hyperfokus i grupp under covid lock down samt en ökad kultur av att man bara får bekräfta och inte ifrågasätta (enligt den uppfattningen jag fått av intervjuer med personer som ångrat sig, bl a en autistisk man som egentligen bara hade behövt få hjälp att förstå sin autism och sig själv). Skulle man sätta rätt fokus skulle vi nog ha kvar endast en handfull personer som skulle kunna få adekvat hjälp och utan ett behov av att omdefiniera  världen utanför.

    Slutligen så känner jag starkt att kön inte bara är hur man uppfattar sig själv utan det är en viktig hörnpelare i hur vi uppfattar varandra och världen. Minst lika viktig som hur man upplever sig själv.  Så när man börjar stifta lagar som säger att det man ser och upplever (och som dessutom är grunden till att man ens finns genom miljarder år av utveckling) är något helt annat så väcker det starkt obehag. För mig är det gaslighting. Jag är definitivt på JK Rowlings sida i debatten på så sätt att man måste kunna reagera på att ordet 'kvinnor' byts ut mot 'människor som menstruerar' eller för den delen reagera på exv RFSLs konsekventa 'gällande kvinnor och andra gravida, så...'. . Det handlar om hur vi ser världen och man måste kunna acceptera att ett fåtal men könsidentitetsstörning inte kan omdefiniera detta. Oaktat att de enskilda individerna kan behöva behandling så har de inte rätt att omdefiniera världen runtomkring.

    Det är säkert oerhört plågsamt att inte känna sig hemma i sin kropp. Många människor har omständigheter i livet som är väldigt plågsamma och inte går att förändra, i varje fall inte helt. Oavsett att vi alla ska behandla varandra med respekt ger det ingen rätt att ändra på verkligheten för alla andra.

Svar på tråden Bör barn (från 16 år) få välja juridiskt kön utan att ha fått diagnos?